Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Deniz Baykal Devlet Mezarlığı’nda toprağa verildi

Eski CHP Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal, son yolculuğuna uğurlandı. CHP Genel Merkezi ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) düzenlenen törenlerin ardından Baykal için Ahmet Hamdi Akseki Camii’nde cenaze namazı kılındı. Baykal, Devlet Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Haber: Hıdır Göktaş – Cansu Timur – Enes Berk Demirkol

İlk tören CHP Genel Merkezi’nde yapıldı

Ankara’daki evinde 11 Şubat’ta yaşamını yitiren eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal için ilk tören CHP Genel Merkezi’nde düzenlendi. 

Törene, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, eski CHP genel başkanları Hikmet Çetin ve Altan Öymen, eski SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, Baykal’ın eşi Olcay, kızı Aslı, oğlu Ataç Baykal ve partililer katıldı.

Baykal’ın Türk bayrağına sarılı naaşı, CHP Genel Merkezi’ne getirildi. Törende önce, Baykal’ın özgeçmişi okundu. Ardından saygı duruşunda bulunuldu.

Ataç Baykal: “Tüm vatanseverlere sahip çıkılması babamın CHP’ye vasiyetidir”

Deniz Baykal için saygı duruşunda bulunulmasının ardından konuşan oğlu Prof. Dr. Ataç Baykal, “100 yıllık CHP tarihinin çok uzun bir kesitini bizzat yaşamış bir ulu çınarı uğurluyoruz. Tüm CHP’lilerin ortak bir yönü vardır, bu da vatanseverliktir. Babam Deniz Baykal bir Türkiye sevdalısıydı, bir vatanseverdi. Bu nedenle CHP’de yerini almıştır. Tüm Türkiye sevdalılarına, tüm vatanseverlere sahip çıkılması ve CHP çatısı altında toplanması babamın CHP’ye vasiyetidir” dedi.

Kılıçdaroğlu: “Söz veriyorum, ömrünüzü verdiğiniz demokrasi ve özgürlük mücadelesini tamamlayacağız”

“Bugün burada bir vatanseveri, partimizin dördüncü genel başkanı Deniz Baykal’ı sonsuzluğa uğurlamak için bir araya geldik” diyerek sözlerine başlayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Baykal’a hitaben bir konuşma yaparak şunları söyledi:

 “Ülkemiz ve dünya için son derece zor ve karanlık günlerin eşiğinde, İkinci Dünya Savaşı’nın arifesinde doğdunuz. O yılların sosyal, siyasal ve ekonomik ikliminde, geleceği belirsiz günlerinde aileniz her şeye rağmen yarınlara duyduğu umutla size Deniz ismini verdi. Bütün ömrünüzü, isminize uygun bir şekilde bu güzel ülkemizin refahına, huzuruna, mutluluğuna, bolluğuna, bereketine, kardeşliğine vakfettiniz. Ülkemizin çıkarlarını her ortamda savundunuz. 1 Mart tezkeresine karşı gösterdiğiniz tarihsel duruş milletimiz tarafından asla unutulmayacak. 

Sayın Genel Başkanım, Kuvâ-yi Milliyeci bir ailenin ferdi olarak bu ülkenin dünü ile yarını arasında köprü olarak kalmadınız, ülkemizin güzel geleceğini, demokrasi ve özgürlük çerçevesinde inşa eden aktörlerin hem öncüsü hem de yol arkadaşı oldunuz. Milli mücadelemizin büyük komutanı, ülkemizin ve partimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ‘Benim iki büyük eserim var. Biri Türkiye Cumhuriyeti, diğeri de CHP’dir’ der. Ne mutlu size ki, Mustafa Kemal’in iki büyük eserinde de unutulmayacak izleriniz, unutulmayacak emekleriniz var.

Sayın Genel Başkanım, ülkemizi barış ve kardeşlik içinde bir arada geleceğe taşıma kararlılığından hiç ödün vermediniz. Devlet adamı kimliğinizi her ortamda hissettirdiniz. 12 Eylül’de diğer siyasi parti liderleriyle birlikte zincirbozanı yıkıp geçen de 12 Eylül ve diğer askeri darbelerle hesaplaşmaktan da bir an olsun geri adım atmayan sizdiniz. Biz yani CHP’nin sizden sonraki kuşakları, demokrasi mücadelesini Atatürk’ten, İsmet İnönü’den, Bülent Ecevit’ten ve sizden öğrendik. Sayın Genel Başkanım, huzurunuzda söz veriyorum, ülkemizde mutlak anlamda hürriyeti tesis edeceğiz, ömrünüzü verdiğiniz demokrasi ve özgürlük mücadelesini tamamlayacağız. Hoşça kalın Sayın Genel Başkanım.”

Deniz Baykal için daha sonra TBMM’de tören düzenlendi. Buradaki törene Meclis Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, AKP genel başkan vekilleri Binali Yıldırım ve Numan Kurtulmuş, Bülent Arınç, CHP’nin eski genel başkanları Hikmet Çetin, Altan Öymen, eski SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, CHP grup başkanvekilleri, genel başkan yardımcıları, milletvekilleri ve partililer katıldı.

Deniz Baykal için Ahmet Hamdi Akseki Camii’nde cenaze töreni düzenlendi. Cenaze namazını Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş kıldırdı. Cenazeye, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ve Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce’nin de aralarında bulunduğu çok sayıda siyasetçi katıldı.

Baykal’ın cenazesi toprağa verilmek üzere Devlet Mezarlığı’na getirildi. Buradaki törene TBMM Başkanı Mustafa Şentop, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, AKP Grup Başkanvekili Muhammed Emin Akbaşoğlu, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan katıldı. Baykal’ın cenazesi eski Çankaya Belediye Başkan Yardımcısı İsa Varlı’nın okuduğu dualar ve okunan Kur’an-ı Kerim ile birlikte toprağa verildi. Kılıçdaroğlu, Baykal ailesine baş sağlığı diledi.

Okuyun: Deniz Baykal hayatını kaybetti

Okuyun: CHP’nin eski genel başkanı Deniz Baykal hayatını kaybetti: En çok, Erdoğan’ın siyaset yasağının kaldırılmasının yolunu açtığı için eleştirilmişti

Okuyun: Kılıçdaroğlu, Deniz Baykal’ı ziyaret etti

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.