Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin vurduğu Diyarbakır’da arama kurtarma çalışmaları sürüyor. Diyarbakır’da depremin bilançosu ağırlaşıyor. Hasar tespit çalışmalarına göre büyük kısmı merkez Bağlar ve Yenişehir ilçelerinde olmak üzere 26’sı yıkık, 25’i acil olarak yıkılması gereken ve 261’i ağır hasarlı toplam 307 bina bulunuyor. Halen iki binada arama kurtarma çalışmaları sürerken, yaklaşık 250 bin kişi evlerine giremiyor.
Diyarbakır’da depremin bilançosu
Deprem nedeniyle Diyarbakır’da biri boş yedi bina yıkılırken, yüzlerce binada ise hasar meydana geldi.
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası’nın desteğiyle yaptığı hasar tespit çalışmaları devam ediyor. Diyarbakır’da oluşturulan ve sayısı 152’ye çıkarılan ekiplerin yaptığı ilk tespitlere göre; büyük çoğunluğu merkez Bağlar ve Yenişehir ilçelerinde olmak üzere yaklaşık 26’sı yıkık, 25’i acil olarak yıkılması gereken ve 261’i ağır hasarlı toplam 307 bina bulunuyor.
Binalardan bağımsız olan işyeri ve ayrı meskenlerle ilgili çalışmalarda ise 454’ü yıkık, 354’ü acil yıkılması gereken ve 885’i ağır hasarlı yapı tespit edildi. Diyarbakır’da ilk tespitlere göre 280 bina ve 9 bin 412 bağımsız bölüm orta hasarlı. Kentte16 bin bina ve 150 bin konutta ise sorun tespit edilmedi. Hasar tespit çalışmaları sürerken vatandaşların riskli görülen binalara girmemeleri istendi.
Doğan Hatun: “250 bin kişi evlerine giremiyor”
Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu Kriz Masası Sözcüsü Doğan Hatun, TMMOB olarak Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ekiplerinin yaptığı hasar tespit çalışmalarına 120 mühendis ve mimarla destek olduklarını söyledi.
Hatun, “Diyarbakır’da koordineli bir şekilde çalışmalar devam ediyor. Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nün ekipleri ile TMMOB ekipleri birlikte hasar tespit çalışması yapıyor. Bize gelen ihbarlarda vatandaşlardan yüksek paralar alıp binalarının röntgenini çekerek hasar tespiti yaptığını söyleyen bazı kişiler ve firmalar olduğu söylendi. Halkımızın buna itibar etmemesi gerekiyor. Böyle bir şey söz konusu değil. Bizim amacımız öncelikle can güvenliği olduğu için ilk olarak ağır hasar gören binaların tespitine yöneldik. Verilen sıcak yemek durumuna baktığımızda yaklaşık 250 bin kişinin Diyarbakır’da deprem nedeniyle evlerine giremediklerini biliyoruz” dedi.
Can kaybı 339’a yükseldi
Diyarbakır’da yıkılan altı binadan Bağlar ilçesinde bulunan Hisami Apartmanı ve Yenişehir ilçesinde bulunan Sözel Apartmanı’ndaki çalışmalar tamamlandı. Diyar Galeria İş Merkezi ve Serin-2 Apartmanı’nın enkazında ise arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Diyarbakır’da bu sabah itibarıyla can kaybı 339’a yükseldi.