Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Azerbaycan’ın Tahran Büyükelçiliği’ne silahlı saldırı: Bir kişi öldürüldü, iki kişi yaralandı

Azerbaycan, İran’ın başkenti Tahran’da bulunan büyükelçiliklerine silahlı saldırı düzenlendiğini ve saldırıda bir güvenlik amirinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Saldırıya Türkiye sert tepki gösterdi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, saldırıyı kınayarak, “Can Azerbaycan’ın yanındayız” dedi.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı bugün (27 Ocak) Bakü saatiyle 08:30 sularında Azerbaycan’ın Tahran Büyükelçiliği’ne bir saldırı düzenlendiğini açıkladı. Kalaşnikof tarzı bir silahla büyükelçilik binasına ateş açan saldırgan, güvenlik amiri öldürdü. Saldırıda iki güvenlik görevlisi de yaralandı.

Saldırı anı kameralara böyle yansıdı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, ülkesinin Tahran Büyükelçiliği’ne yapılan saldırının bir an önce soruşturulmasını talep etti. Aliyev, “Bugün Tahran’daki büyükelçiliğimize yapılan terör eylemini şiddetle kınıyorum. Büyükelçilik ve elçilik çalışanlarını korurken şehit olan Üsteğmen Orhan Asgerov’un ailesine ve yakınlarına başsağlığı diliyorum. Bu terör eyleminin bir an önce soruşturulmasını ve teröristlerin cezalandırılmasını talep ediyoruz. Diplomatik misyonlara terör saldırısı kabul edilemez” ifadelerini kullandı.

Saldırgan yakalandı

İran’daki Tahran Polis Komutanı Hüseyin Rahimi, saldırının ardından Fars Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada saldırganın yakalandığını açıkladı. Rahimi, “Azerbaycan Büyükelçiliği çalışanlarının elçiliğe girişleri sırasında bir kişi silahlı saldırı düzenledi ve bir kişinin ölümüne, iki kişinin yaralanmasına neden oldu” diye konuştu.

Kalaşnikofla büyükelçilik binasına saldıran kişinin yakalandığı bilgisini paylaşan Rahimi, olayın nasıl gerçekleştiğine dair de şu bilgileri verdi: “İlk belirlemelere göre saldırıyı şahsi ve ailevi sorunlar nedeniyle düzenlediği belirlendi.”

Rahimi bu açıklamaların ardından görevden alındı. İran resmi ajansı IRNA, Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile İçişleri Bakanı Ahmed Vahidi’nin Azerbaycan’ın Tahran Büyükelçiliği’ne düzenlenen silahlı saldırıyı değerlendirmek için görüştüğünü duyurdu.

Saldırganın kimliğine dair herhangi bir bilgi verilmedi, soruşturmalar da devam ediyor.

Çavuşoğlu’ndan tepki

Saldırının ardından Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Azerbaycanlı mevkidaşı Jeyhun Bayramov ile telefonda görüştü. Çavuşoğlu, görüşmede, Azerbaycan’ın Tahran Büyükelçiliği’ne yapılan saldırıyı en güçlü şekilde kınadıklarını ve Azerbaycan’ın her daim yanında olduklarını vurguladı.

Çavuşoğlu daha sonra Twitter hesabından da bir açıklama yaptı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.