Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güneydoğu’daki 7,7’lik deprem 10 ili vurdu | Can kaybı 2 bin 379’a, yaralı sayısı 14 bin 483’e yükseldi

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde saat 04.17’de büyük bir deprem meydana geldi. Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Malatya ve Hatay’da çok sayıda bina çöktü. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, 7 bin 840 vatandaşın enkazdan kurtarıldığını, şu ana kadar teyit edilmiş 4 bin 758 binanın yıkıldığını bildirdi. Oktay, 2 bin 379 kişinin yaşamını yitirdiğini, 14 bin 483 kişinin yaralandığını aktardı.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) açıklamasına göre merkez üssü Kahramanmaraş-Pazarcık’ta 04:17’de 7,7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. 04.26’da Gaziantep-Nurdağı’nda 6,4, saat 04.36’da ise Gaziantep-İslahiye’de 6,5 büyüklüğünde deprem gerçekleşti. Deprem, Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye, Adıyaman, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Malatya ve Adana’yı da vurdu.

Kahramanmaraş’ın yanı sıra Gaziantep, Malatya, Batman, Bingöl, Elazığ, Kilis, Diyarbakır, Mardin, Siirt, Şırnak, Van, Muş, Bitlis, Hakkari, Adana, Osmaniye ve Hatay’da da deprem hissedildi. Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Malatya ve Hatay’da çok sayıda bina çöktü.

00:37 – 2 bin 379 kişi yaşamını yitirdi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, 7 bin 840 vatandaşın enkazdan kurtarıldığını, şu ana kadar teyit edilmiş 4 bin 758 binanın yıkıldığını bildirdi. Oktay, 2 bin 379 kişinin yaşamını yitirdiğini, 14 bin 483 kişinin yaralandığını aktardı. Oktay, 7 bin 840 kişinin enkazdan çıkarıldığını söyledi.

23:28 – Can kaybı 2 bin 316’ya yükseldi

AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, 2 bin 316 kişinin hayatını kaybettiğini, 13 bin 293 kişinin de yaralandığını açıkladı. Şu ana kadar teyit edilemeyenler ile birlikte toplam 6 bin 217 binanın yıkıldığı bildirildi.

22:10 – Can kaybı 1762’ye yükseldi

AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, 1762 kişinin hayatını kaybettiğini, 12 bin 68 kişinin yaralandığını açıkladı.

21:20 – AFAD, Kahramanmaraş merkezli depremde şu ana kadar 5 bin 606 binanın yıkıldığını bildirdi.

20:30 – Hayatını kaybedenlerin sayısı 1651’e yükseldi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 1651 vatandaşın hayatını kaybettiğini, 11 bin 119 kişinin yaralandığını bildirdi.

18:30 – Hayatını kaybedenlerin sayısı 1541’e yükseldi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay saat 18:30 sıralarında yaptığı açıklamada, can kaybının 1541’e, yaralı sayısının 9 bin 733’e yükseldiğini, 3 bin 471 binanın yıkıldığını aktardı. Oktay, 10 ildeki toplam can kaybı, yaralı sayısı ve çöken binaları bildirdi:

“Maraş’ta 234 kaybımız var. 1700 yaralımız var. 310 yıkılan binamız var. Hatay’da 520 kaybımız, 700 yaralımız var. Osmaniye’de 205 hayatını kaybeden, 1003 yaralımız var. Adıyaman’da 20 kayıp, 200 yaralımız, Diyarbakır’da 46 vefat, 557 yaralımız var. Urfa’da 30 kaybımız, 1071 yaralımız mevcut. Antep’te 309 kaybımız, 1497 yaralımız. Kilis’te 13 kaybımız, Adana’da 58 kaybımız, 720 yaralımız mevcut. Malatya’da 106 kaybımız 1941 yaralımız var. Elazığ’da 6 yıkılan binamız. 1541 hayatını kaybeden vatandaşımız var, 9733 kişi yaralandı.”

13:00 – Erdoğan 912 kişinin hayatını kaybettiğini açıklamıştı

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, saat 13.00 sıralarında yaptığı açıklamada ölü ve yaralı sayısını duyurdu.

Erdoğan, “Şu ana kadar  912 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 5 bin 385 vatandaşımız yaralanmıştır. Depremin ağır hasara yol açtığı illerimizde yıkılan binaların altında kalan vatandaşlarımızın tespiti ve kurtarma faaliyeti kesintisiz şekilde sürüyor. Enkaz altından kurtarılan kişi sayısı 2 bin 470’i bulmuştur. Yıkıldığı tespit edilen bina sayısı 2 bin 818’dir” diye konuştu.

Uluslararası yardımlar için temaslar kurulduğunu söyleyen Erdoğan, “NATO ve AB yanında 45 ülkenin yardım teklifleri tarafımıza ulaşmıştır. Yardıma gidecek kişi ve kurumlar AFAD’la koordinasyon içinde hareket etmeli. Bunun dışındaki yardımlar kargaşaya yol açmakta, amaca ulaşılması zorlaşmakta” dedi.

