Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Soylu’nun danışmanı Ali Arif Özzeybek, Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’na atandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde kurulan “Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı” görevine, İçişleri Bakanı Soylu’nun Danışmanı Ali Arif Özzeybek’i atadı. AKP MKYK üyesi de olan Özzeybek, 2011 yılında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdatroğlu’nun danışmanlığını yaptı.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla bugünkü (3 Ocak) Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı olarak kurulan Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’na Ali Arif Özzeybek atandı.

Resmi Gazete’de 9 Kasım 2022 tarihli Cumhurbaşkanı kararıyla Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı kurulmuş be başkanlıkta çalışacak personel ve bunların çalıştırılmasına ilişkin esaslar ile pozisyon unvanları ve asgari nitelikler belirlenmişti.

İçişleri Bakanlığı’yla Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Özzeybek işbirliği

İçişleri Bakanlığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı, daha önce Türkiye genelinde valiliklere gönderdikleri yazıda 2022 Aralık ayında Kerbela’ya götürmek için 300 Alevi dedesinin bulunmasını istenmişti. Bazı alevi örgütleri bu duruma tepki göstermiş ve giden 300 Alevi dedesinin kurumlarına alınmayacağını söylemişlerdi.

Özzeybek’in Soylu’nun danışmanı olmasıyla birlikte iktidarın Alevilere ilgisi arttı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan geçtiğimiz yıl Temmuz ayında Ankara’da bazı cemevlerine yönelik saldırıların ardından Hüseyin Gazi Türbesi ve Cemevi’nde Alevi dedeleri ile bir araya gelmişti. Erdoğan’ın Alevi toplumunun sorunlarının tespit edilip giderilmesine yönelik talimatı üzerine Temmuz 2022’de İçişleri Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ortaklaşa çalışmalar başlatmıştı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Danışmanı Özzeybek’in koordine ettiği çalışmalarda Alevi, Bektaşi toplulukları, Hazret-i Hüseyin’in ve Kerbela şehitlerinin anılması için etkinlikler düzelenmişti. Bu yıl hükümetin çalışmaları kapsamında da devlet televizyonu TRT’de Alevi-Bektaşi kanaat önderleri dede ve babalarla, akademisyenlerin katıldığı özel programlara yer verilmişti.

Ali Arif Özzeybek kimdir?

Ali Arif Özzeybek, 1964 yılında Ankara doğdu. Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1988 yılında mezun olan Özzeybek, 1991-1996 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) implant eğitimi aldı ve burada Texas üniversitesi’nde farklı birimlerde çalıştı. Periodontoloji bölüm başkanı olan Prof. Dr. Roland Meffert ile birlikte ICOI Meffert Implant Enstitüsünü kurdu.

Önce Kılıçdaroğlu’nun ardından ise Soylu’nun danışmanlığını yaptı

Özzeybek, Ziya Baba Bektaşi Vakfı’nın eski başkanı olarak görev yaptı ve 2011 yılında davet üzerine Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Başdanışmanı olarak görev aldı. Özzeybek, Kılıçdaroğlu’nun Başdanışmanlığı görevinden 11 Temmuz 2018’de ise istifa etti.

AKP 7. Olağan Büyük Kongresi’nde 24 Mart 2021’de MKYK yedek üyesi seçildi. Ayrıca İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun danışmanlığı görevini yürüten Özzeybek, cemevlerine elektrik ve suyun ücretsiz olması, Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı kurulması gibi düzenlemeler öncesinde yaklaşık altı-yedi aylık sürede bazı cemevleri ve Alevi köylerinin muhtarlarını ziyaret ederek görüşmeler yaptı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.