Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Şok ve BİM deprem bölgesindeki yaklaşık 500 mağazasını kapatıyor

Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta meydana gelen ve 11 şehri vuran 7,7 büyüklüğündeki depremin ardından bölgedeki zincir marketler hasar tespit çalışması başlattı. Şok ve BİM 250, Migros 66, Bizim Toptan dört, CarrefourSA iki mağazasının depremde zarar gördüğünü duyurdu.

Ülke çapında hizmet veren zincir marketler, Kahramanmaraş merkezli depremlerin vurduğu 11 şehirdeki mağazalarına yönelik hasar tespit çalışmalarına başladı.

Hasar tespit çalışmalarına ilişkin açıklama yapan zincir marketlerden BİM ve Şok 250, Migros 66, Bizim Toptan dört, CarrefourSA iki mağazasının depremde zarar gördüğünü duyurdu.

Şok Marketler: “Kalıcı olarak kapalı kalacağı öngörülen mağaza sayısı 250”

Şok Marketler, deprem bölgesinde önemli derecede zarar gören ve kalıcı olarak kapalı kalacağı öngörülen mağaza sayısının yaklaşık 250 olduğunu açıkladı.

Şok Marketler Ticaret A.Ş.’nin Kamuoyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yaptığı açıklamada, “Bölgede bulunan mağazalarımızdan depremden önemli derecede etkilenen ve kalıcı olarak kapalı kalacağı öngörülen mağaza sayısı yaklaşık 250 olup, mağazalarımızda hasar tespit çalışmaları devam etmektedir. Depolarımız ve mağazalarımızın tümü kiralık ve sigorta kapsamındadır” denildi.

BİM Birleşik Mağazalar: “23 çalışanımız depremde hayatını kaybetti”

BİM Birleşik Mağazalar, KAP’a yaptığı açıklamada 23 BİM çalışanının depremlerde hayatını kaybettiğini bildirdi. BİM Birleşik Mağazalar ayrıca, deprem bölgesinde faaliyet gösteren yaklaşık 250 mağazanın kalıcı olarak kapanacağını açıkladı.

Yapılan açıklama şöyle:

“Deprem felaketi nedeniyle hayatını kaybeden vatandaşlarımız arasında 23 çalışanımız da bulunmaktadır. Depremde hasar görmüş ve kalıcı olarak kapalı kalacak mağaza sayımızın yaklaşık 250 olacağı tahmin edilmektedir.  Ancak, yapılacak detaylı teknik incelemeler neticesinde bu sayıda değişiklik olabilecektir. Malatya Bölge depomuzdaki kısmi hasardan dolayı bu depomuzun lojistik faaliyetleri geçici olarak diğer bölge depolarımıza kaydırılmıştır. Diğer bölge depolarımızda faaliyete etki edecek herhangi bir hasar bulunmamaktadır.”

Migros: “66 mağaza kullanılamaz durumda”

Migros, KAP’a yaptığı açıklamada deprem bölgesindeki 228 mağazasından 66’sının kullanılamaz durumda olduğunu bildirdi:

Halka açık bir şirket olmanın gereği olarak ve paydaşlarımızdan gelen sorulara yanıt vermek adına belirtmek isteriz ki, 31 Ocak 2023 itibarıyla ülke genelinde 2.927 mağazası bulunan Şirketimizin depremden etkilenen 10 ilimizde tamamı kiralık ve sigortalı olan 228 mağazası bulunmaktadır ve mevcut durumda bunların 66’sının kullanılamaz durumda olduklarını değerlendiriyoruz.”

Bizim Toptan’ın bir, SEÇ’in 23 marketi kullanılamaz durumda

Deprem bölgesinde hizmet veren diğer zincirler marketlerden Bizim Toptan’ın bir adet, franchise sistemiyle hizmet veren SEÇ’in ise 23 mağazası kullanılamaz durumda.

Bizim Toptan’ın KAP’a yaptığı açıklama şöyle:

“Tamamen kiralık ve sigortalı olan mağazalarımızdan bir adedi kullanılamaz hale gelmiş, üç adedi ise önemli derecede etkilenmiştir. Bölgede yer alan yine kiralık ve sigortalı olan bir depomuzun kısmi raf hasarından dolayı faaliyetleri durdurularak bu depodan gerçekleşen faaliyetler diğer üç depomuza kaydırılmıştır. Dört mağazamızın da mümkün olan en kısa sürede yeniden hizmet verebilmesi için gerekli çalışmalar ivedilikle başlatılmıştır. Deprem bölgesinde, yapısal olarak çalışması güvenli olduğu tespit edilen diğer 32 mağazamız ise bölge halkımıza hizmet etmeye devam etmektedir.”

Açıklamada ayrıca, Bizim Toptan’ın franchise sistemiyle hizmet veren SEÇ’in 23 bayisinin yıkılmış durumda olduğu belirtilerek, “Kalan 105 bayimizin tadilat, tamirat, relokasyon yönünden değerlendirme faaliyetlerimiz devam etmektedir” denildi.

CarrefourSA’nın iki mağazasının bulunduğu binalarda hasar

Bölgede 32 mağazası bulanan CarrefourSA, KAP’a yaptığı açıklamada deprem bölgesindeki iki mağazasının bulunduğu binalarda hasar olduğu belirtildi.

CarrefourSA’dan yapılan açıklama şöyle:

“Bölgede yaralanan ya da hayatını kaybeden çalışma arkadaşımızın olmaması ile teselli bulmakla birlikte, Şirketimiz tarafından bölgede bulunan ve depremden etkilenen çalışma arkadaşlarımıza ve ailelerine gerekli destek sağlanmaktadır. Şirketimizin afet bölgesinde 12’si bayi olmak üzere toplam 32 mağazası bulunmaktadır.  İki mağazamızın bulunduğu binalarda hasar söz konusu olup bu mağazaların faaliyetlerine yeniden başlamaları teknik incelemeler neticesinde kesinleşecektir. Söz konusu mağazaların toplam ciro içerisindeki payı son derece sınırlıdır. Bunun dışında şirketimizin faaliyetlerini etkileyecek başka bir durum bulunmamaktadır.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.