Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

YÖK Başkanı Özvar açıkladı: Üniversitelerde bahar dönemi 20 Şubat’ta uzaktan eğitimle başlıyor, hibrit eğitim nisan başında değerlendirilecek

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerin ardından üniversitelerin bahar dönemindeki eğitim programına ilişkin açıklamalarda bulundu. Özvar, “2022-2023 döneminin uzaktan eğitimle devam edilmesine karar verilmişti. Bahar dönemi ile sınırlı olmakla ilgili bazı kararlar alındı. Alınan kararlar nisan ayı ile birlikte tekrar değerlendirilecek. Hibrit eğitim sistemi değerlendirilecek” dedi.

Deprem bölgesinde 627 bin üniversite öğrencisi, 47 bin üniversite personeli var

Deprem bölgesinde yaşayan ya da eğitim alan yaklaşık 627 bin öğrenci bulunduğunu belirten YÖK Başkanı Erol Özvar, “Bölgedeki 18 üniversitemizde 17 bini aşan öğretim elemanı ve 30 bini idari olmak üzere toplam 47 bin ayrıca üniversite personelimiz bulunmaktadır. Depremin olduğu günden itibaren YÖK olarak tüm üniversite yönetimleriyle doğrudan temas ettik. Bütün çabamız eğitim-öğretim alanında normalleşmenin en kısa sürede tamamlanması. Deprem bölgesinde bulunan üniversiteler toplam örgün öğretimin yüzde dokuzuna sahip. Bölgede ikametgahı olan ya da eğitim alan öğrenciler yüzde 15’e tekabül ediyor. Depremde hayatını kaybeden öğrenci, öğretim elemanı, idari çalışanı olan bütün üniversitelerimiz etkilendi. Tüm illerde binalarımız kullanılabilir durumdadır. Kampüslerimiz depremzedeler için barınma ve yemek sağlanmasında önemli rol aldı. İllerin tekrar kalkınmasında üniversitelerimizin kuşkusuz çok büyük katkısı olacaktır” dedi.

Hibrit eğitim değerlendirilecek

2022-2023 döneminin uzaktan eğitimle devam edilmesine karar verildiğini duyuran Özvar, şöyle devam etti: “Alınan kararlar nisan ayı ile birlikte tekrar değerlendirilecek. Hibrit eğitim sistemi değerlendirilecek. Yükseköğretim kurumlarındaki uygulamalı programlarda öğrenciler bu eğitimlerini yüz yüze sürdürecek. Aldığımız kararların bir kısmı uzaktan eğitimle olacak. 20.02.2023 tarihi ile başlatılacak. Her bir diploma programı uzaktan eğitim dikkate alınarak çevrimiçi ve çevrimdışı yöntemlerini kullanmaları.”

Üniversiteler eşleştirildi, deprem bölgesindekiler özel öğrenci olabilecek

Deprem bölgesindeki üniversitelerin diğer üniversitelerle eşleştirildiğini anlatan Özvar, “Sütçü İmam Üniversitesi- Gazi Üniversitesi gibi eşleşmeler yapıldı. Depremden etkilenen üniversitelere destekte bulunacaktır. Özel öğrencilik ile ilgili de kararlar aldık. Uygulama eğitime devam edecek öğrenciler de birinci dereceden yakınlarının bulunduğu illerde eğitim alabilecekler. Eğitim-öğretim ücreti alınmayacak” dedi.

Dondurulan kayıtlar azami eğitim süresinde düşülmeyecek

Özvar, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Talep edenlerin bahar döneminde kayıtlarının dondurulması ve bu sürenin azami öğrenim süresinden düşülmemesine karar verildi. Vakıf yüksek öğretim kurumlarımızda birinci dereceden etkilenen öğrencilerin ücretlerinin güz döneminde alınması tavsiye ediliyor. 6 Şubat ve sonrasında final-bütünleme ili sınavlar ile tez sınavları belirlenecek ileri bir tarihe ertelenmiştir. Nisan ayı gibi gerekli düzenlemeler gözden geçirilecek. Yüz yüze eğitim seçeneği değerlendirilecek.”

Hibrit eğitim ne demek?

Hibrit eğitim, karma öğrenme, hibrit öğrenme, karışık öğrenme olarak da bilinen harmanlanmış öğrenme en sade tanımıyla geleneksel eğitim metodunun çevrimiçi (online) eğitim materyalleriyle zenginleştirilmesi yani harmanlanması olarak tanımlanmaktadır. Kullanılan teknolojilerin yanı sıra farklı eğitim felsefelerinin geleneksel öğrenme ortamında birlikte kullanılması da harmanlanmış öğrenme olarak tanımlanmaktadır.

Harmanlanmış öğrenme geleneksel eğitimi desteklemek amacıyla teknolojik materyallerin kullanılması olarak düşünülmemelidir. Harmanlanmış öğrenmedeki denge çevrimiçi ağırlıklı eğitim veren bir kurumun verimliliği arttırmak amacıyla çevrimiçi eğitime ek olarak yüz yüze ders vermesi olarak da düşünülebilir.

Akşener ve Davutoğlu’ndan uzaktan eğitim tepkisi

YÖK Başkanı Özvar’ın üniversitelerde bahar döneminin uzaktan eğitim ile başlayacağını açıklamasına İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’ndan tepki geldi.

Deprem bölgesinde konuşan Akşener, “Üniversitelerin kapatılması meselesinden bugün iki bilgi var. Birincisi, YÖK’ün açıklamasına göre nisan ayında uzaktan eğitimin gözden geçirileceği… Bu işten derhal vazgeçilmesi lazım. KYK yurtlarının ailelere verilmesi son derece yanlıştır. Aileleri KYK yurtlarına yerleştirmek yanlıştır. Bizim inançlarımıza aykırıdır. Bizim geleneklerimize, ailevi davranış biçimlerimize yanlıştır. Öğrencilerin oradan çıkarılıp ailelerin yerleştirilmesi yanlıştır” dedi.

Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu da sosyal medyadan açıklama yaptı. Davutoğlu, “Dünya durur, eğitim durmaz! YÖK Başkanının açıklamaları ve hibrit eğitim önerisi kabul edilemez. Hiç vakit kaybetmeden uzaktan eğitim kararından vazgeçilerek yüz yüze eğitime geçilmelidir” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.