Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Deprem felaketi: Türkiye’ye hangi ülkeler, nasıl yardım ediyor?

Türkiye, 6 Şubat’ta Güneydoğu Anadolu’da meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki depremin ardından yaralarını sarmaya çalışıyor. Depremlerin ardından dünyanın dört bir yanından çok sayıda ülke Türkiye’de yaşanan deprem için seferber oldu. Arama kurtarma ekipleri, köpekler, mühendisler, sismologlar ve sahra hastaneleri… Peki hangi ülkeler Türkiye’ye nasıl yardım ediyor?

6 Şubat’ta Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi, Türkiye bir kez daha deprem gerçeği ile yüzleşti. AFAD’ın son açıklamasına göre 10 ili vuran depremde can kaybı yükselmeye devam ediyor. Depremin ardından çok sayıda ülkeden taziye ve yardım mesajları geldi, gelmeye de devam ediyor.

AFAD’ın 9 Şubat’ta yaptığı açıklamaya göre, 74 ülkeden gelen ve deprem bölgelerine sevk edilen yabancı arama kurtarma personeli sayısı 9 bin 793. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 99 ülke ve 16 uluslararası kuruluştan yardım teklifi alındığını, 76 ülkeden binlerce personelin sahada olduğunu ve ilerleyen saatlerde 10 ülkeden ekiplerin de Türkiye’de olacağını belirtti.

İşte Türkiye’ye yaralarını sarması için yardım eli uzatan ülkeler:

Avrupa Birliği (AB), merkez üssü Türkiye olan ve Suriye başta olmak üzere çok sayıda ülkeyi de sarsan depremi görüşmek üzere bir kriz toplantısı düzenledi. AB’nin kriz yönetimi ve insani yardımlardan sorumlu komiseri Janez Lenarčič, Türkiye’ye ekip gönderilecek ülkeleri şöyle açıkladı: Hollanda, Polonya, Romanya, Hırvatistan, Bulgaristan, Yunanistan, Çekya, Fransa, İtalya ve Macaristan. AB Sivil Koruma Mekanizması devreye girdi, haritalama gibi hizmetler için Copernicus Uydu Servisi’nin de aktive edildiği açıklandı.

AB, Türkiye için, İsveç ve Romanya’da bulunan acil durum stoklarından 500 geçici barınma ünitesi, 2 bin çadır ve 10 bin 500 yatak teslim edilmek üzere rescEU stratejik rezervlerini seferber etti. AB’nin bu desteği, AB Sivil Koruma Mekanizması aracılığıyla Arnavutluk, Karadağ ve Sırbistan ile birlikte AB üyesi 21 ülkenin sağladığı toplam 38 kurtarma ve sağlık ekibi desteğinin üzerine eklenen bir destek.

Deprem bölgesine gelen AB ekipleri

AB’nin Kriz Yönetiminden Sorumlu Komisyon Üyesi Janez Lenarčič de Gaziantep’e gelerek, incelemelerde bulundu.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Uluslararası Kalkınma Ajansı’nın (USAID) İnsani Yardım Bürosu’ndan 160 kişi ve 12 arama kurtarma köpeğ Türkiye’de. Ekibin hemen Adıyaman’a geçmesi bekleniyor. Kaliforniya’dan 100’e yakın Los Angeles County itfaiyecisi ve yapı mühendisi ile birlikte özel eğitimli altı köpek de Türkiye’ye gönderildi.

Öte yandan ABD, Türkiye ve Suriye’ye 85 milyon dolarlık acil insani yardım da sağlama kararı aldı.

Azerbaycan: Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri, 420 kişilik arama kurtarma ekibini Kahramanmaraş’a gönderdi. Olağanüstü Haller Bakanlığı, ilk ekibe ek olarak Türkiye’ye 227 kişilik yeni bir ekip daha gönderdi. Azerbaycan şu an sahada 725 arama kurtarma görevlisiyle çalışmalara yardım ediyor.

Öte yandan Azerbaycan, Türkiye’ye binden fazla çadır ve yüzlerce ısıtıcı da gönderdi.

Bulgaristan: Bulgaristan’dan 59 kişiyi taşıyan 19 kurtarma aracı Türkiye’ye yardım getirmek için depremin yaşandığı gün (6 Şubat) yola çıktı, akşam saatlerinde Edirne’deki Kapıkule Sınır Kapısı’ndan Türkiye’ye vardı. Bulgaristan Arama Kurtarma Ekibi’nin sorumlularından Kaloyan Donçev, Türkiye ile Bulgaristan’ın komşu ülke olmasına dikkat çekti ve “göz yumamazdık” dedi.

Çin: Çin, Adana’daki arama kurtarma çalışmalarına katılması için 82 kişiden ve dört arama kurtarma köpeğinden oluşan ekibini Türkiye’ye gönderdi. Çin, bu ekibin 20 ton malzeme ve ekipman gönderildiğini de açıkladı. Öte yandan Pekin hükümeti, 5,9 milyon dolarlık acil yardım desteği verileceğini de açıkladı.

