Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsrail’de otizmli gençler askere gidiyor: “Otizmlilerin büyük potansiyeli var”

Askerliğe büyük önem atfedilen İsrail’de otizmli askerlerin sayısı artıyor. Zorunlu askerlik hizmetini yerine getiren otizmli İsrail vatandaşlarından biri 20 yaşındaki Nathan Saada.

İsrail’de askerliğin önemini vurgulayan Saada, askerlik hizmeti için “Her gencin yapması gereken bir görev, ben de tecrübe etmek istedim” diyor. 20 yaşındaki Saada, idarî bir birimde yer alıyor ve günün çoğunu masa başında geçiriyor.

İsrail’de 18 yaş ve üzerindeki neredeyse bütün yurttaşlar için askere gitmek zorunlu. Zorunlu askerlik hizmeti erkekler için 32 ay; kadınlar için ise 24 ay boyunca devam ediyor. Normalde otizmli vatandaşlar askerlik hizmetinden muaf tutuluyor. Fakat 2008’den beri daha kısa süreli eğitimlere katılabiliyorlar. Otizmliler için geliştirilen Titkadmu (Move Forward) isimli programın Temmuz 2021’de başlamasının ardından yaklaşık 200 otizmli askere katıldı.

Tuğgeneral Amir Vadmani otizmli yurttaşların askeriyenin bütün birimlerinde yer alabileceği görüşünde. “Otizmli askerlerin büyük bir potansiyeli var” diyen Vadmani, otizm teşhislerinin artmasından dolayı otizmli vatandaşların askeriyeye katılmasının önemini vurguluyor. İsrail’deki Otizmli Çocuklar ve Yetişkinler Derneği’nin verilerine göre otizm teşhis oranı yıllık yüzde 13 arttı. Bu verilere göre İsrail’de her 78 çocuktan birine otizm teşhisi konulabilir.

Saada’ya 4 yaşındayken otizm teşhisi koyuldu. Saada zaman zaman sosyal etkileşim kurmada ve iletişimde zorlanabiliyor. Askerlik hizmetini tamamladıktan sonraysa başka hedefleri var. Film yapımcısı olmayı hedeflediğini belirten Saada, birkaç senaryo yazdığını söylüyor.

Kaynak: France 24

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.