Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

HDP Eş Genel Başkanı Sancar: “AKP bu ülkedeki en büyük inşaat şirketidir, imar afları cinayetin kanunileşmesidir”

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, partisinin Kriz Koordinasyon Merkezi toplantısına başkanlık yaptı. Toplantının başında basına açık bir konuşma yapan Sancar, “Bilim insanlarını dinlemeyip dikkate almayarak peş peşe imar aflarıyla depremin, böyle büyük bir yıkımına davetiye çıkartan bir beton iktidarı iş başındadır. AKP bu ülkedeki en büyük inşaat şirketidir” dedi. İmar aflarından yararlanan bina sayısının üç milyon olduğuna dikkat çeken Sancar, imar aflarının “cinayetin açık bir şekilde kanunileşmesi” anlamına geldiğini söyledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, partisinin deprem bölgeleri için oluşturduğu Kriz Koordinasyon Merkezi’nin HDP Genel Merkezi’ndeki toplantısında güncel gelişmeleri değerlendirdi. Sancar, “Bu ülke bir deprem coğrafyasında yer alıyor. Bütün hazırlıkların tedbirlerin ve afet yönetim planlarının bu gerçeğe göre olması gerekir. Ancak bilim insanlarını dinlemeyip dikkate almayarak, peş peşe imar aflarıyla depremin böyle büyük bir yıkımına davetiye çıkartan bir beton iktidarı işbaşındadır. AKP bu ülkedeki en büyük inşaat şirketidir” diye konuştu.

Sancar, deprem gündemine ilişkin şunları söyledi:

“Afetin de, felaketin de baş sorumlusu, siyasi sorumlusu, hukuki sorumlusu, ahlaki sorumlusu bu iktidardır. Fail tek tek bireylerde aranmaz ya da tek tek bireylere sorumluluk yüklenerek bu tablo temize çekilemez.”

“AKP 2002-2023 yılları arasında dokuz defa imar affı yasası çıkardı”

İktidarın imar barışı dediği şey kaçak yapılara aftır. O imar affının bugünkü sonucu binlerce binanın yıkılması on binlerce insanın da can vermesidir. Milyonlarca insanın da evsiz barksız kalmasıdır. 1955-2002 yılları arasında sekiz defa imar affı Meclis’in gündemine gelmiş ve kanunlaşmıştır. AKP’nin iktidara iş başına geldiği 2002 yılından 2023 yılına kadar tam dokuz defa imar affı yasaları çıkarmıştır.

“İktidar bu imar affına ‘İmar Barışı’ deyip siyasi bir rant devşirme çabasından da geri durmadı”

“AKP iktidarı bu imar affına ‘İmar Barışı’ deyip siyasi bir rant devşirme çabasından da geri durmamıştır. İmar affından yararlanan yapı sayısı üç milyon civarıdır. Bir deprem ülkesi olan Türkiye’de üç milyon yapının yönetimsiz bir şekilde af kapsamına alınması, cinayetin açık bir şekilde kanunileşmesi anlamına geliyor.” 

“Yıkılan bina sayısından daha az AFAD personeliyle, AFAD yönetim planı yapılabilir mi?”

“Kriz yönetim planlarının olmadığının en somut göstergesi AFAD’ın durumudur. AFAD’ın personel sayısı görevliler hariç 5 bin 982’dir. 85 milyon aşkın nüfusu acil yardım sorumluluğunu üstlenen AFAD’ın personel sayısı 5 bin 982. Yıkılan bina sayısından daha az AFAD personeliyle AFAD yönetim planı yapılabilir mi?”

“1999 yılından bu yana toplanan 40 milyar dolar deprem vergisini yandaşlarına aktardı”

“1999 yılından bu yana toplanan deprem vergilerinin miktarı yaklaşık 40 milyar dolardır. Bu meblağla felaketin yaşandığı iller iki defa yeniden yıkılıp, dayanıklı şekilde inşa edilebilirdi. Bir iktidar yetkilisi yoktur ki bu paraları deprem için kullanabildik desin. Diyemezler çünkü depremin etkisini azaltmak için kullanmadılar. Yandaşlarına aktardı. Kendi siyasi projeleri için kullandılar. Bütün bunlar gösteriyor ki suç da fail de herkesin gözleri önündedir.”

“Sarayın izni olmadan bir vincin bile çalışamaz oluşu bütün yetkilerin bir kişide toplandığı bu sistemin sonucu”

“Sarayın izni olmadan bir vincin bile çalışamaz oluşu, yetkililerin korkaklığı acizliği ve vahameti özellikle hızlı diye pazarlanan ve bütün yetkilerin bir kişide toplandığı bu sistemin sonuçlarını maalesef tüm ülke olarak ağır bedellerle yaşıyoruz.” 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.