İngiltere: İngiltere, 76 arama ve kurtarma uzmanı, ekipman ve kurtarma köpeğinden oluşan bir ekibi Türkiye’ye gönderdi.

Hindistan: Hindistan hükümeti, Ulusal Afet Müdahale Gücü’nü Türkiye için seferber etti. Özel eğitimli köpekler ve ekipmanlara sahip 252 görevli şu an afet bölgesindeki çalışmalara katılıyor.

https://twitter.com/medyascope/status/1623670396703612929?s=20&t=S8b0f3ogOcgGXn1Vekbarg

Japonya: Japonya, Türkiye’deki deprem felaketinin ardından ilk tepki verenlerden. Deprem konusunda dünyanın en ileri teknolojilerine sahip olan Japonya, Türkiye’ye taşınabilir jenaratörler, tıbbi kitler ve gıda yardımıyla birlikte 73 arama kurtarma personeli gönderdi.

El Salvador: El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele, “Türk halkı için dua etmeye devam ediyoruz” diyerek 100’ü aşkın personelden oluşan yardım uçağının Türkiye’ye gönderildiğini açıkladı.

Birleşik Arap Emirlikleri: Deprem sonrası Türkiye’ye yardım eli uzatan ülkelerden biri de Birleşik Arap Emirlikleri (BAE). BAE, Türkiye’ye ve Suriye’ye bir an önce arama ve kurtarma ekipleri gönderileceğini açıkladı. BAE Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayed el Nahyan, Türkiye’ye bir sahra hastanesi kuracaklarını da belirtti.

Fransa: Fransa, 209 kişilik sivil güvenlik kurtarma ekibinin Türkiye’ye gönderildiğini açıkladı.

İspanya: İspanya Askeri Acil Durum Birimi’nden asker ve insansız hava araçları, Malatya Havaalanı’na gitmek üzere seferber edildi. Savunma Bakanı Margarita Robles, iki askeri uçakla 90’dan fazla kişinin Türkiye’ye geleceğini belirtti. Öte yandan İspanya, deprem bölgesine bir sahra hastanesi kurdu, İspanya Donanması’na ait “Juan Carlos I” ve “Galicia” adlı gemiler de Türkiye’ye doğru yola çıktı.

İspanya’nın kurduğu sahra hastanesi

Suudi Arabistan: Suudi Arabistan, deprem bölgesine destek için hava yardım koridoru oluşturma kararı aldı, ekip de gönderdi.

Irak: Irak, acil yardım ekipmanlarıyla birlikte 150 kişiden oluşan sivil savunma ekibini Türkiye’ye gönderdi.

Meksika: Meksika da depremden etkilenen bölgelerdeki arama kurtarma çalışmalarına yardım eden ülkelerden. Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador’un talimatıyla 145 kişilik arama-kurtarma ekibi gönderdi. Arama kurtarma ekipleriyle birlikte kurtarma köpekleri de geldi.

Meksika’dan yola çıkan köpekler

Katar: Katar hükümeti de deprem bölgesine sahra hastanesi kuracak, acil yardım malzemeleri dağıtacak. Katar’ın finanse ettiği Qatar Charity de Gaziantep’te aktif bir rol üstleniyor. Qatar Charity, şimdiye kadar bölgede 27 bin sıcak yemek dağıttı, bölgeye yardım için ilk etapta 6 milyon dolar ayırdı. Bölgede 150 kişilik arama kurtarma ekibi gönderen Katar, Türkiye’ye 10 bin konteyner ev de gönderecek.

Pakistan: Pakistan, 85 arama ve kurtarma personelini taşıyan iki C-130 uçağını Türkiye’ye gönderdi.

Almanya: Almanya’nın Köln şehrinden 41 arama kurtarma görevlisi ve yedi köpek Türkiye’ye ulaştı. Daha sonra gelen arama kurtarma personelleriyle sahada çalışan Alman personel sayısı 115 oldu. İçişleri Bakanı Nancy Faeser, Almanya’nın federal sivil savunma teşkilatının, deprem bölgelerine acil durum sığınakları ve su arıtma üniteleri gönderebileceğini söyledi. Türk yetkililerle koordine halinde olduklarını belirten Faeser, çadır, battaniye gibi ilk yardım malzemelerinin de en kısa zamanda Türkiye’ye gönderileceğini açıkladı. Almanya Başbakanı Olaf Scholz da deprem bölgesi için daha fazla destek sözü verdi.

Kanada: Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Türkiye ve Suriye’ye 10 milyon Kanada Doları (7,5 milyon dolar) gönderme kararı aldı.

Avustralya: Avustralya da 10 milyon Avustralya Doları (7 milyon dolar) yardım gönderecek. Öte yandan hafta sonuna kadar deprem bölgesine 72 kişilik bir arama kurtarma ekibi de gelecek.

Polonya: Polonya hükümeti, 178 itfaiyeci ve sekiz köpekten oluşan bir arama kurtarma ekibini Türkiye’ye gönderdi.

