Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Pakistan’da camide patlama: En az 92 ölü

Pakistan’ın Peşaver kentinde bir camide meydana gelen patlamada en az 92 kişi hayatını kaybetti. Hastaneye kaldırılan 57 yaralının yedisinin durumu ağır. Saldırının sorumluluğunu henüz kimse üstlenmedi.

Pakistan’ın Afganistan sınırına yakın bir bölgede yer alan Peşaver kentinde bir camide patlama meydana geldi. Caminin bir bölümü yıkıldı. Yetkililer, patlama sonrası enkaz altında kalanlar olduğunu duyurdu. Saldırıda hayatını kaybedenlerin önemli bir kısmının polis teşkilatının bir parçası olduğu biliniyor ve saldırının hedefinde bu grubun olduğuna inanılıyor. Peşaver Emniyet Müdürü Muhammad Ijaz Khan, basına yaptığı açıklamada patlama sırasında bölgede 300 ila 400 polis memurunun bulunduğunu söyledi.

Saldırıya dair gelen ilk haberlerde, patlama sırasında öğle namazının kılındığı ve cemaatte ön sırada oturan bir intihar bombacısının saldırıyı düzenlediği belirtildi. Fakat henüz hiçbir grup saldırıyı üstlenmedi. Kasım 2022’de Pakistan’da ateşkesi sonlandıran Pakistan Talibanı, saldırıda sorumluluğu reddetti.

Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif saldırıyı kınadı. Şerif, “Bu olayın arkasındakilerin İslam’la hiçbir bağı olamaz. Pakistan halkı terörizm belasına karşı birleşmiştir” diye konuştu.

Sosyal medyada dolaşan ve BBC tarafından doğrulanan bir video, caminin bir duvarının yarısının çöktüğünü gösteriyor.

Patlamanın ardından caminin içindeki ve yakınlarındaki kurtarma çalışmalarına devam ediliyor. Bir yetkili, “Şu anda önceliğimiz enkaz altında kalan insanları kurtarmak” dedi.

Türkiye’den kınama

Türkiye Dışişleri Bakanlığı da saldırının ardından bir taziye mesajı paylaştı. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Bugün (30 Ocak) Pakistan’ın Peşaver kentinde bir camiyi hedef alan terör eylemi sonucunda, çok sayıda sivilin hayatını kaybettiği ve yaralandığı büyük üzüntüyle öğrenilmiştir. Söz konusu menfur terör eylemini en güçlü şekilde kınıyor; saldırıda hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, dost ve kardeş Pakistan Hükümetine ve halkına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz.”

Peşaver’de Mart 2022’de yine bir camiye saldırı düzenlenmiş ve 64 kişi hayatını kaybetmişti. IŞİD’in üstlendiği bu saldırı, Pakistan’da 2018’den bu yana düzenlenen en kanlı saldırı olarak tarihe geçmişti.

Kaynak: BBC

Derleyen: İlayda Çavdar

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.