Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kılıçdaroğlu’nun gündeme getirdiği AFAD raporu: “Afet yönetimi kaos ve karmaşaya dönüştü”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kahramanmaraş merkezli depremde AFAD’ın eksikliklerinin tartışılmaya başlanmasının üzerine AFAD’ın Düzce-Gölyaka raporunu gündeme getirdi. Raporda, AFAD’ın Türkiye Afet Müdahale Planı’nı uygulamadığı ve koordinasyon eksiklikleri vurgulandı. Raporda, “Afet yönetimi kaos ve karmaşaya dönüşerek görev ve yetki karmaşasına sebep olmuştur. İletişim eksikliği sebebiyle kararlar sağlıklı alınamamıştır” değerlendirilmesine yer verildi. 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün akşam (9 Şubat) yayımladığı videoda “Düzce Depremi Etki Analizi Raporu”nu işaret etti. Raporda, Düzce- Gölyaka’da 23 Kasım 2022’de meydana gelen depremin ardından AFAD’ın eksikliklerinin ortaya konulduğunu belirten Kılıçdaroğlu, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a tepki gösterdi. 

“Kurumlar yeteri kadar hazırlıklı olamadı”

AFAD’ın depremin ardından Aralık 2022’de yayımladığı raporda, yardımlardan, AFAD yöneticilerine, hasar tespit çalışmalarına kadar pek çok konuda eksikliklere dikkat çekildi. Raporda, Türkiye Afet Müdahale Planı’nın (TAMP) uygulanmadığı ve en büyük eksikliklerden birinin koordinasyon eksikliği olduğu belirtilerek şu değerlendirme yapıldı:

“Depremden sonra afet grupları ve kurumlar yeteri kadar hazırlıklı olmaması sebebiyle TAMP devreye alınamamıştır. TAMP uygulanamadığı için afet yönetimi kaos ve karmaşaya dönüşerek görev ve yetki karmaşasına sebep olmuştur. İletişim eksikliği sebebiyle kararlar sağlıklı alınamamıştır. Afet müdahale grupları kaynaklarını etkin şekilde yönetememesi  sebebiyle müdahalede yetersiz kalınmıştır.”

“Anlık çözümler üretildi, sonuçları kestirilemeyen durumlarla karşı karşıya kalındı”

Raporda eksiklikler şöyle sıralandı:

“Gerek AFAD gönüllülerin gerekse personel kontrolünün sağlanması için koordinasyon birimi oluşturulmamıştır.

AFAD Merkezinin yerinin yanlış seçilmesi, kurumlar arası iş birliği ve koordinasyonun yetersiz kalması sağlıklı bir yönetim sürecinin önüne geçmiştir.

TAMP göre oluşturulan 66 kişilik ekibin ancak yüzde 20’sinin bu göreve uygun seçildiği, araç planlamasının yetersiz olduğu tespit edilmiştir. Bu nedenle öğretmen ve imamlardan oluşan yaklaşık 300 kişilik yeni zarar tespit ekibi kurulmuştur. Kurulan ekiplerin zarar tespit konusunda yeterli bilgisinin olmaması, yanlış tespitlere sebep olmuştur.

Sahadan alınan bilgilere göre yöneticilerin doğru şekilde bilgilendirilmesi ve afet öncesinde planlandığı şekilde müdahalenin gerçekleştirilmesi gerekirken, afet yönetim sürecinde yöneticiler anlık çözümler üretmek ve sonuçları kestirilemeyen durumlarla karşı karşıya kalmıştır.

Hasar tespit ekiplerinin il dışından gelmesi sebebiyle yerel birimlerle koordine kurmadan sahada görevlendirmeler yapılmıştır.”

Arama kurtarma ekibi fazlaydı, korkuya sebep oldu

Düzce depreminde bina yıkımı meydana gelmediği, bölgeye AFAD’ın 40 personel altı araç, il müdürlüklerinden 136 personel 36 araç, JAK 40 personel 6 araç olmak üzere 216 personel 48 araç gönderildiği raporda belirtildi. Ayrıca, arama kurtarma ekiplerinin fazla olduğu belirtilerek, “Arama kurtarma ekiplerinin fazla olması bölgede belli bir zaman sonra vatandaşlarda ‘ikinci bir afet bekleniyor’ korkusuna sebep olduğu görülmüştür. Ekiplerin bölgede bulunması ve görev yapması çok önemli olmasına rağmen belli bir zaman sonrasında iş yüküne göre ekip sayısının azaltılması uygun olacağı değerlendirilmiştir” bulgusuna yer verildi. 

Depremde mülkü zarar görenlere yapılan nakit yardımlar ise şöyle sıralandı:

“17 Aralık 2022 tarihi itibari ile 367 bina yıkımı gerçekleştirilmiştir. Yıkık, acil yıkılacak, ağır hasarlı olarak tespit edilen binalarda mülk sahibine 30 bin TL acil yardım veya 15 bin TL konteyner imkanı, kiracılara 25 bin TL acil yardım yapılması kararlaştırılmıştır. Ayrıca Az hasarlı binalara üç bin TL yardım yapılmıştır.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.