Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Millet İttifakı, hükümet programını açıkladı: Tek haneli enflasyon, yolsuzlukla ve kamuda israfla mücadele 

Altılı Masa’yı oluşturan partilerin genel başkanları, “hükümet programı” olarak tanımlanan “Ortak Politikalar Mutabakat Metni”ni kamuoyuna açıkladı. Millet İttifakı’nın seçimlerden kazanarak çıkması halinde uygulanacak hükümet programının omurgasını oluşturacak metinde, Türkiye’yi “Orta Gelir Tuzağı”ndan kurtaracak ekonomi vaatleri yer aldı. Metinde, “Cumhurbaşkanlığı’nı Çankaya Köşkü’ne taşıyacağız. Cumhurbaşkanlığı’nın kullanımındaki saray, köşk ve yalıları halkın kullanımına açacağız. Cumhurbaşkanlığı’nın kullanımındaki uçak sayısını azaltacağız” vaatlerinde bulunuldu.

Millet İttifakı, bugün ATO Congresium’da Ortak Politikalar Mutabakat Metni’ni kamuoyuna açıkladı. Altı partinin uzlaştığı Ortak Politikalar Mutabakat Metni, (1) hukuk, adalet yargı, (2) kamu yönetimi, (3) yolsuzlukla mücadele, şeffaflık ve denetim, (4) ekonomi, finans ve istihdam, (5) bilim, Ar-Ge, yenilikçilik, girişimcilik ve dijital dönüşüm, (6) sektörel politikalar, (7) eğitim ve öğretim, (8) sosyal politikalar ve (9) dış politika, savunma, güvenlik ve göç olmak üzere dokuz ana başlık altındaki 75 alt başlıkta, iki bin 300’den fazla somut hedef, politika ve proje ortaya koyuyor. 

OKUYUN: Millet İttifakı, Hükümet Programı’nı açıkladı: Sığınmacılara Türkçe öğretilecek

OKUYUN: Millet İttifakı, Hükümet Programı’nı açıkladı: Metinde İstanbul Sözleşmesi yok

“Hükümet programı”nın omurgasını oluşturacağı açıklanan metinde, ekonomiyle ilgili olarak, enflasyonun tek haneye düşürülmesi, mali suçlarla mücadele ve yolsuzluğun önlenmesi, kamuda israfın son bulması, denetim ve şeffaflık vurgusu, kalkınma politikaları gibi konular yer aldı. Millet İttifakı’nın iktidara geldiğinde hayata geçirmeyi taahhüt ettiği, Türkiye’yi ‘’Orta Gelir Tuzağı”ndan kurtarmayı hedefleyen ekonomi vaatlerinden öne çıkanlar şöyle:

Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu ve Malvarlıklarının Geri Alınması Ofisi

Sivil toplumun da destek ve katkısıyla ‘Yolsuzlukla Mücadele Strateji ve Eylem Planı’ hazırlayacak ve kararlılıkla uygulayacağız. 

TBMM’de ‘Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu’ kuracağız. 

Rüşvet ve yolsuzluk suçlarında yargı süreçlerini hızlandıracak, cezaları artıracak, zamanaşımını kaldıracak, bu suçların af kapsamına alınmamasını sağlayacağız.

Uluslararası Yolsuzluk Sözleşmesi başta olmak üzere tüm uluslararası mekanizmaları kullanarak yolsuzluktan elde edilen ve yurtdışına kaçırılan gelirleri ülkemize geri getirecek, bu  çerçevede, Avrupa Birliği Müktesebatına uyum çalışmaları kapsamında da öngörülen ‘Malvarlıklarının Geri Alınması Ofisi’ni kuracağız.

MASAK’a idari özerklik

Terörizmin finansmanı, rüşvet, yolsuzluk, insan kaçakçılığı, uyuşturucu ticareti ve tüm diğer kara para yaratan gelir kaynaklarıyla etkili mücadeleyi temel öncelik olarak esas alacak, Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı’nın (MASAK) mali kaynakları ile personel ve bilişim altyapısını güçlendirecek, çalışmalarında idari özerkliğe sahip olmasını sağlayacağız.

Uluslararası kuruluşlar tarafından kabul edilmiş vergi cennetleri listesini ve kara paranın aklanması bakımından riskli ülkeler listesini acilen yayımlayacağız. 

Vergi affı ve varlık barışlarının kara para aklanması aracı olarak kullanılmasını engelleyeceğiz.

