Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

7,7’lik depremin ardından son durum: Can kaybı 24 bin 617’ye yükseldi | Üniversiteler uzaktan eğitime geçiyor

Türkiye, pazartesi günü saat 04:17’de meydana gelen depremle sarsıldı. Merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi olan 7,7 büyüklüğündeki deprem Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay’ı vurdu.  Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Kahramanmaraş merkezli depremlerde 24 bin 617 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Oktay, yaralı sayına ilişkin açıklama yapmadı.

Kahramanmaraş-Pazarcık’ta 6 Şubat sabaha karşı saat 04.17’de 7,7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Yerin 7 kilometre derinliğindeki deprem Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye, Adıyaman, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Malatya, Elazığ ve Adana’yı vurdu. Aynı gün Elbistan’da da saat 13.24’te 7,6 büyüklüğünde ikinci bir deprem daha kayda geçti. Çöken binalarda binlerce kişi enkaz altında kaldı. Türkiye 4. seviye alarm ilan etti ve uluslararası yardım talebinde bulundu. Yedi günlük milli yas ilan edildi. Depremin vurduğu 10 il afet bölgesi ilan edildi ve üç ay süreyle uygulanacak OHAL kararı dün Meclis’ten geçti. Kilis ve Şanlıurfa’da arama kurtarma çalışmaları tamamlandı. Ekipler, çalışmaların sürdüğü illere sevk edildi.

Can kaybı 24 bini geçti

00:10 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay “Can kaybı 24 bin 617’ye yükseldi. Bir an önce yaraları sarmak için çalışmaya devam edeceğiz. Arzumuz arama kurtarma çalışmalarını titizlikle devam ettirip umudumuzu son ana kadar sürdürmek” diye konuştu.

20:10 Şanlıurfa’ya giden Erdoğan, çadır kentteki incelemelerinin ardından yaptığı açıklamada “Şanlıurfa’da 19’u tamamen yıkık olmak üzere oturulamaz hale gelen 164 binada diğer şehirlerden yaralı olarak gelenlerle beraber 335 vatandaşımız maalesef şehadete yürüdü. 5 bin 752 vatandaşımız ise yaralı olarak kurtulmayı başardı” dedi. Kentte perşembe günü arama kurtarma çalışmalarını tamamladığını hatırlatan Erdoğan, depremin 13,5 milyon insanın yaşadığı 500 kilometrelik bir alanda yıkım yarattığını söyledi.

19:41 Hatay’da konuşan Sağlık Bakanı Koca, Kahramanmaraş merkezli depremlerde 22 bin 327 kişinin hayatını kaybettiğini, 80 bin 278 kişinin yaralı olarak kurtulduğunu bildirdi.

19:26 Gaziantep’te depremde yıkılan Bahar Apartmanı’nın hafriyatında yapılan incelemede ihmali bulunduğu belirlenen müteahhit İbrahim Mustafa Uncuoğlu İstanbul’da gözaltına alındı.

18:53 Adana Cumhuriyet Başsavcılığınca deprem nedeniyle kentte yıkılan binalarla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında 62 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.

18:45 Hatay’da depremde yıkılan Rönesans Rezidans’ın müteahhidi Mehmet Yaşar Coşkun, çıkarıldığı hakimlikçe tutuklandı.

18:43 Adana’da yıkılan bazı binaları inşa eden firmanın sahibi Hasan Alpargün, KKTC’nin başkenti Lefkoşa’da gözaltına alındı.

18:18 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, deprem bölgesinde işsizlik ödeneği ve yarım çalışma ödeneklerinim 15 Şubat’ta yatırılacağını duyurdu.

18:15 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Kahramanmaraş merkezli depremlerde 526 çocuktan 78’inin ailelerine teslim edildiğini, 335 çocuğun hastanede tedavi edildiğini, 113 çocuğun kurumun bakımımızda olduğunu belirtti.

17:00 Şanlıurfa’da konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, can kaybının 21 bin 848’e yükseldiğini, 80 bin 104 kişinin yaralandığını duyurdu.

16:01 Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, kentte depremde yıkılan binalarla ilgili yapım kusurları olan ve kolon kestikleri iddia edilen 29 kişi hakkında gözaltı kararı verdi.

