Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik’ten “Tekbir” açıklaması: “Canlar kurtulduğunda Allah’ın adını zikretmeye devam edeceğiz”

MYK toplantısının ardından açıklama yapan AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Elazığ’ın 11. afet bölgesi ilan edildiğini, 10’ar bin liralık yardımların vatandaşların hesaplarına yatırılmaya başlandığını duyurdu. Eski TBMM Başkanı Bülent Arınç’ın seçimlerin bir defaya mahsus ertelenmesi gerektiği yönündeki sözlerinin kendi düşüncesi olduğunu söyleyen Çelik, “Bunun AK Parti’nin kurumsal açıklaması gibi değerlendirilmesi yanlıştır” diye konuştu. Defin işlemlerinin hukuki ve dini unsurlara uygun yapıldığını aktaran Çelik, “Her bir can kurtulduğunda tekbir getirmeye devam edeceğiz” dedi.

Elazığ 11. afet bölgesi ilan edildi

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, MYK toplantısı sonrası açıklama yaptı. Çelik, “Bir yandan enkaz altındakilere ulaşmanın umudunu canlı tutuyoruz, devamının gelmesini umut ediyoruz. Vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını gidermeye çalışıyoruz. 10 il olarak zikrediyoruz, Elazığ da 11. il olarak afet bölgesi olarak zikredilecektir” dedi.

100 ülkeden 10 binden fazla arama kurtarma ekibi geldi

Depremde 35 binde fazla kişinin yaşamını yitirdiğini, 3 binden fazla artçı deprem meydana geldiğini dile getiren Çelik, depremin son 100 yılda yaşanan en büyük doğal afet olduğunu ve 200 binden fazla vatandaşın deprem bölgesinden tahliye edildiğini söyledi. Çelik, 100 ülkeden 10 binden fazla arama kurtarma ekibinin geldiğini sözlerine ekledi.

10’ar bin liralık yardımlar yatırılmaya başlandı

Deprem yardımları konusunda da açıklama yapan Çelik, “10’ar bin liralık yardım hesaplara yatırılmaya başlandı. Direkt hesaba, hesabı olmayanlara nüfus cüzdanı üzerinden açılarak aktarılıyor. Bunlar artarak devam edecek, hiçbir vatandaşımız yalnız bırakılmayacak” diye konuştu.

“Yalan haberler yıkıcı etkiler yarattı, hukuki açından gerekenler yapılıyor”

Yalan haberlere dikkat çeken Çelik, “Yalan haberler de, yıkıcı etkiler yarattı. Örneğin Hatay’da baraj yıkıldı gibi bir yalan kayıtlara geçti. Kayıtlar yok ediliyor diye infial yaratılmaya çalışılıyor. Bunların hepsiyle de mücadele ediyoruz, hukuki açından gereği yapılması için gerekenler yapılıyor” dedi.

“Anne babası bulamamış çocukların yalnız bırakılması söz konusu değil”

Anne babası bulamamış çocuklarla ilgili açıklama yapan Çelik, “Bu çocukların yalnız bırakılması söz konusu değildir. Bu çocukların güven altında olduğunu belirtmek isterim. Genç arkadaşlarımız, gördük ki gönüllü anne olmuşlar ve ilgileniyorlar. Güvenlik güçlerimiz tedbirleri almış ve onlar devlete millete emanettir. Hiçbir şekilde sahipsiz bırakılmayacaklardır” diye konuştu.

“‘Suriye sınırı açıldı, Suriyeliler geliyor’ iddiası doğru değil”

Hırsızlık ve yağma gibi olayların münferit olduğunu, vatandaşların bu tür durumlarda kendilerinin müdahale etmemesini, güvenlik güçlerine haber vermesini isteyen Çelik, şöyle devam etti: “Büyük yalanlardan biri de eski bir siyasetçi tarafından ortaya atıldı. Suriye sınırı açıldı, Suriyeliler bu tarafa geliyormuş. Böyle bir şey söz konusu olabilir mi? ‘Sınırlar delik deşik, daha çok Suriyeliler geliyor’ gibi bir yaklaşım çok vahşi ve iyi niyetli olmayan sorumsuz davranıştır. 100 yılın afeti denilen böyle bir afet karşısında milletimiz dayanışma içindedir, milletimiz arasında bir çatışma varmış gibi söylenen sözlerin tamamının yalan olduğunu ifade edebilir.”

