Türkiye, 6 Şubat’ta Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde meydana gelen iki büyük depremin ardından yaralarını sarmaya çalışıyor. Binlerce yurttaş yaşamını yitirdi, binlercesi de yaralı. Depremin ardından dört Avrupa ülkesi, deprem bölgesindeki yurttaşlar için vize başvurularında kolaylık tanıma kararı aldı. Fakat yurttaşlardan istenilen belgeler, işlemin çok da kolay olmayacağını gösteriyor.
Almanya, Belçika, Hollanda ve İsviçre, ülkelerinde ikamet eden Türk vatandaşlarının, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki depremlerin yıktığı bölgelerde yaşayan akrabalarına ve yakınlarına vize kolaylığı getirme kararı aldı. İsviçre Devlet Göç Sekreterliği’nden (SEM) yapılan açıklamada, İsviçre’ye girişlerde vizenin gerekli olduğu fakat depremde evleri yıkılan yurttaşlara hızlı vize verileceği belirtildi. Yurttaşların bu hızlı vize sürecinden faydalanmaları için acil tıbbi destek başvuruları yapmaları, sonrasında da İstanbul’daki İsviçre Başkonsolosluğu’ndan “hızlı geçiş” formu almaları gerekiyor.
Hollanda hükümeti, Türkiye’den Hollanda’daki yakınlarının yanına gelmek isteyen yurttaşlara “öncelikli vize randevusu” verileceğini açıkladı. Hükümetin yaptığı açıklamada, Hollanda’ya geçici vize başvurusu yapmak isteyen yurttaşların iletişim bilgilerinin Dışişleri Bakanlığı’na bildirilmesi gerektiği ve böylece öncelikli vize randevusu alabilecekleri belirtildi. Hollanda’daki bazı milletvekilleri ise hükümete vize şartlarının hafifletilmesi çağrısında bulundu.
Belçika Göç ve İltica Bakanı Nicole de Moor, Brüksel hükümetinin deprem bölgesinden yapılan vize başvurularının daha hızlı işleme konulması için karar aldığını duyurdu. De Moor, Twitter hesabından konuya dair bir paylaşım yaptı ve şunları yazdı:
“Birçok Belçikalının, Türkiye ve Suriye’deki depremden etkilenen aileleri var ve akrabalarını evlerinde ağırlamak istiyorlar. Bölgeden yapılan vize başvurularının daha hızlı işleme koyulması talimatı verildi.”
Heel wat Belgen hebben familie getroffen door aardbeving in Turkije/Syrië en willen familieleden bij hen thuis opvangen. Heb opdracht gegeven aan DVZ om visumaanvragen uit regio sneller te behandelen. Ondersteuning aan families die willen helpen. https://t.co/LEOW91hPei
— Nicole de Moor (@Nicole_demoor) February 10, 2023
Almanya da benzer bir adım attı. Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Almanya’da yaşayan fakat deprem bölgesinde akrabaları bulunanların, akrabalarını Almanya’ya getirebilmeleri için vize kolaylığı sağlanacağını ve bunun için bir “görev gücü” oluşturulduğunu açıkladı.
@AuswaertigesAmt und @BMI_Bund haben eine Task Force gebildet, die jetzt die Arbeit aufnimmt. Ziel ist, Visaverfahren für Betroffene so unbürokratisch wie möglich zu machen. Wir haben in der Türkei Personal an Auslandsvertretungen verstärkt und Kapazitäten umgeschichtet.(2/2)
— Außenministerin Annalena Baerbock (@ABaerbock) February 11, 2023
Koşullar neler?
Almanya, beş gün içinde deprem bölgesindeki yurttaşlara 90 günlük Almanya vizesi verecek, bir vakıf da uçak biletlerini karşılayacak. Deprem bölgesindeki yurttaşın Almanya’ya gelebilmesi için bu ülkede yaşayan aile fertlerinin istekte bulunması ve kefil olması gerekiyor. Deprem bölgesinden gelen yurttaşlardan ise depremin vurduğu 10 ilde yaşaması ve evlerinin oturamaz halde olması şartları aranacak.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Kolay olmayan “vize kolaylığı”
BBC Türkçe’den Yusuf Özkan’ın aktardığına göre, özellikle Belçika ve Almanya’nın, Türkiye’deki yurttaşlara sağladığı vize kolaylığı çok da kolay olmayacak ve istenilen süratte hayata geçirilemeyecek. Belçika hükümeti de hızlı vize vermek istediği yurttaşlardan çok sayıda belge talep ediyor. Bu yüzden deprem vizesinin çıkmasının haftalar ya da aylar süreceği belirtiliyor. Bu yüzden Belçika Göçmenlik Bürosu (DVZ), Türkiye’den Belçika’daki yakınlarının yanına gelmek isteyen yurttaşlarda “yanlış beklentiler yaratılmaması” gerektiğini söylüyor.
Bu noktada deprem bölgelerinde yaşayan yurttaşların karşısına çıkacak sorunlar şöyle:
- Avrupa’daki akrabalarının yanına gitmek isteyen deprem bölgesinde yaşayan yurttaşların, vize kolaylığından faydalanmak için konsolosluklara gitmesi ve bizzat başvuru yapması gerekiyor. Yani Belçika’ya ya da Almanya’ya gelmek isteyen bir kişinin Ankara’ya, İstanbul’a ya da Antalya’ya gelmesi şart. Çünkü Gaziantep’teki başkonsolosluk deprem nedeniyle kapalı.
- Bir diğer sorun ise deprem bölgesindeki yurttaşlardan istenen belgeler. Onlar da şöyle: Pasaport, sağlık sigortası, banka hesap dökümleri, Avrupa’ya gelme ve kalma sebebi ve daha birçok şey. Yani, Schengen vizesi için ne gerekiyorsa, o evraklar. Fakat deprem bölgesindeki yurttaşların çoğunun evleri yıkıldı ya da girilmez halde. Dolayısıyla bu belgelere de ulaşım, şu aşamada çok zor.
Depremde her şeyini kaybeden yurttaşların, “hızlı vize” almasının bu şartlar altında çok da kolay olmayacağı aşikâr.