Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

EŞİK’ten Millet İttifakı’na eleştiri: “İstanbul Sözleşmesi’ne uyulsun, kadınların hayatı en az Saadet Partili yöneticilerin hayatı kadar önemli”

EŞİK Platformu, Millet İttifakı’nın Ortak Politikalar Mutakabat Metni’ne dair eleştirilerini basın açıklamasıyla ortaya koydu. EŞİK’in açıklamasında, “Hiçbir oy beklentisi, haklarımız ve hayatlarımızın pazarlık konusu yapılması için gerekçe olamaz. Millet ittifakının beş partisini bu konuda artık net bir tutum almaya çağırıyoruz. Kadınların hayatı ve geleceği, en az Saadet Partili yöneticilerinkiler kadar önemlidir” denildi.

Eşitlik için Kadın Platformu (EŞİK), 30 Ocak’ta açıklanan ve Millet İttifakı’nı oluşturan altı siyasi partinin ortak hükümet programı niteliğindeki mutabakat metnine yönelik eleştirilerini içeren yazılı basın açıklaması yaptı. Mutabakat metni için oldukça detaylı bir çalışma yapıldığı belirtilerek “20 yılda tahrip edilen pek çok toplumsal ve kurumsal başlığın detaylı olarak ele alındığı görülmektedir. Programa yansıyan detaylar bakımından toplamda kadınların taleplerine önem verildiği ve dikkatle çalışıldığı anlaşılmaktadır. Ayrıca, metnin sivil toplumun görüş ve önerilerine açık olduğunun belirtilmesi eksikliklerin giderilmesi ve demokratik siyaset bakımından önemlidir” denildi. 

“Uzlaşma için daha fazla çaba gösterilmelidir”

EŞİK’in açıklamasında, mutakabat metnine yansımayan çok temel bazı eksikliklerin düzeltilmesi için özel bir çaba gerektiği belirtilerek şöyle denildi:

“Uzlaşma sağlanamayan konuların sonraya bırakılması yönteminin izlendiği çeşitli defalar medyada dile getirilmiştir. Bu yöntem yol almak bakımından makul görünse de, üzerinden atlanan ana meselelerin kritik önemdeki başlıklar olması programa verilecek desteği olumsuz etkileyebilir. Uzlaşma için daha fazla çaba gösterilmelidir. Çünkü, mesele sadece sorunların iç içe olması nedeniyle çözümlerinin de bütünlüklü olması zorunluluğundan ibaret değildir.”

“Kadınların hayatı ve geleceği en az Saadet Partili yöneticilerinkiler kadar önemli”

Saadet Partisi’nin iktidarın bu anayasa teklifini de hemen imzalayarak Altılı Masa’dan bağımsız hareket ettiği vurgulanarak “AKP-MHP iktidarına açık bir destek verdi. Saadet Partisi Altılı Masa’nın İstanbul Sözleşmesi ve eşit temsil gibi kadınlar konusundaki temel haklarla ilgili tüm konularda zorluk çıkartmakta, ortak metinlere yazılması ve sözlü olarak dile getirilmesi konusunda açık bir sansür uygulamaktadır. Bu durum kabul edilemez. Hiçbir oy beklentisi, haklarımız ve hayatlarımızın pazarlık konusu yapılması için gerekçe olamaz. Millet ittifakının beş partisini bu konuda artık net bir tutum almaya çağırıyoruz” denildi. 

Kadınların hayatı ve geleceğinin en az Saadet Partili yöneticilerinkiler kadar önemli olduğu belirtilen açıklamada, “Mutabakat metinlerinin her bir kelimesinde oybirliği arama kuralı adına, toplumun ve kadınların geleceği feda edilemez” diye kaydedildi. 

“Metin ayrımcılık ve adaletsizliğe maruz bırakılanlara umut vermemektedir”

Ülkenin ekonomik çöküş, adalet ve hukuk sisteminde yıkım gibi acil ve yakıcı sorunlarıyla aynı önemde, cesaretle ve bütüncül bir yaklaşımla ele alınması gereken toplumsal sorunların da olduğuna dikkat çekilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

“Tahrip edilen laikliğin yeniden tesis edilmesi ve etnik köken, mezhep, cinsiyet kimliği ve cinsel yönelim ayrımcılığına şu veya bu sebeple yer vermeyen bir program eksik doğmuş olacaktır. Metin bu şekliyle, ayrımcılık ve adaletsizliğe maruz bırakılan ve milyonları oluşturan toplumsal kesimlerin yaralarına merhem olma konusunda güçlü bir umut vermemektedir.”

EŞİK’in açıklamasında Millet İttifakı’na mutabakat metnindeki bazı maddelerin daha net şekilde yazılması çağrısı yapıldı ve bu maddeler şöyle sıralandı:

“Seçim ve atama ile gelinen tüm mekanizmalarda eşit temsile yer verilmesini,

İstanbul Sözleşmesi’ne tekrar taraf olunacağının ve etkin uygulanacağının açık olarak yazılmasını,

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının “Kadın ve Eşitlik Bakanlığı” olarak koordinatör bakanlık sıfatıyla yeniden yapılandırılacağının belirtilmesini,

Hukuk, eğitim, sosyal hizmetler ve tüm toplumsal alanlarda fiili olarak yok edilen laik sistemin yeniden inşasını sağlayacak önerilerin netleştirilmesini,

Programlarında, tüm toplumsal kesimlerin eşit yurttaşlık hakkını garantiye almayı; temel hak ve özgürlükleri tehdit eden her türlü söylem ve fiili uygulamalara son vermeyi,

Başta cinsiyeti, cinsel yönelimi ya da cinsiyet kimliği nedeniyle ayrımcılık olmak üzere her türlü ayrımcılıkla etkin şekilde mücadeleyi,

Eğitimi her türlü ayrımcılıktan uzak, laik ve parasız hale getirmeyi,

Bağımsız sivil toplumun yönetim süreçlerine katılmasını sağlamayı; net olarak yazmaya çağırıyoruz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.