Kabine toplantısının ardından açıklamalarda bulunan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, can kaybının 35 bin 418’e yükseldiğini bildirdi. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun SPK’ya gitmesini sert sözlerle eleştiren Erdoğan, “Hayatında hep yalanlarla hareket ettin. Bu arada yalancının mumu yatsıya kadar yanar. Senin mumun çoktan yandı ve hâlâ yanmaya devam ediyor” dedi.
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısının ardından konuştu. AFAD’da yapılan toplantı dört saat 40 dakika sürdü. Türkiye’nin iki büyük depremle sarsıldığını söyleyen Erdoğan, 13,5 milyon insanın bu depremlerden etkilendiğini anlattı.
Erdoğan, depremde 35 bin 418 vatandaşın hayatını kaybettiğini, 105 bin 505 kişinin ise yaralandığını açıkladı.
Bir hafta içerisinde hasar tespit çalışmalarının sonlandırılacağını söyleyen Erdoğan, “Deprem bölgesindeki yaklaşık 369 bin binadaki 1 milyon 850 bin ev ve işyeri Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ekipleri tarafından incelendi. İlk belirlemelere göre deprem bölgesinde 47 bin binadaki 211 bin konutun yıkılmış, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olduğu tespit edildi” dedi.
Arama kurtarma çalışmaları sonlandıktan sonra enkaz kaldırmaya başlayacaklarını söyleyen Erdoğan, “Oturulamaz evleri yeniden yapıp hak sahiplerine teslim edeceğiz. Bölgede yeni inşa edilecek konutlar ve şehirlerle ilgili hazırlıklara Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız ile TOKİ tarafından başlanmıştır” diye konuştu.
Mart başı itibarıyla 30 bin binanın inşatına başlayacaklarını bildiren Erdoğan, “Kaybedecek tek bir dakikamız bile olmadığının bilinciyle hasar tespiti biten her yerde derhal inşa çalışmasına geçeceğiz. Amacımız, bir yıl içinde deprem bölgesinin tamamındaki konut ihtiyacını çözecek sayıda kaliteli ve güvenli yapının inşasını tamamlamaktır” dedi.
AFAD’a 8,3 milyar lira yardım
Erdoğan şöyle devam etti:
“İlk etapta oturulamaz hale gelen hane başına 15 bin lira taşınma ve 5 bin lira ile 2 bin lira arasında kira yardımı yapıyoruz. Hane başına 10 bin lira destek yardımı yapacağımızı zaten açıklamıştık. Acil ihtiyaçlar için 100 bin lira nakdi yardımlarda bulunuyoruz. Vatandaşlarımıza ilave destekler de yapacağız. Devlet ve millet olarak el ele vererek hiçbir mağdur ve mazlumu sahipsiz bırakmayacağız. Bankacılık sektörümüz, Hazine ve Maliye Bakanlığımız öncülüğünde 2022 kârlarını yüzde itibariyle belli bir oranını şu an itibariyle 50 milyar lira civarıda bunları dayanışma paketi olarak depreme tahsis ettiler. Bu meblağ depremzedeler için yapılacak çalışmalarda kullanılacaktır. Bölgedeki işletmelere yönelik ilave kredi garanti fonu kefaletli kaynaklar hazırlanmıştır. Ülkemizin ihracatına 20 milyar dolar katkıda bulunan bölgenin ayağa kalkmasını sağlamak için her türlü katkıyı sağlayacağız. AFAD’a yapılan şimdilik tutarı 8,3 milyar lirayı bulan yardımların tamamını deprem bölgesi için kullanıyoruz. Yarın akşam saat 20.00’de KKTC ve Azerbaycan’daki tüm televizyon kanalları ve radyoların katılımı ile ‘Türkiye Tek Yürek’ sloganıyla bir yardım kampanyası düzenlenecek.”
Erdoğan, 10 ilde Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda ikinci dönem devam şartı aranmayacağını da belirtti.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Erdoğan’dan Kılıçdaroğlu’na: “Senin mumun çoktan yandı”
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) önüne gitmesini eleştiren Erdoğan, “Borsa İstanbul’daki atılan adımlarla SPK’nın önünde gösteri yapıyor. Bu milletin paralarının SPK’da veya farklı yerlerde yok edildiğinden bahsediyor. Gün bir ve beraber olma zamanıdır. Bu tür şeylerle ilgili elinde belgen varsa -hayat boyu zaten bu tür belgelerle konuşmadın. Hayatında hep yalanlarla hareket ettin. Bu arada yalancının mumu yatsıya kadar yanar. Senin mumun çoktan yandı ve hâlâ yanmaya devam ediyor. Her türlü çirkefliği sergileyenleri biz de not ediyoruz. İnsanlar can derdindeyken SPK önüne gidip siyaset yapanları, öğrencilerimizi kışkırtanları, insanları devletlerine karşı tahrik ederek canla başla yürütülen faaliyetleri sabote etmeye kalkanları asla unutmayacağız“ diye konuştu.