AFAD Başkanı Yunus Sezer ise 15.00 sıralarında yaptığı açıklamada “2 bin 824 yıkılan bina ihbarı alınmış durumda. Bin 14 can kaybımız var” dedi.

Türk Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, deprem sonrası bölgeye ilk etap sevkiyat için ulusal kan stoklarının mevcut olduğunu ancak ilerleyen saatlerde olabilecek ilave ihtiyaçlar için, vatandaşları tüm Türkiye’de kan bağışına davet etti.

Sezer: “Ulaşılamayan bölgemiz yok”

Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Yunus Sezer depreme ilişkin açıklamada bulundu. Sezer, “Ulaşılamayan bir bölgemiz yok ama sürekli arama kurtarma birlikleri ile takviyelerimiz devam ediyor. Ulaşanlar var, ulaşanlara da takviye birliklerimiz de bir şekilde hem kara yoluyla hem hava yoluyla devam ediyor” dedi.

Okullar tatil edildi

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), depremden etkilenen şehirlerde yükseköğretime ikinci bir duyuruya kadar eğitim öğretime ara verildiğini açıkladı. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, “Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman ve Malatya illerimizde bugün itibarıyla eğitim öğretime 2 hafta ara veriyoruz” dedi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ise Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep, Malatya, Adana, Kilis, Diyarbakır, Şanlıurfa, Osmaniye, Adıyaman’da okulların tatil edildiğini duyurdu.

Deprem bölgesinde kreş, gündüz bakımevi ve çocuk kulüpleri tatil edildi

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı depremden etkilenen 10 ilde kreş, gündüz bakımevi ve çocuk kulüplerinin 13 Şubat’a kadar tatil edildiğini açıkladı. Açıklamada, “Depremden etkilenen 10 ilimizde kreş, gündüz bakımevi ve çocuk kulüpleri 13 Şubat’a kadar tatil edilmiştir” denildi.

Emniyet Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada “Deprem sonrasında, sosyal medya platformları üzerinden yardım çağrısında bulunan vatandaşlarımızın adres bilgileri ivedilikle tespit edilerek ilgili birimlerle koordinasyon kuruluyor. Provokatif paylaşımda bulunduğu değerlendirilen 13 hesap tespit edildi” denildi.

Çevre illerde de hissedildi

Güneydoğu Anadolu’da meydana gelen deprem İç Anadolu’da da hissedildi. Sivas, Kayseri, Nevşehir ve Niğde, bu iller arasında.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, vatandaşların camilerde kalabileceğini duyurdu: “Kahramanmaraş Pazarcık merkezde meydana gelen ve birçok çevre ilde de hissedilen depremden etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı olarak ekiplerimizle deprem bölgesinde milletimizin yanında olacağız. Deprem bölgesinde evlerine giremeyen tüm vatandaşlarımız, arzu etmeleri halinde il müftülüklerimiz ve din görevlilerimizin rehberliğinde uygun olan camilerimizde diledikleri kadar kalabilirler.”

Deprem bölgelerinde doğalgaz akışı durduruldu

Boru Hatları ile Petrol Taşıma Genel Müdürlüğü’nden (BOTAŞ) yapılan açıklamada, deprem sonrası teyakkuza geçildiği, gerekli güvenlik tedbirlerinin alındığı ve hasar tespit çalışmalarına başlandığı belirtildi. Açıklamada, “Hatay il merkezi ile Kırıkhan ilçesi, Kahramanmaraş il merkezi ile Pazarcık ve Narlı ilçelerine tedbir amaçlı doğal gaz akışı durdurulmuştur. BOTAŞ teknik ekipleri sahada gerekli kontrol ve müdahaleleri yapmaktadır. Bölgedeki doğal gaz dağıtım şirketleri ile koordineli olarak vatandaşlarımıza güvenli gaz akışı sağlanması amacıyla gerekli çalışmalar yürütülmektedir. Ham petrol boru hatlarımızda yapılan kontroller sonucu herhangi bir hasar tespit edilmemiştir” denildi.

THY deprem bölgesine ek seferler düzenleyecek

Türk Hava Yolları (THY), depremin ardından yardım ekiplerinin bölgeye en hızlı şekilde transferi için ek seferler hazırlandığını açıkladı. Türk Hava Yolları Basın Müşaviri Yahya Üstün açıklamasında, “Yardım ekiplerinin bölgeye en hızlı şekilde transferi ve sevdikleriyle buluşmak isteyen vatandaşlarımız için ek seferlerimizi hazırlıyoruz. Depremden etkilenen bölgelere uçuşları olan misafirlerimiz için ücretsiz iptal/değişiklik hakkı tanıyoruz” dedi.

