Türkiye, geçen pazartesi (6 Şubat) Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki depremin ardından deprem gerçeğiyle bir kez daha yüzleşti. Amerika Birleşik Devletleri’nden (ABD) Rusya’ya, Fransa’dan Meksika’ya, İtalya’dan İngiltere’ye dünyanın dört bir yanından Türkiye’ye yardım yağdı, çok sayıda ülke arama kurtarma ekibi yolladı, sahra hastaneleri kuracağını açıkladı.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, depremin ardından ilk saatlerinde yaptığı açıklamada dördüncü seviye alarm ilan edildiğini ve bu seviyenin uluslararası yardımı da kapsadığını duyurdu. Bu çağrının ardından 50 ülke, Türkiye’ye yardım teklifi bildirdi. İlk olarak Ankara, birçok ülkenin yardım teklifini kabul etti, bir tek Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin (GKRY) teklifini geri çevirdi. Gelen tepkilerin ardından Türkiye’nin Güney Kıbrıs’ın yaptığı teklifi kabul etti. GKRY Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Demetris Demetriou, yardım teklifinin Türkiye tarafından kabul edildiğinin Avrupa Birliği tarafından kendilerine bildirildiğini açıkladı.
Ne olmuştu?
Yunan basınında yer alan haberlere göre, GKRY Dışişleri Bakanlığı Genel Müdürü Kornelios S. Korneliou, arama kurtarma çalışmaları için yardım teklif ettiklerini fakat Ankara’nın bu teklifi “Teşekkürler ama kabul etmiyoruz” diyerek reddettiğini söylemişti.
Depremin ilk saatlerinde Avrupa Birliği (AB) Sivil Koruma Mekanizması’nın devreye girmesinin ardından GKRY kurtarma ekiplerinin de katkıda bulunmak için hazır olduğunu ve Ankara’ya bunu bildirdiklerini söyleyen Korneliou, “Ankara’dan ‘Kabul etmeyeceğiz’ yanıtını aldık” demişti.
- Güneydoğu’da 7,7’lik deprem 10 ili vurdu: Can kaybı 4 bin 544’e, yaralı sayısı 26 bin 721’e yükseldi | Depremin yaşandığı 10 ilde olağanüstü hal ilan edildi
- 7,7’lik depremin ardından dünya, Türkiye için seferber oldu: Hangi ülkeler yardım gönderiyor?
İki ülke arasında yaşanan siyasi sorunların farkında olduklarını fakat doğal afetler söz konusu olduğunda bu sorunların geri plana itilmesi gerektiğini belirten Korneliou, “Öyle görünüyor ki doğal afetler ve trajediler söz konusu olduğunda da siyasi saikler üstün geliyor” diye konuşmuştu.
Bakanlıktan taziye mesajı
GKRY Dışişleri Bakanlığı depremin ardından bir taziye mesajı da yayımlamıştı. Açıklamada, “Hayatını kaybedenlerin ailelere en içten dileklerimizle başsağlığı diliyoruz. Doğal afetler insan ve millet ayrımı yapmaz. Acı çeken herkes ile dayanışma içindeyiz. Uluslararası toplumun çabalarına katkıda bulunmak isteriz” denilmişti.
GKRY lideri Nicos Anastasiadis sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Türkiye’de yaşanan depremin ardından akıllarının ve dualarının kayıp Kıbrıslı Türk öğrenciler, ebeveynler ve öğretmenlerde olduğunu belirtmişti.
Our thoughts and prayers are with the Turkish Cypriot students, parents and teachers that are still missing. We reiterate our readiness to contribute and offer our assistance to the humanitarian, rescue and recovery efforts that are currently taking place.
— Nicos Anastasiades (@AnastasiadesCY) February 7, 2023Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.