15:54 Kahramanmaraş’ta konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, deprem bölgesindeki vatandaşların dağıtım şirketlerine başvurmaları halinde, uzmanlarca onay verilen hasarsız konutlara elektrik verilebileceğini söyledi.

14:42 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kahramanmaraş merkezli depremlerde şu ana kadar 21 bin 43 kişinin hayatını kaybettiğini, 80 bin 97 kişinin yaralı olarak kurtarıldığını açıkladı. Erdoğan, “Üniversitelerimizi yaz aylarına kadar tatil ediyoruz, uzaktan eğitime geçiyoruz. Üniversitelerimizin tamamını ve KYK yurtlarını bu işler için kullanacağız” dedi. Erdoğan, deprem bölgesinde ikamet eden veya deprem bölgesi illerinin nüfusuna kayıtlı 13 binin üzerindeki yükümlü askerin mart ve nisan celplerinin mayısa ertelendiğini belirtti.

14:41 Şanlıurfa’da depremde 33 kişinin hayatını kaybettiği Osman Ağan Apartmanı’na ilişkin Cumhuriyet Başsavcılığı’nca soruşturma başlatıldı. Heyetler, kolonlardan karot örneği alırken, müteahhitler dahil 11 kişi gözaltına alındı.

14:25 AFAD’ın açıklamasına göre depremlerde can kaybı 20 bin 937’ye çıktı, yaralı sayısı ile 80 bin 88. 102 bin 388 vatandaş bölgeden tahliye edildi.

Depremde 30 doktor yaşamını yitirdi

13:42 Türk Tabipleri Birliği (TTB), Kahramanmaraş merkezli depremlerde 30 doktorun yaşamını yitirdiğini açıkladı

13:40  Avusturya ordusu, “güvenlik” gerekçesiyle Türkiye’de deprem operasyonlarını askıya aldı

13:26 Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığı yıkılan binalarla ilgili soruşturma başlattı.

13:08 Şanlıurfa’da depremde yıkılan binalarda yapım kusurları ve kolon kesme nedeniyle 8 kişi gözaltına alındı.

“Deprem 500 atom bombasının yarattığı etkiye sahip”

12:27 AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Tatar: “7,7 büyüklüğündeki depremin açığa çıkardığı enerji 500 atom bombasının yarattığı etkiye, enerjiye sahip” dedi.

12:25 AFAD: 7,7 büyüklüğündeki ilk depremin etkili olduğu süre 65, ikinci depremin etkili olduğu süre 45 saniye. İki depremle bölge yaklaşık 2 dakika boyunca çok ciddi şekilde sarsıldı.

12:18 Adalet Bakanlığı, deprem bölgesindeki savcılıklara Deprem Suçları Soruşturma Büroları kurulması için yazı gönderdi. Deprem Suçları Soruşturma Bürolarının, yıkılan binaların sorumlularının tespiti ile kaçma, delil karatma ihtimaline karşı koruma tedbirlerini tereddütsüz uygulayacağı belirtildi.

12:10 Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından 10 yaş ve altı çocuğu bulunan kamu çalışanı kadınlara hizmetlerin aksatılmaması kaydıyla 20 Şubat’a kadar idari izin verilebilecek.

08:40 AFAD, Kahramanmaraş merkezli depremlerde 20 bin 665 kişinin hayatını kaybettiğini, 80 bin 88 kişinin kurtarıldığını açıkladı

07:30 AFAD’ın açıklamasında göre can kaybı 20 bin 665’e, yaralı sayısı 80 bin 88’e yükseldi.

02:20 AFAD’ın açıklamasına göre can kayı 20 bin 318’e, yaralı sayısı 80 bin 88’e yükseldi.

01:30 AFAD Başkanlığı’ndaki koordinasyon merkezinde konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, “1 milyon 50 bin civarında vatandaşımızı geçici barınma merkezlerinde barındırıyoruz. 190 bin vatandaşımız bölgenin dışına tahliye edildi” dedi.

Liderler deprem bölgesinde ziyaretlerini sürdürüyor

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan Diyarbakır ve Şanlıurfa’yı zirayet etti.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Malatya, Diyarbakır ve Şanlıurfa’da incelemelerde bulunarak, vatandaşların sorunlarını dinledi.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Hatay’ın Antakya ilçesini ziyaret etti.

HDP Eş Genel Başkan Pervin Buldan Diyarbakır’da enkaz alanlarında incelemelerde bulundu.

.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.