Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Deprem felaketinin 10. günü | Medyascope muhabirleri Hatay ve Kahramanmaraş’ta son durumu aktarıyor

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) açıklamasına göre merkez üssü Kahramanmaraş-Pazarcık’ta 6 Şubat günü 04:17’de 7,7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. 04.26’da Gaziantep-Nurdağı’nda 6,4, saat 04.36’da ise Gaziantep-İslahiye’de 6,5 büyüklüğünde depremler yaşandı. Depremler Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye, Adıyaman, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Malatya ve Adana yoğun şekilde hissedildi. Aynı gün Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde saat 13.24’te 7,6 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi.

Medyascope muhabirleri deprem bölgesinden bildiriyor. Kahramanmaraş’ta Ankara muhabirleri Özgecan Özgenç ve Senem Büyüktanır, Hatay’da İstanbul muhabirleri Gökçe Çiçek Kösedağı ve Ufuk Çeri canlı bağlantılarla bulundukları illerdeki son durumu aktarıyor.

Ayrıca Bilim Akademisi üyesi Jeolog Prof. Dr. Cahit Helvacı Türkiye’nin fay hatlarını ve Pazarcık ve Elbistan depremlerinin diğer fay hatlarını nasıl etkileyeceğini anlatıyor. Hayata Destek Derneği İletişim Yöneticisi Çiğdem Güner ise deprem sonrası yardım faaliyetlerini ve sürdürülebilir çözümleri anlatıyor.

“Kırılmayan yerler varsa orada stres birikimine sebep olmuştur”

Programda, en kısa sürede yer bilimlerinden, inşaatçılardan ve şehir planlamacılardan oluşan bir ekibin bölgeyi taraması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Cahit Helvacı, yeni binalar inşa edilmeden önce neler yapılması gerektiğini şöyle özetledi:

“Yıkılmayan yapılar kurmak için hem zemin çok önemli hem de kullanılan inşaat malzemeleri çok önemli. Denetimler bir kenara, Hatay civarındaki yerleşimler Amik Ovası’nda alüvyonların gevşek zeminler üzerine yapılmıştı. Yanlış zeminlere inşaat yapılmamalı. Hatay, Kahramanmaraş, Adana, Malatya ve Diyarbakır’da sağlam zeminler var. Fakat bu sağlam zeminlerin yerinde ve uzman ekiplerce tespit edilmesi gerekiyor. Bizim meslek odalarının büyük kesimi, İstanbul Teknik Üniversitesi’nden ve Dokuz Eylül Üniversitesi’nden gruplar sahadan veri topluyorlar. Onların raporları ortaya çıktığında daha sağlıklı konuşabiliriz. Pazarcık ve Elbistan merkezli iki büyük depremden sonra Doğu Anadolu Fayı üzerinde güneyde Lübnan ve İsrail’e doğru kuzeyde ise Karlıova’ya doğru kırılmayan yerler varsa orada stres birikimine sebep olmuştur.”

“Hatay’da ilk tuvaletleri kurabilme şansımız oldu”

Hayata Destek Derneği İletişim Yöneticisi Çiğdem Güner ise deprem bölgesinde neler yaptıklarını şöyle anlattı:

“Depremin ilk gününden itibaren yaptığımız toplantılarda, geçici barınma merkezlerindeki altyapıyı geliştirme odaklı çalışma kararı aldık. Dağıtım tarafında değil daha çok kalıcı iyileştirmeler yapmayı planladık. Çükü afetlerde insani yardım yapılırken, tuvalet ve lavaboların kurulması vakit alabiliyor. Hızla bunları tedarik etme kararı aldıktan sonraki çalışmalarımızla, Hatay’da depremin sekizinci gününde çadır alanına ilk tuvaletleri kurabilme şansımız oldu.”

Kahramanmaraş’taki son durumu aktaran Medyascope Ankara muhabiri Özgecan Özgenç, Türk Eczacıları Birliği’nin, kurduğu çadırda Türkiye’nin pek çok ilinden gelen eczacılar ve eczacı teknikerleriyle birlikte gönüllü sağlık hizmeti sunduğunu söyledi.

Kahramanmaraş sokaklarında artık hiç ambulansa rastlamadıklarına dikkat çeken Özgenç, “Sadece adını bile duymadığımız belediyelerin çok sayıda cenaze araçlarıyla karşılaşıyoruz. Burada en fazla can kaybının ve yıkımın yaşandığı 350 daireden oluşan Ebrar Sitesi’nde açıklanan rakamlara göre 241 can kaybı oldu” dedi.

Hatay’ın adeta hayalet bir şehre dönüştüğünü belirten Medyascope İstanbul muhabiri Ufuk Çeri ise “Hatay’da şebeke suyu sıkıntısı devam ediyor. Suların ne zaman geleceği bilinmiyor. Su sıkıntısı nedeniyle salgın hastalık riski olduğu söyleniyor. Mobil tuvaletler var fakat su olmadığı için bu geçici bir çözüm” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.