Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Suudi Arabistan en kanlı dönemlerinden birini yaşıyor: Sadece 2022’de 147 kişi idam edildi

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın 2015’te iktidara gelmesinden bu yana ülkede idam cezalarının uygulanma oranı yüzde 82 arttı. 6 yıllık Muhammed bin Selman dönemi, ülkenin modern tarihinin en kanlı yılları arasında yerini aldı.

Yardım kuruluşu Reprieve ve Avrupa Suudi İnsan Hakları Örgütü (ESOHR) tarafından açıklanan bir rapora göre, 2010 ila 2014 yıllar arasında Suudi Arabistan’da yılda ortalama 70,8 kişi idam edildi. Muhammed bin Selman’ın babası Kral Selman’a bağlı olarak ülkenin fiili hükümdarı olduğu 2015’ten bu yana ise ülkede yılda ortalama 129,5 kişi idam edildi. Sadece 2022 yılında 90’ı şiddet içermeyen suçlardan olmak üzere 147 kişi idam edildi.

ESOHR, 12 Mart 2022’deki toplu infazları hatırlatarak, o gün öldürülen 81 erkekten sadece 12’sinin ölüm cezasına çarptırıldığını belgeledi. Mart 2022’deki toplu infaz, Muhammed bin Selman döneminde gerçekleştirilen üçüncü toplu infaz olarak kayıtlara geçti.

“İdam cezası muhalifleri susturmak için kullanılıyor”

ESOHR’ın hazırladığı raporda şöyle denildi: “Ülkede idam cezasının uygulanması, ayrımcılık ve adaletsizliklerle dolu. Suudi rejimi, idam cezasının uygulanması konusunda uluslararası topluma yalan söylüyor.”

Öte yandan ESOHR, idam cezasının muhalifleri ve protestocuları susturmak için kullanıldığına dikkat çekiyor.

İdam edilen kadınların yarısı ev işçisi

Raporda 2013 yılından bu yana en az 15 çocuk sanığın da idam edildiği yer aldı. 15 çocuğun 11’i Muhammed bin Selman iktidara geldikten sonra infaz edildi.

Bir diğer bulgu ise 2010-2021 yılları arasında idam edilen kadınların neredeyse dörtte üçünün yabancı uyruklu olduğu ve bunların en az yüzde 56’sının ev işçisi olduğu yönünde.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.