Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Millet İttifakı, hükümet programını açıkladı: Sığınmacılara Türkçe öğretilecek

Millet İttifakı’nın açıkladığı Ortak Politikalar Mutabakat Metni’nde yer alan “Göç ve Sığınmacı Politikaları” başlığında, Şam yönetimiyle diyalog başlatılacağı, geçici koruma altındaki Suriyelilerin hukuka uygun şekilde ülkelerine gönderilmelerinin sağlanacağı ve Türk iş insanlarının Suriye’nin yeniden imarında yer almalarının ve Suriye’ye yönelik yatırımlarının destekleneceği kaydedildi.

Millet İttifakı, bugün ATO Congresium’da Ortak Politikalar Mutabakat Metni’ni kamuoyuna açıkladı. Altı partinin uzlaştığı Ortak Politikalar Mutabakat Metni, (1) hukuk, adalet yargı, (2) kamu yönetimi, (3) yolsuzlukla mücadele, şeffaflık ve denetim, (4) ekonomi, finans ve istihdam, (5) bilim, Ar-Ge, yenilikçilik, girişimcilik ve dijital dönüşüm, (6) sektörel politikalar, (7) eğitim ve öğretim, (8) sosyal politikalar ve (9) dış politika, savunma, güvenlik ve göç olmak üzere dokuz ana başlık altındaki 75 alt başlıkta, iki bin 300’den fazla somut hedef, politika ve proje ortaya koyuyor. Metinde yer alan başlıklardan birisi de “Göç ve Sığınmacı Politikaları” başlığıydı. Başlıkta yer alan maddeler arasında Şam yönetimiyle diyalog başlatılacağı, geçici koruma altındaki Suriyeliler’in hukuka uygun bir şekilde ülkelerine gönderilmelerinin sağlanacağı ve Türk iş insanlarının Suriye’nin yeniden imarında yer almalarının ve Suriye’ye yönelik yatırımlarının destekleneceği belirtildi.

“İl ve ilçelerde gettolaşmaya izin verilmeyecek”

Sığınmacıların mahalle, ilçe ve il bazında kontrolsüz yoğunlaşmalara erişmesine veya gettolaşmasına izin verilmeyeceğine dikkat çekilen mutabakat metninde, geçici koruma altındaki Suriyeli sığınmacılar ile diğer göçmenlerin kayıtlı oldukları iller dışında gerekçesiz ve uzun süreli bulunmalarına engel olunacağı da belirtildi.

“Gayrimenkul ve çeşitli yollarla vatandaşlık verilmesi uygulamalarına son verilecek”

Metinde; gayrimenkul, devlet borçlanma senedi, yatırım fonu satın alınması ya da döviz cinsi mevduat ya da bireysel emeklilik hesabı açılması karşılığında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı verilmesi uygulamasına son verileceği kaydedildi. Vatandaşlık verilmesiyle ilgili geçmiş işlemlerin kapsamlı incelemeye alınacağı kaydedilen metinde, yanlış beyan/bilgi/belge verdiği tespit edilenlerin vatandaşlıklarını iptal edileceği, idari kusur tespiti durumunda ilgililer hakkında gerekli idari ve yasal işlemleri yapılacağı vurgulandı.

“Kaçak göçmen çalıştıran ruhsatsız işyerleri kapatılacak”

Kaçak göçmenleri çalıştıran işletmelere uygulanan cezai yaptırımların artırılacağı ve ruhsatsız çalıştığı saptanan yabancı uyruklulara ait işletmelerin ise kapatılacağı belirtildi. Ruhsatlı olup usulsüz çalıştığı ve/veya kayıt dışı işçi çalıştırdığı saptananlara ilgili mevzuat kapsamındaki yaptırımları etkili bir biçimde uygulayacakları kaydedildi.

“Yardım fonları düzenlenip izlenecek”

Maddeler arasında Avrupa Birliği (AB) fon kaynaklı olup Kızılay Kart aracılığıyla verilen yabancılara yönelik Sosyal Uyum Yardım Programı ile ilgili esasların yeniden düzenleneceği, sığınmacılarla ilgili sosyal yardımlaşma ve dayanışma fonlarının şeffaf, kolay izlenebilir ve hesap verilebilir hale getirileceği bildirildi.

“Sığınmacılara Türkçe öğretilecek”

Ayrıca sığınmacıların Türkçe’yi öğrenmeleri amacıyla bu konuya odaklanan nitelikli eğitim materyalleri, müfredat ve ders programı hazırlanmasının sağlanacağı belirtildi.

“Göç ve Sığınmacı Politikaları” başlığı altında sıralanan maddelerden bazıları şöyle:

“Geçici koruma altındaki Suriyeliler’in güvenli ve iç hukukumuz ile uluslararası hukuka uygun biçimde mümkün olan en kısa sürede ülkelerine geri dönmelerini sağlayacağız.

