Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Medyascope Gündem (3 Şubat 2023): TÜİK’e göre yıllık enflasyon yüzde 57,68 & Büyükelçiler Dışişleri’ne çağrıldı & Pentagon’da Çin’in casus balonu alarmı

Editör: Ayşegül Karagöz

Medyascope Gündem, hafta içi her sabah 10.00’da Medyascope’ta. Türkiye ve dünyada siyasetin ve ekonominin gündemini, uzman yorumları ve sahadan bağlantılarla aktarıyoruz. Gelin her sabah YouTube kanalımızda buluşalım, Gündem’i hep birlikte konuşalım. Gündem’in bugünkü konuğu Türkiye’nin eski Vaşington Büyükelçisi Faruk Loğoğlu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ocak ayı enflasyon verilerini açıkladı. TÜİK’e göre tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) ocak ayında yüzde 6,65 arttı. 2022 yılı için yüzde 64,27 olarak açıklanan yıllık enflasyonda düşüş devam ederek, yüzde 57,68’e geriledi. 

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), son birkaç gündür askerî sahalarını gözetliyormuş gibi görünen ve yüksekten uçan şüpheli bir casus balonunu izlediklerini açıkladı. Pentagon, bu gözetleme balonunun Çin’e ait olduğundan emin. Balon en son 1 Şubat Çarşamba günü Montana’da görüldü.

Aralarında Almanya, Belçika, İngiltere, Hollanda, Fransa ve İsviçre’nin olduğu altı Avrupa ülkesi İstanbul’da bulunan başkonsolosluklarını kapattı. Konsolosluklarını kapatan ülkenin de aralarında bulunduğu dokuz büyükelçi Dışişleri Bakanlığı’na çağırıldı. Bakanlık’tan yapılan açıklamada “Konuya ilişkin tepkimiz aktarılmıştır. Ülkemizde bulunan tüm diplomatik misyonların güvenliklerinin uluslararası sözleşmeler temelinde sağlandığı hatırlatılmıştır. Dost ve müttefik ülkelerden beklentimizin güvenlik birimlerimizle işbirliği olduğu belirtilmiştir” denildi.

İsveç hükümeti, terörle mücadele yasasını sıkılaştırmak için ilave adımlar atılacağını ve aşırılık yanlısı bazı grupların faaliyetleri yasaklayacağını açıkladı. Bu, Stockholm’ün NATO üyeliğini onaylamak için Ankara’nın kilit taleplerinden biriydi.

Türkiye’nin eski Vaşington Büyükelçisi Faruk Loğoğlu başkonsoloslukların kapatılmasını, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine ilişkin süreci ve Pentagon’daki casus balon alarmını Gündem’de yorumladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.