“İhtiyaç malzemeleri ve kiralara zamma müsaade etmeyiz”

“Birtakım ihtiyaç malzemelerine ve kiralara zam yapıldığı ifade ediliyor. Bunlara asla müsaade etmeyiz” diyen Çelik, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ikinci kez deprem bölgesini ziyaret edeceğini duyurdu. Çelik, “Depremden etkilenen hiçbir vatandaşımız sahipsiz kalmayacak. Taş üstüne taş koyan her bir kurumumuza teşekkür ediyoruz” dedi.

“Hiçbir siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu engellenmedi”

Gazetecilerin sorularını yanıtayan Çelik, sivil toplum örgütlerinin ayrımcılığa uğradığı haberleriyle ilgili ise şunları söyledi:

“Böyle bir şey söz konusu olamaz. Vatandaşımız ‘ben bu sivil toplum üzerinden yardım edeceğim’ diyorsa buna diyecek bir şeyimiz yok. Burada önemli olan koordineli bir şekilde yapılmasıdır. Dolayısıyla bu gayretler takdire şayandır, ayrımcılık olmaz. Bir propaganda yapılıyor, ‘sivil toplum kuruluşları devletten daha çok bilgiye sahip, daha iyi çalışıyor’ diye bir söylem var. Biz, bu doğru değil diyoruz. Devlet milletin devletidir. Sivil toplum kuruluşları da belli alanlarda hizmet etmek için kurulmuştur. Bu koordinasyon şemasına uygun hareket edilmesi en doğru olanıdır. Hiçbir siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu engellenmedi. Kuşkusuz devlet kurumları milletin emrindedir. Sivil toplum örgütleri de milletin kazanımı olarak var olacaklardır.

Çelik’ten Akşener’e: “‘Millet İttifakı nerede?’ diye bir söylemim yok”

“Cumhur ittifakı’olarak hepimiz sahadayız” sözlerine muhalefetten gelen tepkilerin sorulması üzeine Çelik, şu yanıtı verdi: “ Her bir siyasi partinin deprem olduğu andan itibaren sahada olduğuna dair beyanı olur. Ben de MHP Genel Başkanı Yardımcısı Sadi Bey… Hatta gazeteci arkadaşımız Hande Fırat da vardı. Ben de Cumhur İttifakı’nın sahada olduğunu söyledim. Bizden önce Altılı Masa ortak açıklama yaptılar. Bu ayrımcılık değil mi diyorlar. Niye olsun arkadaşlar. Sayın Akşener’e bir uyarıda bulunmak isterim. Benim söylemediğim bir şey söylüyor. ‘Millet İttifakı nerede?’ diye bir söylemim yok. Ben bunu incelettim. Twitter’da 3 bin tane hesap bunu ekletmişler. Bu hesaplar da yurtdışı bağlantılı FETÖ hesapları. Millet İttifakı’nın ilk açıklaması olumluydu. Sonraki açıklamalar bir yıkım siyaseti. Ben parti sözcüsüyüm, arkadaşlarımızın gösterdiği çabaya da teşekkür ediyoruz. Ayrımcılık bizden kaynaklanan bir açıklama değil, ilk açıklama Millet İttifakı’ndan geldi. Adana’da CHP’li büyükşehir belediye başkanı arkadaşım var. Beraber mücadele ettik. Bir ayrımcılık söz konusu değil.

Seçim tarihi tartışması: “Arınç, kendi düşüncesini paylaşmış, AK Parti ile ilgisi yok”

Seçimin erteleneceği tartışmaları üzerine de açıklama yapan Çelik, “Canlarımızı kurtarmaya çalışıyoruz, bize karşı söylenen sözleri not ediyoruz. Kılıçdaroğlu, afet bölgesine her gittiğinde seçimi gündeme getiriyor. Arınç, kendi düşüncesini paylaşmış. Arınç’ın açıklamaları kendisinin açıklamalarıdır, AK Parti ile bir ilgisi yoktur. Bunun AK Parti’nin kurumsal açıklaması gibi değerlendirilmesi yanlıştır. Kılıçdaroğlu, siyasi motivasyon için, altlık için kullanıyor. Son derece yıkıcı konuşma yaptı. Bunlara yanıt verebilirim ama bunları yapmayacağım çünkü tek odağımız afetle mücadeledir. Canlarımızı kurtarmaya devam edelim, enkazları kaldıralım.

Tekbir açıklaması

Enkaz kaldırma ve defin işlemleriyle ilgili de konuşan Çelik, “Adalet ve İçişleri bakanlıklarımız gerekli açıklamaları yaptı. Bu enkaza dönüşmüş binalardan örnekler alınmaktadır. Defin işlemleri hem savcıların gözetiminde hem de dini unsurlara uygun yapılmaktadır. Her bir can kurtulduğunda tekbir getirmeye devam edeceğiz. Bu konudaki hassasiyetimizi de belirtmek isterim” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.