Geri dönüş çalışmalarını ülkemizdeki geçici koruma altındaki Suriyeliler, Suriye yönetimi ve uluslararası kurumlarla yakın işbirliği içinde yürüteceğiz.

Türkiye’de bulunan Suriyeli sığınmacılar ve düzensiz göçmenlerin geri dönüşlerinde diğer ülkelerle külfet ve sorumluluk paylaşımına gideceğiz.

Herhangi bir resmi ve kamuoyuna açıklanmış anlaşma ve mutabakat olmaksızın Türkiye’ye giriş yapan göçmenlerin menşe/üçüncü ülkelere sınır dışı işlemlerini hızlandıracağız.

Tarihi bağlarla bağlı olduğumuz Suriye halkının acılarına son vermek ve BM kararları çerçevesinde kalıcı barışı tesis etmek üzere, terörist gruplar hariç Suriye halkının farklı kesimlerini temsil eden bütün ilgili taraflarla ve Şam yönetimiyle yoğun bir temas ve diyalog çabası başlatacağız.

Suriye’de barışın sağlanması, Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunması ve mültecilerin geri dönüşüne yönelik olarak 2254 sayılı karar başta olmak üzere BM’nin siyasi çözüm çabalarını destekleyecek, bu konuda ikili ve çok taraflı bir diplomasi hareketi başlatacak, tüm ülke ve paydaşlarla birebir temasları artıracağız.

Sığınmacıların biyometrik kayıtlarını alacak ve çipli kimlik kartlarına işlenmesini sağlayacağız.

Sınırlarımızı elektro optik kuleler, aydınlatma sistemleri, gece görüşlü kameralar, insansız hava araçları, entegre güvenlik sistemleri ve gerekli hallerde duvarlarla tahkim edecek, kaçak geçişlere kesinlikle müsaade etmeyeceğiz.

İnsan kaçakçılığıyla etkin bir şekilde mücadele edecek, bu konudaki cezaları ve infaz sürelerini daha caydırıcı hale getireceğiz.

Gayrimenkul, devlet borçlanma senedi, yatırım fonu satın alınması ya da döviz cinsi mevduat ya da bireysel emeklilik hesabı açılması karşılığında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı verilmesi uygulamasına son vereceğiz.

Vatandaşlık verilmesiyle ilgili geçmiş işlemleri kapsamlı incelemeye alacak, yanlış beyan/bilgi/belge verdiği tespit edilenlerin vatandaşlıklarını iptal edecek, idari kusur tespiti durumunda ilgililer hakkında gerekli idari ve yasal işlemleri yapacağız.

Kaçak göçmenleri çalıştıran işletmelere uygulanan cezai yaptırımları artıracağız.

Ruhsatsız çalıştığı saptanan yabancı uyruklulara ait işletmeleri kapatacak; ruhsatlı olup usulsüz çalıştığı ve/veya kayıt dışı işçi çalıştırdığı saptananlara ilgili mevzuat kapsamındaki yaptırımları etkili bir biçimde uygulayacağız.

Sığınmacıların mahalle, ilçe ve il bazında kontrolsüz yoğunlaşmalara erişmesine veya gettolaşmaya izin vermeyeceğiz.

Geçici koruma kapsamındaki Suriyeli sığınmacılar ile diğer göçmenlerin kayıtlı oldukları iller dışında gerekçesiz ve uzun süreli bulunmalarına izin vermeyeceğiz.

Suça karışan göçmen ve sığınmacıları hızlı şekilde sınır dışı edecek ve ülkemize yeniden girişini engelleyeceğiz.

Göçmen kadın ve çocukların istismarlarıyla mücadele edeceğiz.

AB fon kaynaklı olup Kızılay Kart aracılığıyla verilen yabancılara yönelik Sosyal Uyum Yardım Programı ile ilgili esasları yeniden düzenleyeceğiz.

Sığınmacılarla ilgili sosyal yardımlaşma ve dayanışma fonlarını şeffaf, kolay izlenebilir ve hesap verilebilir hâle getireceğiz.

Sığınmacıların Türkçe’yi öğrenmeleri amacıyla bu konuya odaklanan nitelikli eğitim materyalleri, müfredat ve ders programı hazırlanmasını sağlayacağız.

Uluslararası öğrenci programı, ülke kotaları ve sınav sistemlerini yeniden düzenleyecek, denklik işlemlerini gözden geçirecek ve eğitim kanalının kötüye kullanımın önüne geçeceğiz.

Bir yandan göç ve sığınmacı sorunuyla etkili biçimde mücadele ederken diğer yandan toplumda sığınmacılara yönelik bilgi eksikliği ve önyargıları gidermek amacıyla kamusal farkındalık çalışmaları yapacağız.

Türk iş insanlarının Suriye’nin yeniden imarında yer almalarını ve Suriye’ye yönelik yatırımlarını destekleyeceğiz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.