Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İntikam mı, anti-semitik yorumlar mı, ten rengi mi? Ilhan Omar neden Dış İlişkiler Komitesi’nden ihraç edildi?

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) ilk başörtülü milletvekili Ilhan Omar ABD Kongresi’ndeki Dış İlişkiler Komitesi’nden ihraç edildi. Cumhuriyetçiler, Minnesota Temsilcisi Somali asıllı Ilhan Omar’ı İsrail’e yönelik “anti-semitik” yorumlar yapmakla suçladı. Demokratlar, Omar’ın “ırkı” nedeniyle hedef alındığını söyledi.

ABD’de Cumhuriyetçi Parti’nin çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi, İsrail’e yönelik sert eleştirilerde bulunan Demokrat Partili Ilhan Omar’ı Dış İlişkiler Komitesi’nden ihraç etti. Oylama, 211’e karşı 218 “evet” oyu ile kabul edildi. Meclisteki oylama öncesinde konuşan Omar, hedef alınmasının kendisi için bir sürpriz olmadığını fakat bundan sonra sesinin daha da gür çıkacağını söyledi.

“Adalet için konuşmaya devam edeceğim”

Omar, Cumhuriyetçiler’in ten rengi farklı olanlara ve özellikle Müslümanlar’a “olağan şüpheli” şeklinde yaklaştıklarını söyledi. ABD’nin ilk siyah devlet başkanı Barack Obama’ya da sürekli “gizli Müslüman” suçlamasının yöneltildiğini hatırlatan Omar şöyle konuştu:

“Hedef olmama şaşıran var mı? Bir şekilde Amerikan dış politikası hakkında konuşmaya layık görülmememe şaşıran var mı? Ben Kongre’e susmak için gelmedim. Komitede olmasam bile dünyanın dört bir yanında adaleti arayanlar için konuşmaya devam edeceğim.”

İntikam mı?

Demokratlar, 2020’de iki Cumhuriyetçi’nin Dış İlişkiler Komitesi’nden çıkarılmasının ardından Omar için alınan bu kararın bir intikam olduğunu düşünüyor. 2021’de Demokratlar, eski ABD Başkanı Donald Trump’a verdiği destek ile tanınan Cumhuriyetçi Marjorie Taylor Greene’yi ihraç etmişti. Greene’ye yöneltilen suçlamaların arasında “ırkçı söylemler” ve “komplo teorilerini yaymak” vardı. Bir diğer ihraç edilen isim ise Paul Gosar’dı. Gosar da bir başka Temsilciler Meclisi Üyesi Alexandria Ocasio-Cortez’in öldüğünü gösteren bir video yayınlamıştı.

İhraç kararının ardından “intikam” iddiaları hakkında konuşan Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy, “kısasa kısas” iddialarını yalanladı. McCarthy, “Onu diğer komitelerden çıkarmıyoruz. Dış ilişkiler söz konusu olduğunda yaptığı yorumlarla bu pozisyonda olması gerektiğine inanmıyoruz” diye konuştu.

Öte yandan Demokrat milletvekilleri, Cumhuriyetçiler’i iki yüzlü olmakla da suçluyor. Örneğin Yahudi milletvekillerinden Jan Schakowsky, “Bir Yahudi olarak beni savunmanıza ihtiyacım yok” diyerek Omar’ın Komite’den çıkarılmasına tepki gösterdi. Siyah Demokrat Milletvekili Gregory Meeks ise Omar’ın yerinde başka biri olması durumunda “anti-semitizm” ile suçlanamayacağını söyledi.

Rashida Tlaib ve Ilhan Omar

Temsilciler Meclisi’nin bir diğer Müslüman üyesi Rashida Tlaib ise gözyaşlarına hakim olamadı. Cumhuriyetçiler’in Müslüman bir kadına karşı nefreti artırmak için ellerinden gelen her şeyi yaptığını söyleyen Tlaib, “İfade özgürlüğü savaşçıları bugün nerede? Buradaki ikiyüzlülük oldukça açık” diye konuştu.

Omar neden suçlanıyor?

Omar, İsrail’in Filistin’e yönelik birçok politikasını eleştiren isimlerden biri. Omar, 2021’de İsrail yanlısı Amerikan-İsrail Halkla İlişkiler Komitesinin (AIPAC) İsrail’i desteklemeleri için ABD’li siyasilere para ödediğini söylemiş ve bu iddia tartışmalara neden olmuştu.

Bir gazetecinin bu haberi “ABD siyasilerinin Amerikalıların ifade özgürlüğüne mal olacak kadar başka bir ülkeyi savunması ilgi çekicidir” diye paylaşması üzerine Omar, siyasilerin İsrail lobisinden para aldığını öne sürmüş ve “Bunlar hep Benjamin’in bebeğinden dolayı” demişti.

Omar, kendisine gelen eleştirilerin ardından söz konusu tweet’i kaldırmıştı.

Daha sonra eski Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi de dahil olmak üzere Demokratlar da Omar’ın yorumlarını “anti-semitik” olarak değerlendirmişti. Bunun üzerine Omar, hiçbir zaman Yahudiler’i gücendirmek istemediğini ifade ederek, herkesten özür dilemişti.

Kaynak: BBC, Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.