Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

30 yaşındaki Bobi, dünyanın en yaşlı köpeği rekorunu kırdı

Bobi, 30 yaşında. Dünyanın gelmiş geçmiş en yaşlı köpeği olarak Guiness Dünya Rekorları’na girdi. Bobi böylece bir asırlık bir rekoru kırdı. Saf Rafeiro do Alentejo ırkından gelen Bobi, tacını ABD’de yaşayan Chihuahua cinsi Spike’tan aldı. Spike, 23 yaşındaydı.

Bobi’nin cinsinde bir köpeğin ortalama yaşam süresi 12 ila 14 yıl. Guinness Dünya Rekorları’nın internet sitesinde yer alan bilgilere göre Bobi 1 Şubat itibarıyla dünya üzerinde 30 yıl ve 266 gün geçirdi. Doğum tarihi 11 Mayıs 1992 olan Bobi’nin yaşı, hem Leiria Belediyesi Veterinerlik Hizmetleri tarafından hem de Portekiz hükümetinin resmen tanıdığı bir hayvan veritabanı tarafından da teyit edildi.

Şimdiye kadarki en yaşlı köpek olan Bluey, 1910 ila 1939 yılları arasında yaşayan bir Avustralya bekçi köpeğiydi.

Portekizli Bobi, doğduğu günden itibaren tüm hayatını ülkenin güneyindeki Conqueiros Köyü’nde geçirdi. Bobi’nin ailesi, kendi yedikleri yiyeceklerle Bobi’yi de beslediklerini söylüyor. Uzmanlar, Bobi’nin uzun ömürlü olmasının sırrının yaşadığı huzurlu ortamla da alakalı olduğunu düşünüyor.

Bobi’nin hikâyesi

Kırdığı rekorla tüm dünyanın ilgi odağı haline gelen Bobi’nin mucizevi bir hikâyesi var. Bobi, Costa ailesinin odun depoladığı bir kulübede dört erkek kardeşiyle dünyaya geldi. Şu an 38 yaşında olan Leonel Costa, Bobi doğduğunda 8 yaşındaydı.

Leonel ve erkek kardeşleri, Bobi’nin varlığını ebeveynlerinden bir sır olarak sakladılar. Leonel, “Köpek gözlerini açtığında ailemin onu artık gömmeyeceğini biliyorduk. Bunun yapılamayacağı ya da yapılmaması gerektiği yaygın bir bilgiydi” diye konuşuyor. Daha sonra Leonel ailesinin durumu fark ettiklerinde yaşadıklarını şöyle anlatıyor: “İtiraf etmeliyim ki bizim zaten bildiğimizi öğrendiklerinde bağırıp bizi cezalandırdılar ama buna değdi ve bunun iyi bir nedeni vardı.”

Bobi, köpek mamasından ziyade insanların yediği yemekleri daha çok seviyor. Bu yüzden Leonel, yiyeceklerini hayvanlarına vermeden önce her zaman suya batırıyor. Bobi, arada yaşadığı sağlık sorunlarına rağmen şu ana kadar sorunsuz bir yaşam sürdü. Leonel, Bobi’nin sağlık durumu hakkında, “Onunla düzenli veteriner randevularımız var ve testler her zaman ileri yaşına göre iyi durumda olduğunu gösterdi” diye konuşuyor.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.