Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İş Bankası depremde hayatını kaybedenlerin borçlarını silecek

Türkiye İş Bankası’ndan yapılan açıklamaya göre, depremlerde ağır hasara uğrayan Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya, Osmaniye illeri ve tüm ilçeleri ile İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde, gerçek kişiler ile KOBİ’lere ve bu ölçekten küçük olan ticari işletmelere kullandırmış olduğu tüm bireysel ve ticari kredilerin ödemeleri 31 Ağustos 2023’e kadar altı ay süreyle faizsiz olarak ötelendi. Depremlerde hayatını kaybedenlerin tüm bireysel kredi borçlarını silme kararı alan İş Bankası, ilk aşamada 10 milyar TL’lik destek sunacak.

Banka, depremde ağır hasar alan Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya, Osmaniye illeri ve tüm ilçeleri ile İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde, gerçek kişiler ile KOBİ’ler ve bu ölçekten küçük olan ticari işletmeler için birtakım adımlar atıyor. Buna göre İş Bankası, belirtilen şubeleriyle ilgili sunduğu genel bankacılık hizmetlerinden 31 Ağustos 2023’e kadar herhangi bir ücret ve masraf almayacak, kullandırmış olduğu tüm bireysel ve ticari kredilerin ödemelerini (ek hesap, kredi kartı borçları ve gayrinakdi kredi komisyonları da dahil olmak üzere), talebe bağlı olmaksızın 31 Ağustos 2023’e kadar altı ay süreyle faizsiz öteleyecek.

Açıklamaya göre deprem bölgesindeki diğer beş ildeki gerçek kişiler, KOBİ’ler ve bu ölçekten küçük olan ticari işletmelerle ilgili bireysel ve ticari kredi, ek hesap ve kredi kartı borçları ile gayrinakdi kredi komisyonları, talebe bağlı olmaksızın bir ay süreyle faizsiz olarak ötelendi. Bir ay süreyle söz konusu şubelerle ilgili sunulan genel bankacılık hizmetlerinden ücret ve masraf alınmayacağı belirtildi, KOBİ ölçeğinden büyük firmalara ise olay ve başvuru bazında münferiden değerlendirilmek suretiyle en uygun çözümün üretileceği bildirildi.

Borçlar silinecek

İş Bankası, depremlerde hayatını kaybeden müşterilerinin tüm bireysel kredi, ek hesap ve kredi kartı borçlarını anapara dahil olmak üzere sileceğini bildirdi. Bölgede depremden olumsuz etkilenmiş gerçek kişiler ile KOBİ’ler ve bu ölçekten küçük olan ticari işletmeler için hazırlanan 10 milyar TL’lik desteğin kredi destek paketleri kapsamında, depremin etkili olduğu illerde altı ay ödemesiz, 36 aya kadar vadeli bölgeye özel, avantajlı faiz oranıyla kredi kullandıracak.  

Banka, çocukların eğitimine de katkı sunacak. Bu kapsamda, 2023-2024 ve 2024-2025 yılı eğitim dönemleri için, depremlerde annesini ve/veya babasını kaybetmiş çocuklardan Darüşşafaka’da okumaya hak kazanacak olanların tüm eğitim hayatı boyunca oluşacak eğitim masrafları İş Bankası tarafından karşılanacak.

AFAD, Türk Kızılayı, AKUT ve Ahbap Derneği’ne İş Bankası’nın tüm kredi kartlarıyla yapılacak bağışları faizsiz olarak altı ay taksitlendirecek. Kredi kartı sahipleri, taksitlendirmeyi İşCep, Maximum Mobil, Maximum İşyerim ve İnternet Şube üzerinden yapabilecek.

İş Bankası, bölgeye barınma, ısınma, gıda, enerji vb. öncelikli ihtiyaç duyulan malzemeleri gönderdiğini bildirdi. Banka ayrıca, deprem bölgesindeki çalışan ve yakınları için yaşama hazır şekilde 300 konteyner temin edeceğini açıkladı. Bankanın iştiraki Şişecam tarafından, barınma ihtiyacının giderilmesi, hayatlarını idame ettirebilmelerine katkı sağlamak amacıyla geniş kapasiteli bir konteyner yaşam alanı da kurulduğu da belirtildi.

“Zor günleri ancak el ele vererek atlatabiliriz”

Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, bankanın deprem felaketi nedeniyle aldığı kararlar hakkında şunları söyledi: “Ülke olarak, büyük kayıp yaşadığımız deprem felaketleri nedeniyle yüreğimizi yakan, çok derin bir keder içerisindeyiz. Bölgedeki yaraların sarılmasının ne yazık ki uzun zaman alacağı anlaşılıyor. İlk günden bu yana milletçe ortaya koyduğumuz dayanışmayla, ayakta kalma mücadelesiyle eminim bu zor günleri de hep birlikte, el ele vererek atlatacağız. Biz de geçmişte olduğu gibi bugün de ülkemiz için gövdemizi taşın altına koyarak gereğini yapmaya devam edeceğiz. Yitirdiğimiz tüm vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, ailelerine, sevenlerine başsağlığı ve sabır, yaralılara acil şifalar diliyor; yaşadığımız bu karanlık günlerin en kısa sürede geride kalmasını umut ediyorum.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.