Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çin’e ait “casus balonu” Pentagon’u alarma geçirdi: Savaş uçakları hazır, düşürme seçeneği masada

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile Çin arasında bir gerilim daha… ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), son birkaç gündür askerî sahalarını gözetliyormuş gibi görünen ve yüksekten uçan şüpheli bir casus balonunu izlediklerini açıkladı. Pentagon, bu gözetleme balonunun Çin’e ait olduğundan emin. Balon en son 1 Şubat Çarşamba günü Montana’da görüldü.

Üst düzey bir savunma yetkilisi gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden’ın talebi üzerine Savunma Bakanı Lloyd Austin olmak üzere birçok savunma bakanlığı yetkilisinin balonu düşürmeyi düşündüğünü fakat daha sonra balonun enkazının çok sayıda insanı riske atacağı için bu planlarından vazgeçtiklerini söyledi.

Kanada da aynı dertten muzdarip. Kanada da ülke üzerinde son birkaç gündür yüksekten uçan bir casus balonu tespit ettiklerini belirterek, “Kanada’nın hassas bilgilerini yabancı istihbarat tehditlerinden korumak” için ABD ile yakın işbirliği içinde çalıştıklarını açıkladı.

Çin’den açıklama

Çin’in Washington Büyükelçisi’nin Dışişleri Bakanlığı’na çağrılırken, Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan konuyla ilgili ilk açıklama da geldi:

“Konuyla ilgili haberleri takip ediyoruz. Tüm bilgileri toplamaya ve olayı doğrulamaya çalışıyoruz. Şimdilik söyleyebileceklerim bu kadar.”

Pentagon, casus balonunun hava üslerinin ve yer altı sığınaklarında nükleer füzelerin olduğu ülkenin kuzeybatısına doğru uçtuğunu ifade etti. İsminin açıklanmaması şartıyla konuşan üst düzey bir savunma yetkilisi, Beyaz Saray’ın balonun düşürülmesi emrini vermesi durumunda F-22’ler de dahil olmak üzere tüm savaş uçaklarını hazırladıklarını açıkladı.

Tehlikeli mi?

Aralarında Savunma Bakanı Lloyd Austin’in de bulunduğu üst düzey askeri liderler, Genelkurmay Başkanı Mark Milley ile tehditi değerlendirmek için 1 Şubat Çarşamba günü bir araya geldi. Yetkililer, şu an için balonunun önemli bir istihbarat tehditi oluşturmadığı kanaatinde.

Öte yandan yetkililer, balonun ABD hava sahasına birkaç gün önce girdiğini fakat ABD istihbaratının balonu çok daha önce izlemeye başladığını söylediler. Pentagon Sözcüsü Pat Ryder, balonun hâlâ ABD hava sahasında izlendiğini doğruladı. Ryder, “Balon şu anda ticari hava trafiğinin çok üzerinde bir irtifada seyahat ediyor. Yerdeki insanlar için askeri veya fiziksel bir tehdit oluşturmuyor” diye konuştu.

Blinken’ın Çin ziyareti iptal edildi

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, 5 Şubat Pazar günü iki günlük bir resmî ziyaret için Çin’e gitmeyi planlıyordu. Bu ziyaret, Biden döneminde ilk kez bir bakanın Çin’e gidişi olacaktı. Fakat casus balonu tartışmasının ardından Blinken’ın bu ziyareti iptal edildi.

ABD ve Çin, dünyanın en büyük iki ekonomisi. İki ülke arasındaki ilişkiler son yıllarda Tayvan’ın statüsü, Çin’de yaşanan insan hakları ihlalleri, ticaret savaşları ve Güney Çin Denizi’ndeki askeri faaliyetler nedeniyle gergin durumda.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.