Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye’nin taleplerinden biriydi: İsveç, terörle mücadele yasasını sertleştiriyor

İsveç hükümeti, terörle mücadele yasasını sıkılaştırmak için ilave adımlar atılacağını ve aşırılık yanlısı bazı grupların faaliyetleri yasaklayacağını açıkladı. Bu, Stockholm’ün NATO üyeliğini onaylamak için Ankara’nın kilit taleplerinden biriydi.

İsveç Adalet Bakanı Gunnar Strömmer, ülkede terörle mücadele yasalarında yapılması planlanan değişikliklere dair açıklamalar yaptı. Haziran ayında yürürlüğe girmesi beklenen yeni yasa ile birlikte suç tanımının genişleyeceğini vurgulayan Strömmer, terör örgütlerine destek veren kişilere karşı İsveç makamlarının daha kolay bir şekilde hareket edebileceğini söyledi.

Yeni yasaya göre “terörist” olarak nitelendirilen örgütler için malzeme taşımak, miting ya da toplantı düzenlemek, yemek pişirmek ya da ulaşım araçlarını kullanmak gibi eylemler de suç olarak sayılacak. Bu yasa, terör örgütlerini finanse eden ya da bu örgütleri destekleyen kişilerin gözaltına alınması ve yargılanması konusunda da daha geniş yetkiler sağlayacak.

Stockholm hükümeti, haziran ayında yürürlüğe girmesi planlanan bu tasarıyı mart ayında parlamentoya sunmaya hazırlanıyor.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından İsveç ve Finlandiya yıllardır sürdürdükleri tarafsızlık politikasını bırakarak NATO’ya katılmak için başvuru yaptı. Ancak Türkiye, İsveç ve Finlandiya’nın ittifaka üyeliğini, özellikle İsveç’i, “terör örgütlerinin misafirhanesi” olmakla suçladı ve ambargo uyguladı. İki İskandinav ülkesinin NATO üyeliğinin onaylanması için üye ülkelerin bu kararı parlamentolarında kabul etmesi gerekiyor. 2023 yılının ilk günlerinde 30 üyeli NATO ittifakında bu kararı onaylamayan iki ülke var: Türkiye ve Macaristan.

Terör örgütleriyle mücadele ve terör örgütlerine sağlanan finansmanın kesilmesi. de Türkiye’nin İsveç’ten talep ettiği maddelerin başındaydı.

Kaynak: Euronews

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.