Devlet sırrı ve ticari sır kavramlarına yeniden tanımlama

Devlet sırrı ve ticari sır kavramlarını Meclis’in ve Sayıştay’ın bilgi edinme ve denetim yetkilerini engellemeyecek şekilde yeniden tanımlayacağız. 

Sayıştay’ı Anayasa’da bir yüksek mahkeme olarak düzenleyeceğiz. 

Sayıştay üyelerinin tamamının Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından üçte iki nitelikli çoğunlukla seçilmesini sağlayacağız.

Siyasi Etik Kanunu ve hediye kabul etme yasağı hakkında düzenleme

Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerinin, bakanların, siyasi parti genel merkez yöneticilerinin, il başkanlarının, belediye başkanlarının ve belediye meclis üyelerinin, görevlerini yerine getirirken uymaları gereken siyasi etik ilkelerinin düzenlenmesi amacıyla Siyasi Etik Kanunu’nu çıkaracağız.

Hediye kabul etme yasağına ilişkin istisnaları yönetmelikle açıkça belirleyeceğiz.

İki yıl içinde tek haneli enflasyon, adil ve dengeli gelir dağılımı

Enflasyonu iki yıl içinde düşük tek haneye kalıcı bir biçimde indireceğiz.

2018 sonrasında yeniden gündeme gelen aşırı yoksulluğu sıfırlayacağız.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi sonrası dönemdeki haksız gelir ve servet transferi ile  rant devşirmeye dayalı politikalara son verecek, gelirin bireyler, haneler ve bölgeler arasında adil ve dengeli dağılımını sağlayacağız.

Durum ve Hasar Tespit Komitesi ile Strateji ve Planlama Teşkilatı’nın kurulması

Cumhurbaşkanına bağlı, liyakatli ve deneyimli denetim personeli ve uzmanlardan oluşan Durum ve Hasar Tespit Komitesi’ni oluşturacak, Komiteyi kurumlardan veri ve bilgi temini noktasında tam yetkiyle donatacağız.

Başlangıçta Cumhurbaşkanına, Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme geçildiğinde ise Başbakan’a doğrudan bağlı, Strateji ve Planlama Teşkilatı’nı kuracağız.

Hazine’yi Maliye Bakanlığı’ndan ayırarak ayrı bir bakanlık şeklinde yeniden yapılandıracağız.”

Türkiye Varlık Fonu’nu kapatacağız. 

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nu asli fonksiyonuna geri döndüreceğiz. 

Türkiye İstatistik Kurumu yasasını yeniden düzenleyeceğiz.

Merkez Bankası bağımsızlığı

Merkez Bankası Kanunu’nda temel görevleri, araç bağımsızlığını ve üst düzey atamaları ilgilendiren değişikliklerin TBMM’de nitelikli çoğunlukla yapılabilmesini sağlayacak mevzuat düzenlemesini gerçekleştireceğiz.

Başkan, Başkan Yardımcısı ve Kurul üyelerinin TCMB Kanunu dışındaki bir düzenlemeye dayalı olarak görevden alınamamasını temin edeceğiz.

Enflasyon hedefinin tutturulamaması durumunda Banka’nın, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na özel gündemle bilgi vermesini sağlayacağız.

Merkez Bankası bağımsızlığına müdahaleye ve yetki-sorumluluk çatışmasına yol açan, hiçbir işlevselliği bulunmayan Fiyat İstikrarı Komitesi’ni kaldıracağız.

TCMB’nin merkezi başkent Ankara’dadır. Bankanın İstanbul’daki birimlerinin Ankara’ya taşınma sürecini mümkün olan en kısa sürede sağlayacağız. 

Merkez Bankası rezervlerinin şeffaf olmayan bir biçimde ve dolambaçlı yollarla satışına ilişkin işlemleri idari ve hukuki denetime tabi tutacak, tespit edilen hata, usulsüzlük, yolsuzluk  ve kamu zararının sonuna kadar takipçisi olacağız.

Merkez Bankası’na fiyat ve finansal istikrarı sağlama dışında sorumluluklar yüklemeyeceğiz.

KKM hesaplarının kapatılması ve kur politikaları

Dalgalı kur sistemine aykırı uygulamalara son verecek, kambiyo rejimine ilişkin düzenlemeleri para politikasının esneklik ve etkinliğini artıracak şekilde gözden geçireceğiz.

Her ne şekilde olursa olsun, rezerv satışlarının en geç on beş günlük periyotlarla kamuoyuna açıklanmasını sağlayacak, altı ayda bir kapsamlı rezerv yönetimi raporu hazırlayacağız. 

