Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Medyascope deprem bölgesinde | Ferit Aslan Diyarbakır’dan bildiriyor: Mahkeme hasarlı yapıların yıkımını durdurma kararını saatler sonra geri çekti

Diyarbakır Barosu’nun, şehirdeki hasarlı binaların yıkım işleminin şimdilik durdurulması ve hasar sebebinin tespiti konusundaki talebi, Diyarbakır 1. Sulh Hukuk Mahkemesi’nce kabul edildi. Ancak mahkeme, kararını kısa bir süre sonra geri çekti.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin vurduğu Diyarbakır’da hasar alan bin 500 bina ve bağımsız yapı için alınan yıkım kararı durduruldu. Diyarbakır Barosu’nun sosyal medya hesabından yapılan açıklamada yıkım işleminin durdurulması talebinin kabul edildiği belirtildi. Ancak saatler sonra Diyarbakır 1. Sulh Hukuk Mahkemesi’nce yapılan açıklamada “yıkımı durdurma kararının sehven verildiği” söylendi ve karar geri çekildi.

Diyarbakır Barosu konuyla ilgili sosyal medya hesabından şu açıklamayı yaptı:

“Yargının bağımsızlığını ve hukukun üstünlüğünü savunmaya devam edeceğiz. Hukuk ve adalet mücadelesinden vazgeçmeyeceğiz.”

Diyarbakır Barosu’nun yıkımların durdurulması yönündeki açıklaması ise şöyleydi:

“Baromuz, 06.02.2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 7.7 ve 7.6 şiddetindeki depremler sonucu kentimizde, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün tespit ettiği acil yıkılacak ve hasarlı binaların ileride hukuki ve cezai sorumluluk açısından hak kayıplarına sebebiyet vermemesi için Diyarbakır 1. Sulh Hukuk Mahkemesinin 2023/16 Değişik İş sayılı dosyası üzerinden delil tespiti yapılacak yapılarda yıkımın tedbiren şimdilik durdurulması ve yapılarda yıkım sebebine ilişkin delil tespiti talebinde bulunulmuştur. 

Diyarbakır 1. Sulh Hukuk Mahkemesi 23.02.2023 tarihli kararıyla taleplerimizin kabulü ile; Diyarbakır Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İl Müdürlüğünce  delil  tespiti yapılacak olan yapıların yıkım işleminin tespitler bitinceye kadar tedbiren şimdilik durdurulmasına  ve yapılardaki hasar sebebinin tespiti konusunda tüm hasarlı taşınmazlarda 4 kişilik uzman bilirkişi kurulunca 24.02.2023 (yarın) tarihinden itibaren keşif yapılmasına karar verilmiştir. 

Kentimizde hasarlı yapılara ilişkin ileriki süreçlerde cezai ve hukuki sorumluluk açısından hak kayıplarının yaşanmaması için hasar tespitlerinin yapılmasına dair süreç Diyarbakır Barosu tarafından yürütüleceği kamuoyuna duyurulur.”

Diyarbakır’ın merkez Yenişehir ilçesindeki Diyar Galeria’da arama kurtarma çalışmalarının 18 Şubat’ta tamamlanmasının ardından dün (22 Şubat) başlayan yıkıma içeride mahsur kalan evcil hayvanların kurtarılması için ara verildi. Önce bir helikopter ile bir Özel Harekât polisi binaya indirilmek istendi ancak başarılı olmadı. Bunun ardından Elazığ’dan 80 metre yüksekliğinde vinç getirildi. Vinçle dün gece binadaki bazı katlara kedi kapanları bırakıldı. Bu sabaha kadar üç kedi kurtarıldı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanlığı Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde tedavi edilen iki kedi, Ezra Elbistan ve Velat Karakaplan’a teslim edildi. Elbistan ve Karakaplan kedilerini kurtaranlara teşekkür ederken, bu sabah kurtarılan bir kedinin ise tedavisi sürüyor. Öğleden sonraya kadar ise dört kedi daha kurtarıldı. Böylece kurtarılan kedi sayısı yediye yükseldi. Son olarak da “Jahren” isimli kedinin kurtarılmasıyla birlikte bu sayı sekiz oldu.

Mahkeme taraflara beş gün süre vermişti

Diyarbakır Barosu tarafından, yıkım kararının durdurulması için bir bina sakini adına açılan davada Diyarbakır 1. İdare Mahkemesi, yıkım kararı, savunmalar ve gerekli belgelerin mahkemeye sunulması için taraflara beş gün süre verdi. Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren, bunun yıkımın karar çıkana kadar durması anlamına geldiğini vurgulayarak şöyle dedi: “Eğer yıkım yapılırsa ve mahkeme yıkımın durması yönünde karar verirse, yıkımı yapanlar bu zararı karşılamak zorunda kalır. Mahkeme kararını verene kadar yıkımın duracağını sanıyoruz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.