MSB: “Nakliye uçakları göreve hazır”

Milli Savunma Bakanlığı’nın açıklamasına göre, depremden etkilenen bölgelere nakliye uçakları göreve hazır hale getirildi. Açıklamada şöyle denildi: “Milli Savunma Bakanlığında deprem faaliyetlerinin koordinasyonu için Afet Acil Durum Kriz Merkezi oluşturularak faaliyetlerine başlamıştır. TSK İnsani Yardım Tugayı unsurları ile AFAD talepleri kapsamında nakliye uçakları göreve hazırdır. Taleplerin karşılanması için koordinasyona başlanmıştır. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, beraberinde Genelkurmay Başkanı ve Kara Kuvvetleri Komutanı ile bölgeye gitmektedir.”

İletişim Başkanlığı: “GSM operatörleri kapasite artırılacak”

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan gelen açıklamada, “Kahramanmaraş’taki deprem nedeniyle GSM operatörleri kapasite artırarak kapanan telefon hatlarını açacak ve internet hizmeti sağlayacak” denildi. Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan da “Bölgede bulunan tüm vatandaşlarımıza ücretsiz konuşma ve internet yüklendi. Borcundan dolayı kapalı olan tüm hatlar da görüşmeye açıldı” dedi. AFAD, “Afet ve acil durumlarda iletişimin kesintisiz sürdürülebilmesi hayati önemdedir. Haberleşmelerinizi kısa mesaj servisi (SMS) ve internet tabanlı mesajlaşma yazılımları üzerinden yapınız. Hayati durumlar dışında telefon görüşmesi yapmaktan kaçının” demişti.

Soylu: “Dördüncü seviye alarm ortaya koyduk”

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, AFAD Koordinasyon Merkezi’nde depreme ilişkin açıklamada bulundu. Dördüncü seviye alarm ortaya koyduklarını söyleyen Soylu, “Çok yerden ihbar geliyor. Şu anda arama kurtarma ekiplerimiz bölgelere sevk edildi. Kargo uçaklarımız hazırlanıyor, bölgelere sevk edildi. İlk işimiz arama kurtarma çalışmalarını yapmak. Bunun için de bütün ekiplerimiz teyakkuz halinde. Dördüncü seviye alarm ortaya koyduk. Dördüncü seviye uluslararası yardımı da içeren bir alarmdır. Bu açıdan şu andaki son durumumuz bu” dedi.

Erdoğan: “Depremden etkilenen bölgelere arama kurtarma ekiplerimiz ivedilikle sevk edilmiştir”

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, deprem ile ilgili paylaşımda bulundu. Erdoğan paylaşımında, “Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve ülkemizin pek çok yerinde hissedilen depremden etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. İlgili tüm birimlerimiz AFAD koordinasyonunda teyakkuz halindedir. Depremden etkilenen bölgelere arama kurtarma ekiplerimiz ivedilikle sevk edilmiştir. İçişleri ve Sağlık Bakanlığımız, AFAD, Valiliklerimiz ve diğer tüm kurumlarımız çalışmalarına hızla başlamıştır. Biz de yaşanan deprem sonrası başlatılan çalışmaları koordine ediyoruz. Yaşadığımız bu felaketi inşallah hep birlikte en kısa sürede ve en az hasarla atlatmayı temenni ediyor, çalışmalarımızı sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı.

CHP’de Afet Koordinasyon Merkezi kuruldu

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Merkezi’nde CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın başkanlığında Afet Koordinasyon Merkezi kuruldu. Ahmet Akın, depremzedelerin 0312 207 40 65 numaralı iletişim hattı üzerinden taleplerini doğrudan AFAD ve yerel yönetimlere ilettiklerini kaydetti. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, deprem bölgesindeki afetzedelere ulaştırılmak üzere “Afet Yardım Kampanyası” başlattı. Yardımda bulunmak isteyenler, ALO 153 üzerinde oluşturulan “Deprem Hattını” arayarak ihtiyaç listesi bilgisine ulaşabilecek. Yardımlar, Yenikapı Avrasya Gösteri Merkezi ile Kartal Lojistik Merkezlerinde toplanıyor. Bağışta bulunmak isteyen İstanbullular, her iki merkeze yardımlarını getirebilecek. Yardım malzemeleri içinde ikinci el ürünler kabul edilmeyecek, sadece kullanılmamış malzemeler değerlendirilecek.

Millet İttifakı, deprem sonrası ortak açıklama metni yayımladı. Açıklamada “85 milyon tek yürek olarak dayanışma içinde tüm yaralarımızı hızla saracak, bu felaketi birlik ve beraberlik içinde atlatacağız” denildi.

Elon Musk: “Starlink uydularını gönderebiliriz”

Elon Musk, Türkiye’de depremden sonra büyük bir iletişim sıkıntısı yaşandığını ve Starlink uydularını gönderip gönderemeyeceğini soran bir kullanıcıya “Starlink henüz Türk hükümetince onaylanmadı. Space X onaylanır onaylanmaz gönderebilir” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.