Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AFAD 2022’de İstanbul-Adalar merkezli 7,5 büyüklüğünde deprem senaryosu üzerine 5 bin personelle tatbikat yaptı

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından en çok tartışılan kurumların başında Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) geliyor. 2019’da Kahramanmaraş için 7,5 büyüklüğünde bir deprem senaryosuyla tatbikat yapan AFAD, 20 Mayıs 2022’de de İstanbul-Adalar merkezli 7,5 büyüklüğünde bir deprem senaryosu üzerinden tatbikat gerçekleştirdi. Tatbikata 5 bin personel ve 500 araç katıldı.

AFAD, “2022 Afet Tatbikat Yılı” kapsamında 20 Mayıs 2022’de İstanbul-Adalar merkezli 7,5 büyüklüğünde bir deprem senaryosu üzerine tatbikat yaptı. Kağıthane ilçesi merkez olmak üzere 18 farklı noktada yapılan tatbikat senaryosuna göre; AFAD-RED sisteminde üretilen senaryo gereği İstanbul genelindeki 39 ilçenin tamamı depremden farklı düzeyde etkilendi. Tatbikat uygulamaları Kağıthane ilçesi merkezli olarak yapıldı.

“5 bin personel görev aldı”

TÜİK’in 2022 yılı “Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi Sonuçları”na göre İstanbul’un nüfusu 15 milyon 907 bin 951. Tatbikat senaryosuna göre; 13 Afet Grubu, 24 ilden yerel destek ekipleri, AFAD gönüllüleri ve sivil toplum kuruluşlarından toplam 5 bin personel uygulamada görev aldı. Ayrıca mobil koordinasyon TIR’ları, ağır tonaj arama ve kurtarma araçları, mobil harekat merkezi, görüntü aktarım aracı, helikopter, bot; İHA, JİKU vb. 500 araç da tatbikata katıldı.

Deprem sonrası vatandaşların tahliyesi üzerine çalışıldı

Kağıthane ilçesinde yapılan tatbikatta tahliye yolları ve bölgelerinin saptanması, toplanma alanlarında görevli personelin deneyim kazanması, toplanma alanlarından tahliye ve transferin güvenli bir şekilde sağlanması, geçici barınma alanlarına vatandaşların yerleştirilmesi, deprem sonrasında İstanbul’dan tahliye edilecek vatandaşlar için kara, deniz, hava ve demiryolu transfer noktalarının faaliyete geçirilmesi hedeflendiği belirtildi. Tatbikatla ayrıca, ulusal ve il düzeyi afet müdahale planlarının uygulanabilirliğinin görülmesi ve Türkiye Afet Müdahale Planı’nda görevli çalışma gruplarının birbirleri arasındaki koordinasyonun güçlendirilmesi amaçlandı.

“Geçici barınma merkezleri beş bin çadır kapasiteli”

“İstanbul Tahliye, Yerleştirme ve Planlama Tatbikatı” kapsamında beş uygulamanın ilk kez yapıldığı vurgulandı. Bu uygulamalar şöyle:

“Tatbikatta devreye alınan ‘AFAD Anlık Görüntü Aktarım Sistemi’ ile afet alanının tüm boyutlarını hemen görmek ve anlık müdahalede bulunabilmek üzere araç ve yaka kameraları, JİKU, İHA, drone, helikopter, Yıldız haberleşme görüntüleri ile kent güvenlik kamera görüntüleri kullanıldı. Tatbikat kapsamında beş bin çadır kapasiteli geçici barınma merkezlerin kurulumu için alanlar hazır hale getirildi. Bu alanlarda iki bin çadırın kurulumu tamamlanmıştır. Geçici barınma merkezlerinde yönetim birimleri, psikososyal destek, ibadethane, yemekhane ve çocuk dostu alanlar gibi sosyal yaşam üniteleri de yer aldı.”

Afet yönetimi bilişim altyapı kullanım sonuçlarını izlemek için Afet Yönetim Karar Destek Sistemi’nde (AYDES) yeni geliştirilen;

-Tahliye ve Yerleştirme Modülü,
-Barınma Modülü,
-Araç Görevlendirme ve Takip Modülü ve
-Muhtar Ayni Yardım Dağıtım Modülü’nün testleri yapıldı.

AFAD Acil Mobil Uygulaması tatbikat bölgesinde aktive edilerek vatandaşlara “Acil Çağrı Başlatma” olanağı sunuldu.
Tatbikat kapsamında son iki yılda oluşturulan 39 ilçe AFAD merkezinden biri olan Kağıthane İlçe AFAD Merkezi kullanıma açıldı.

AFAD, “2021 Afet Eğitim Yılı” kapsamında, 56 milyon kişiye afet farkındalık eğitimi vermiş, “2022 Afet Tatbikat Yılı” kapsamında ise 94 bin tatbikat yapmıştı.

Tatbikatın yapıldığı yerler şöyle:

İstanbul İl AFAD Merkezi (Hasdal)

Kağıthane İlçe AFAD Merkezi

Kağıthane Tatbikat Yönetim Merkezi

Kağıthane Muhsin Yazıcıoğlu Parkı Toplanma Alanı

Kağıthane İlçe Meydanı (Sadabat Caddesi)

Kağıthane Fatih Sultan Mehmet Parkı Toplanma Alanı

Kağıthane Fethi Okyar Parkı Toplanma Alanı

Kağıthane Hasbahçe Geçici Barınma Merkezi

Kağıthane Hasbahçe Sergi Alanı

Kağıthane Yahya Kemal Geçici Barınma Tesisi

Kağıthane İETT Garajı Transfer Alanı

Bakırköy İlçe AFAD Merkezi

Bakırköy Geçici Barınma Alanı 1: İTÜ arazisi çadırkent alanı

Bakırköy Geçici Barınma Alanı 2: DHMİ arazisi çadırkent alanı

Karayolu Tahliye Alanı: Alibeyköy Cep Otogarı,

Havayolu Tahliye Alanı: İstanbul Havalimanı

Denizyolu Tahliye Alanı: Yenikapı İDO Deniz İskelesi.

Demiryolu Tahliye Alanı: Yeşilköy Tren İstasyonu

Tatbikat anlarını gösteren video ise şöyle:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.