Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Deprem bölgesinde il il son durum | Adıyaman’da 20 kişi hayatını kaybetti, belediye binası yıkıldı

Kahramanmaraş merkezli olarak saat 4.17’de meydana gelen 7,7 büyüklüğündeki deprem Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay’ı da vurdu. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) verilerine göre 7,7 büyüklüğündeki deprem, 7 kilometre derinlikte gerçekleşti. AFAD’ın verdiği son bilgiye göre Adıyaman’da 20 kişi hayatını kaybetti.

AFAD, 04.17’de Kahramanmaraş-Pazarcık merkezli 7,7 ve Elbistan merkezli saat 13.24’te 7,6 büyüklüğünde meydana gelen depremlerde can kaybının 1498’e ulaştığını bildirdi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın açıklamasına göre, Adıyaman’da 20 kişi hayatını kaybetti, 200 kişi yaralandı, 600 bina yıkıldı.

Adıyaman’da depremin ardından Belediye Başkanlığı binası tamamen yıkıldı.

Adıyaman Valisi Mahmut Çuhadar depremle ilgili “Şu anda çöküntüler altında belki yüzlerce insanımız var, ekiplerimizi koordine ediyoruz. Çevre illerden özellikle AFAD ekiplerinin bir an önce Adıyaman’a gelmesi gerekiyor” dedi.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Sekreteri Vedat Bulut ise Adıyaman’daki hastaneler hasar gördüğü için 3 sahra hastanesi kurulacağını söyledi.

AA’da yer alan habere göre, Adıyaman il merkezinde yer alan ve 1506-1515 yıllarında Dulkadirli Beyi Durak Bey tarafından yaptırıldığı tahmin edilen, bugünkü şeklini 1863 yılında alan Ulu Camii de yıkıldı.

Adıyaman-Gölbaşı’nda bir hastanenin ağır hasarlı olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, “Orada da zaten hastaların tamamı taburcu edilmiş durumda, orada herhangi bir sıkıntımız olmayacak inşallah” dedi.

Öte yandan, AKP Adıyaman Milletvekili Yakup Taş’ın da enkaz altında olduğu açıklandı.

Taş’ın sosyal medya hesabından vekille ilgili şu açıklama yapıldı: “Vekilimiz Yakup Taş ailesi birçok hemşehrimiz gibi deprem nedeniyle enkaz altındadır. Dualarınıza vekilimiz ve ailesini de katar mısınız”

Adıyaman’ın Kahta ilçesinde yaşayan Murat Uçmak, Medyascope muhabiri Ayşegül Karagöz’e konuştu. Uçmak, yaşadıklarını şöyle anlattı:

“Sabah kardeşimin deprem oluyor sözleriyle uyandık. Kalktığımızda elektrikler gitmişti. Telefonu bulup ışığı açarak kapıya yöneldik. Kapıya giderken çok sarsıldık, ayakta duramıyorduk. Bahçeye indiğimizde ayakkabımızı giyme fırsatımız olmadı. Dışarısı ıslak ve karlıydı ama ayakkabıyı düşünmeden direkt dışarı çıktık. Nenem yaşlı ve yatalak olduğu için onu da dışarı taşımak zorunda kaldık. Hava çok soğuktu ve deprem yaklaşık 2 dakika sürdü.”

Uçmak, yaşadığı en büyük deprem olduğunu vurguladı ve çevresinde yıkılan binalar olduğunu belirtti:

“Çok korktuk. Gördüğüm en büyük depremdi. Çevremdeki insanların akrabalarının vefat ettiği haberini aldık. Burada camilerin minaresi ve binalar yıkıldı. Evimizde biraz çatlak var, bulunduğumuz mahallenin dışında çok fazla yıkım var. Arkadaşımın kuzenleri de vefat etti. Kardeşimin arkadaşı Adıyaman’ın Sincik ilçesinde yaşıyor. Arkadaşı kimsenin yardıma gelmediğini söylüyormuş. Orada kar da varmış ve çok zor durumdalarmış. Hepimiz zemin katta, en ufak bir durumda dışarı kaçabilmek için bekliyoruz. Tedirginiz.”

Uçmak’ın Adıyaman-Kahta’dan Medyascope’a ilettiği videolarda birçok binanın yıkıldığı veya hasar aldığı görülüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.