Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hatay’da 6,4 ve 5,8 büyüklüğünde iki deprem: 6 kişi hayatını kaybetti, 18’i ağır 294 yaralı

Hatay’da 6,4 ve 5,8 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. AFAD, depremde 6 kişinim yaşamını yitirdiğini, 18’i ağır 294 kişinin yaralandığını duyurdu. Depremin ardından 90’dan fazla artçı meydana geldi.

Afet ve Acil Durum (AFAD) Yönetimi Başkanlığı verilerine göre saat 20.04’te merkez üssü Hatay’ın Defne ilçesinde 6,4 büyüklüğündeki depremin ardından merkez üssü Hatay’ın Samandağ ilçesinde 5,8 büyüklüğünde deprem kaydedildi.

Kandilli Rasathanesi de ilk depremin büyüklüğünü 6,4 olarak açıkladı.

09:30 AFAD, Hatay’daki depremin ardından 90 artçı meydana geldiğini, 6 kişinin hayatını kaybettiğini, 18’i ağır 294 kişinin yaralandığını açıkladı.

07:40 – Depremlerde hayatını kaybedenlerin sayısının altıya yükseldiği belirtildi.

03:20 – Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, depremlerde 294 yaralıdan 18’inin durumunun ağır olduğunu açıkladı. Koca, ağır yaralı 18 kişinin hava ve karayoluyla Adana ve Dörtyol’a nakillerinin yapıldığını aktardı.

Depremler çevre illerde de hissedildi.

Şanlıurfa ve Diyarbakır’da yaşayan yurttaşlar panikle kendilerini dışarı attı.

“Enkaz altında kalanlar var”

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, bazı binaların yıkıldığını, enkaz altında kalan yurttaşların olduğunu açıkladı.

NTV yayınına bağlanan Savaş, “Samandağ’ın belli köyleri, Antakya, Defne ve Altınözü’nde bazı binalarımız yıkılmış durumda” dedi.

Savaş şöyle konuştu:

“Binaların altında kalmış insanlardan çoğu yerde mesajlar geliyor. Bir kısım insan evi sağlam diye evine girmiş, bir kısmı da evini taşımak için içine girmiş.”

Tsunami uyarısı

Avrupa-Akdeniz Sismoloji Merkezi (European-Mediterranean Seismological Centre) Hatay’daki depremin ardından tsunami uyarısında bulundu:

 “Kıyıdan uzaklaşın ve daha yüksek bir yere ulaşın. Ulusal yetkililerin direktiflerine uyun.”

AFAD da sahil şeridinden uzak durulması konusunda uyarıda bulundu, bir süre sonra ise uyarıyı sonlandırdı.

“İhbarlar aldık”

Hatay Valisi Rahmi Doğan depreme ilişkin, “Kentte deprem nedeniyle bazı ihbarlar aldık, bunları değerlendiriyoruz, taramalarımız sürüyor” diye konuştu.

Hatay Belediye Başkanı Lütfü Savaş ise “Değerli hemşerilerim, depremler devam ediyor. Sizlerin canı ve sağlığı her şeyden daha önemli. Lütfen risk alarak hasarlı binalara eşya taşıma gibi nedenlerle dahi girmeyelim ve hasarlı binaların yakınında bulunmayalım” açıklamasında bulundu.

AFAD’dan “önemli” not

AFAD’ın Twitter hesabından “Önemli” notuyla, “Deprem sonrası bölgedeki hasarlı yapılara kesinlikle girmeyin. Riskli binaların çevresinde bulunmayın. Doğru bilgi için resmî kaynakları takip edin” paylaşımı yapıldı.

Belediye başkanlarından yardım çağrısı

Defne ve Samandağ belediye başkanları depremin ardından yardım istediklerini belirterek, çadır çağrısında bulundu.

Samandağ Belediye Başkanı Refik Eryılmaz şunları söyledi:

“Depremle birlikte elektrikler kesildi. İnsanlar araçlarıyla güvenli kentlere kaçmaya çalışıyor. Ağır hasarlı ve orta hasarlı binalarımız yıkıldı. Her taraf zifiri karanlık olduğu için binalarda insan olup olmadığını teyit edemedik. Vatandaşlarımız çadır istiyor. Çok acil bir şekilde barınma sorununa çözüm bulmalarını istiyorum.”

“Bittik biz, bittik”

Defne Belediye Başkanı İbrahim Güzel ise şöyle konuştu:

“Daha önceki depremden daha büyük sarsıntı hissettik. Bittik biz, bittik. Daha ne diyeyim. Her yer karanlık. Kaç binanın yıkıldığını tespit edemiyoruz. Belediyemizin 450 personeli vardı şimdi 20 personelimiz var. 430’u depremzede. Yardım istiyoruz.

166 bin 450 nüfusumuz var. Nüfusun yarısı ilçeyi terk etti. Gerçek sayı veremiyorum. Ulaşımda sorun yaşıyoruz. Burası bir metropol ilçe değil. Çadır yardımını acilen istiyoruz.”

Valilik binası kullanılamaz halde

Mustafa Kemal Üniversitesi Hastanesi ve İskenderun Devlet Hastanesi tedbir amaçlı tahliye edildi.

Hatay AFAD Koordinasyon Merkezi de boşaltılırken, Hatay Valiliği’nin binası kullanılamaz hale geldi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.