Murat Yetkin yazdı: Kritik dönemeçte Erdoğan’ı anlamaya çalışmak

Murat Yetkin, YetkinReport‘taki köşesinde 6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ta yaşanan depremi ve seçim sürecini ele aldı.

Depremin siyasi dengeleri alt-üst ettiğin, ekonomik belirsizliği de artırdığını dile getiren Yetkin, yazısında şu değerlendirmede bulundu:

“Deprem felaketinden bir süre önce Cumhur ittifakı ile Altılı Masa’nın oy güçleri birbirine yakın görünüyor ancak HDP etkisi dışında her ikisinin de ilk turda Cumhurbaşkanı seçimi için gerekli yüzde 50+1 oya ulaşamayacağı anlaşılıyordu. Bu durumu AK Parti’nin etkili isimlerinden birisi ‘Deprem bütün dengeyi değiştirdi’ diye yorumladı; ‘Ama ne kadar değiştirdi? Kalıcı olacak mı? Bunu saha araştırması yapmadan anlamak zor.’

Depremlerin ekonomide yol açtığı hasarı anlamak için önce canlı depremzede bulma ve ardından enkaz kaldırma çalışmalarının hızlanması gerekiyor. Bu çalışma sadece yıkılan bina sayısı, hasar gören altyapıyla sınırlı olmayacak. Hasar gören üretim tesislerinden işgücünü oluşturan can kaybı ve bölgeden tahliyelere dek uzanan bir zincir söz konusu. Uydu görüntüleri ve İHA’ların hava fotoğrafları bu çalışmayı hızlandırsa da kritik eşiğe ulaşmak zaman alabilir.

Öte yandan daha önce Japonya, Endonezya, Meksika gibi ülkelerde görüldüğü üzere büyük depremleri izleyen yıl içinde büyüme rakamlarında ciddi artışlar olabiliyor. Bu da temel olarak yeniden inşa çalışmalarına bağlı; yani yine inşaat sektörüne. Ancak bu artışın seçime dek yetişmesi de zor.

Burada Erdoğan’ın insanları kendi idaresinde, muhtemelen din/inanç unsurunu da vurgulamak suretiyle gelecek güzel günlere inandırma yeteneği kritik önem taşıyacak.Bir diğer kritik unsur ise HDP’nin tutumu olacak. Her halükârda önümüzde sadece insani değil, ekonomik ve siyasi açıdan da zor günler ve çetin bir seçim yarışı bulunuyor.”

Murat Yetkin’in yazısının tamamını okumak için tıklayınız.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.