Tayvan: Tayvan hükümeti, ilk olarak üç arama köpeği ve 40 kişilik bir arama kurtarma ekibini seferber ederek Türkiye’ye gönderdi. Daha sonra Tayvan, beş arama köpeği ve 13 ton yardım malzemesiyle birlikte 130 kişilik bir ekibin daha Türkiye’ye yola çıkmaya hazır olduğunu ve haber beklediklerini söyledi.

Tayvan Cumhurbaşkanı Cumhurbaşkanı Tsai Ing-wen ve Başkan Yardımcısı William Lai, bir aylık maaşlarını deprem bölgesi için bağışlama kararı aldı.

Ukrayna: Ukrayna, 100 kişiden oluşan arama ve kurtarma ekibini Türkiye’ye gönderdi. Ukrayna Devlet Acil Durum Servisi Sözcüsü Oleksandr Khorunzhyi, “Ülkemizde savaş var fakat yardım etmeliyiz. Bu yardım karşılıklı. İnsanlar canlarına sahip çıkmalı, sahip oldukları en önemli şey bu. Türk halkının yanındayız” dedi. Ukrayna’dan gelen arama kurtarma ekipleri, depremde evini kaybedenler için de Antakya’ya çadır kent kurdu.

Rusya: Rusya Acil Durumlar Bakanlığı, Türkiye’ye 150 kişilik arama kurtarma ekibini taşıyan iki adet İl-76 uçağını gönderdi. Rusya Devlet Başkanı Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a taziye mesaj yolladı, gerekli her türlü yardımı yapmaya hazır olduklarını söyledi.

İsrail: İsrail, Türkiye’ye 450 insani yardım ve arama kurtarma personelinin bulunduğu iki uçak gönderdi. “Zeytin Dalları” adlı insani yardım ekibini, İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Ulusal Kurtarma Bölümü Başkanı Golan Vach koordine ediyor.

İsviçre: İsviçre, 80 arama kurtarma uzmanı ve sekiz köpeğin bulunduğu bir ekip gönderdi.

Moğolistan: Moğolistan da Türkiye’ye arama kurtarma ve sağlık personeli gönderdi. 35 kişilik arama kurtarma ekibi ve sağlık personelinin yanı sıra bin 500 battaniye, 10 ton konserve et, 2 ton mum ve diğer yardımları taşıyan uçak Türkiye’ye doğru yola çıktı.

Güney Kore: Güney Kore, 118 arama kurtarma personeliyle deprem bölgesindeki çalışmalara katılıyor. Güney Kore Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’ye acil insani yardım için 5 milyon dolar teklif etti.

Avustralya: Avustralya, 72 kişilik arama kurtarma ekibini Türkiye’ye gönderiyor. Avustralya, Türkiye ve Suriye’ye toplam 6,9 milyon dolar yardımda bulunacaklarını açıklamıştı.

Yunanistan: Yunanistan’da devlet görevlililerin yanı sıra tüm siyasi partiler Türkiye’deki depremin ardından taziye mesajı yayımladı. Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, yardım için enkaz ve itfaiye birimlerinin Türkiye’ye gönderildiğini duyurdu. Miçotakis, Türkiye’nin talep etmesi halinde Yunanistan’ın depremden etkilenen bölgelere ilaç, çadır, battaniye ve sağlık ekipleri göndermeye hazır olduğunu belirtti.

Miçotakis’in bu açıklamalarının ardından C-130 askeri nakliye uçağı, 21 itfaiye ve enkaz kurtarma komandosu, iki enkaz kurtarma köpeği, beş doktor ve sismolog Efthimios Lekkas, Türkiye’ye gönderildi.

Yunanistan Özel Afet Müdahale Birimi (EMAK) 7 Şubat’ta altı yaşındaki bir kız çocuğunu enkaz altından kurtardı. Yunan ekibinin sevinci kameralara yansırken Başbakan Miçotakis “Yunanlar ve Türkler yan yana, hayat kurtarmak için birlikte savaşıyorlar” tweetini paylaştı.

Yunanistan’dan Türkiye’ye gönderilecek 500 çadır, 1500 yatak, 7500 battaniye ve ilaçların ilk kısmı da, 9 Şubat’ta Adana’ya ulaştı. Yetkililer, Türkiye’ye 80 ton yardım gönderileceğini açıkladı.

Birleşmiş Milletler (BM): BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM ekiplerinin bölgede hazır bulunduğunu söyledi. BM Acil Durum Fonu, Türkiye ve Suriye’de depremlerden etkilenen insanlara yardım etmek için 25 milyon dolar ayırdı.

Dünya Bankası (WB): Dünya Bankası, Türkiye’ye 1,78 milyar dolarlık deprem desteği gönderecek. Banka, felaketin büyüklüğünün tespit edilmesi, arama kurtarma ve bölgenin yeniden inşası için de değerlendirmelerin başladığını açıkladı. Öte yandan deprem bölgesinde yaşayan yurttaşları desteklemek için de 1 milyar dolarlık kaynak hazırlanıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.