Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Diyarbakır’da ağır hasarlı binalarda mahsur kalan hayvanlar kurtarılmayı bekliyor

Kahramanmaraş merkezli depremlerde Diyarbakır’da yıkılan yedi binanın enkazında yapılan arama kurtarma çalışmaları dün (18 Şubat) tamamlanırken, ağır hasarlı binalarda mahsur kalan kedi ve köpekler 14 gündür kurtarılmayı bekliyor. Avukat Ayten Özan, bu hayvanları kurtaracak “iradeli bir yetkili” bulamadıklarını söyledi.

Diyarbakır Barosu Hayvan Hakları Merkezi’nden avukat Ayten Özan, bazı hayvanların ağır hasarlı binalardan, sahiplerinin çabaları ile çıkardıklarını söyledi. Özan, Diyar Galeria’nın yıkılmayan üç bloğunda mahsur kalan bir kuş, bir köpek ve 12 kediyi çıkarmak için ise her yere başvurduklarını ancak bir sonuç alamadıklarını belirtti.

“Bu bir cinayet”

Özan, “AFAD’a gittik, bizi Emniyet’e, Emniyet bizi Çevre Şehircilik Müdürlüğü’ne onlar da, savcılığa… Savcılık bizi tekrar AFAD’a yönlendirdi ve herkes bu konuda yetkili olmadığını söylüyor. İrade kullanacak bir yetkili bulamıyoruz. Diyarbakır Valisi’ne ulaşmaya çalıştık ancak ona da ulaşamadık. Herkes topu birbirine atıyor. Binaları hayvanların başına yıkmak istiyorlar. Bu bir cinayettir. Buna izin vermeyeceğiz” diye konuştu.

“Bu hayvanları çıkarmak için her türlü yolu deneyeceğiz”

Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) üyesi ve Diyarbakır Doğa ve Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Sevgi Ekmekçiler ise Bağlar ve Yenişehir ilçelerindeki binalarda mahsur kalan iki kedi ve bir köpeğin, sahiplerinin çabası ile kurtarıldığını ancak Diyar Galeria’daki binalardan mahsur kalan hayvanları 13 gündür çıkaramadıklarını söyledi.

Ekmekçiler, enkaz altında kalan hayvanların başka illerde kurtarıldığını ancak Diyarbakır’da ağır hasarlı binalardan bu hayvanları çıkaramadıklarını anlattı:

“Başvurmadığım hiçbir kurum ve yetkili kalmadı. Herkes sorumluluğu üzerinden atıyor. Hayvanları bile bile ölüme terk etmişler. Biz bu hayvanların bir şekilde çıkartılmasını istiyoruz. Yoksa hayvanlar ya açlıktan ölecek ya da yıkılacak binaların enkazında kalacaklar. Bu hayvanları çıkarmak için her türlü yolu deneyeceğiz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.