İktidara gelir gelmez yeni Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesabı açılmasını durduracak, mevcut hesapları vade sonlarında kapatacağız.

Kamuda israfa son verecek uygulamalar

İktidara gelir gelmez kamuda israfa son verecek kapsamlı bir program uygulayacağız.

Cumhurbaşkanlığı’nı Çankaya Köşküne taşıyacağız. 

Cumhurbaşkanlığı’nın kullanımındaki saray, köşk ve yalıları halkın kullanımına açacağız. 

Cumhurbaşkanlığı’nın kullanımındaki uçak sayısını azaltacağız. 

Kamu görevlilerinin birden fazla yerden ilave gelir elde etmesini engelleyeceğiz. 

Yeni kamu binası yapılmasını, tefrişat alımını durduracağız. 

İhtiyaç dışı kamu binalarının satışını gerçekleştireceğiz. 

Yeni hizmet binası ve araç kiralamasına son verecek, mevcut kiralamaları kademeli biçimde tasfiye edeceğiz.”

Kanal İstanbul gibi “rant projelerine” değil, tarımsal sulama projelerine kaynak

Tüm kamu harcamalarını gereklilik ve verimlilik açısından kapsamlı bir gözden geçirmeye tabi tutacak, önceliğini yitirmiş harcama programlarını tasfiye edeceğiz. 

Kaynakları ‘Kanal İstanbul’ gibi rant projeleri için değil GAP, DAP, KOP ve DOKAP kapsamındakiler başta olmak üzere tarımsal sulama projelerinde kullanacağız.

Bütçe çalışmalarında doğa ve çevrenin korunmasına, dezavantajlı grupların gözetilmesine ve cinsiyete duyarlı bütçeleme anlayışına özen göstereceğiz.

Vergi reformu

Saydam Mevzuat-Saydam Uygulama, Öngörülebilir Vergi Yükü, Geniş Vergi Tabanı-Vergi Yükünün Adil Dağılımı, Vergide Yeşil Dönüşüm, Ekonomik Etkinlik, Etkili ve Tarafsız Denetim prensiplerine dayalı kapsamlı bir vergi reformu gerçekleştireceğiz. 

Vergi sistemini yatırımı teşvik eden bir yapıya kavuşturacak, teşvikli yatırımlarda vergi indirimini daha yalın ve yönetilebilir hale getireceğiz.

Ücretlilerin Gelir Vergisi Kanunu’nun 89’uncu maddesinde yer alan eğitim, sağlık harcamaları gibi indirim unsurlarını matrahlarından indirebilmelerine imkân sağlayacağız.

Tarım sektöründe kullanılan mazottaki ÖTV yükünü kaldıracağız.

Her türlü eğitim ve öğretim hizmetinden alınan KDV’yi indireceğiz.

Kamu-Özel İşbirliği projeleri için denetim ve zararın ilgililerinden tahsili 

Mevcut Kamu-Özel İşbirliği (KÖİ) projelerinin tümünü teknik, idari, hukuki ve yasama denetimine tabi tutacağız.

Usulsüzlük ve yolsuzluk tespit edilen projeler için ulusal ve uluslararası tüm hukuki yolları kullanacak, gerekirse tahkim süreçlerini işletecek, varsa kamuyu zarara uğratan yüklenici şirketler, bunların ortakları ve sorumlu şahıslarla ilgili yasal işlemleri başlatacak ve oluşan zararların ilgililerinden tahsilini sağlayacağız.

Borsa’da manipülasyona ve piyasa düzeninin bozulmasına karşı finans mahkemeleri

Borsa’da manipülasyon ve yolsuzluk iddialarına ilişkin ilgili kurumları da kapsayacak şekilde bir inceleme ve denetim başlatacak ve tespit edilen usulsüzlük ve yolsuzlukların takipçisi olacağız.

Sermaye piyasasına güveni sarsan bilgi suistimaline ve piyasa suçlarına karşı engelleyici yaptırımları içeren etkili yasal düzenlemeleri hayata geçireceğiz. 

Piyasa düzenini bozucu hareketlere daha hızlı bir şekilde müdahale edilmesini sağlamak, yanıltılan ve mağdur edilen yatırımcıların haklarını daha iyi korumak amacıyla finans mahkemeleri kuracağız. 

Spekülatif ve saadet zinciri türü finans uygulamalarının yarattığı riskleri önleyici düzenlemeleri hayata geçireceğiz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.