Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6’lık depremler Suriye’yi de yerle bir etti. Can kaybı 2 bin 992’ye yükseldi. 298 binden fazla vatandaş evlerini terk etmek zorunda kaldı. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Batılı ülkelerin Suriye’ye uyguladığı yaptırımlar, depremle mücadele etmeyi zorlaştırıyor.
Güneydoğu’daki 7,7 büyüklüğündeki depremden başta Suriye olmak üzere Kıbrıs, Lübnan, Ürdün, Irak, İran ve Mısır da etkilendi. Suriye’de depremin en çok etkilediği şehirler ise Halep, Hama ve Lazkiye. Suriye Ulusal Deprem Merkezi Başkanı Raed Ahmed, bu depremi “merkezin tarihinde kaydedilen en büyük deprem” olarak nitelendirdi.
Ölü sayısı artıyor
Suriye hükümetinin açıkladığı resmi rakamlara göre depremde can kaybı 2 bin 992’ye yükseldi. Binlerce vatandaş da yaralandı. Ülkede arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.
Suriye’de muhaliflerin kontrolündeki bölgelerde faaliyetlerini sürdüren ve kendilerini sivil savunma ekibi olarak tanımlayan Beyaz Baretliler (The White Helmets), “Depremden 75 saat sonra hala enkaz altında yüzlerce aile var. Can kaybı ciddi oranda artabilir” uyarısı yaptı.
418+ completely destroyed buildings, 1,300+ severely destroyed buildings, and thousands of buildings damaged in northwest #Syria.
— The White Helmets (@SyriaCivilDef) February 9, 2023
Pictures from the town of Jenderes, north of Aleppo – Wednesday, February 8. pic.twitter.com/598IO9BpyM
298 bin vatandaş evlerini terk etti
Suriye’de 2011 yılında başlayan iç savaş nedeniyle yerlerinden edilen binlerce vatandaş var. Deprem nedeniyle de 298 binden fazla vatandaşın evlerini terk ettiği bildirildi. Yetkililer, Türkiye’de depremde hayatını kaybeden 100’den fazla Suriyelinin cenazelerinin ise Cilvegözü Sınır Kapısı’ndan defnedilmek üzere evlerine getirildiğini söyledi.
Suriye, AB’den yardım istedi
Avrupa Komisyonu’nun Kriz Yönetimi Başkanı Janez Lenarcic, Suriye hükümetinden sivil koruma mekanizması aracılığıyla yardım talebi aldıklarını duyurdu. Bu talebi kabul ettiklerini belirten Lenarcic, Şam yönetimince “yönlendirilmediğinden” emin olmak amacıyla, verilen yardımların kullanımını yakından izleyeceklerini de ifade etti.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, örgütün Türkiye ve Suriye’ye uzman ekipler ve tıbbi malzeme içeren özel uçuşlar gönderdiğini söyledi. Suriye hükümetine Rusya, Mısır ve Irak da yardım gönderen ülkelerden.
Çavuşoğlu’ndan açıklama
Dün (8 Şubat) AFAD Koordinasyon Merkezi’nde Fuat Oktay ile beraber basın toplantısına katılan Mevlüt Çavuşoğlu, kendisine Suriye hakkında yöneltilen bir soruya, “Suriye’ye yardımların ulaştırılması için çalışmalar yapıyoruz” dedi ve şöyle konuştu:
“Suriye tarafında bazı yollarda tahribat var, bizim ve uluslararası toplumun yardımları konusunda bazı zorluklar çekiliyor. Bu nedenle iki tane daha kapının açılması konusunda çalışmalar yapıyoruz. Bu insanı bir durum olduğu için siyasi bir durum değil, Suriye rejiminin de kontrol ettiği noktalardan bu kapıların açılması için çalışıyoruz. Uluslararası toplumdan sadece bize değil, Suriye’ye ulaştırdığımız yardım ve gönderdiğimiz ekiplere ilaveten bir yardım talebi geldiği zaman orada da kolaylaştırıcı rolümüzü üstleniyoruz.”