Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Merkez Bankası faizi yüzde 8,5’e düşürdü: “Depremin, Türkiye ekonomisi üzerinde kalıcı etkide bulunmayacağı öngörülmektedir”

Merkez Bankası, politika faizini 50 baz puan indirerek yüzde 8,5’e düşürdü. Faiz indirimine ilişkin kararın açıklamasında depremin etkilerine de değinildi ve “Depremin yakın vadede ekonomik aktiviteyi etkilemesi beklenmekle birlikte, orta vadede Türkiye ekonomisinin performansı üzerinde kalıcı bir etkide bulunmayacağı öngörülmektedir denildi. Faizlerin önemsizleştirildiğine dikkat çeken iktisatçılar ise kararı “Haber değeri yok” diyerek değerlendirdi.

Merkez Bankası (MB), iki ayın ardından faiz indirimine devam etti. Kasım 2022’de yüzde 9’a indirilen politika faizi aralık ve ocak aylarında sabit tutulmuştu. Bugün (23 Şubat) yapılan Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında, faiz 50 baz puan indirilerek yüzde 8,5’e düşürüldü. 

MB, kasım ayında faiz indirimlerini durdurduğunu açıklamıştı

MB, Eylül 2021’den Aralık 2021’e kadar yüzde 19 olan faizi yüzde 14’e kadar indirmiş ve 2022’nin ilk yedi ayında sabit tutmuştu. Ağustos ve eylül aylarında 100’er baz puanlık faiz indirimlerinin ardından, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, indirimlerin devam edeceğini söylemişti. MB bağımsızlığının ortadan kaldırıldığı yorumları yapılırken, 28 Eylül’de katıldığı televizyon programında Erdoğan, “Ben enflasyondan önce faize bakıyorum. Faizi yüzde 12’ye indirdik. Artık yukarı çıkma yok, daha aşağı inecek. Temennim odur ki yıl sonuna faizi tek haneli rakama indirmeliyiz” diye konuşmuştu.

Erdoğan’ın sözlerinin ardından, 20 Ekim’deki ilk PPK kararıyla 150 baz puan daha indirilerek faiz yüzde 10,5’e düşürülmüş ve PPK kararında “Kurul, takip eden toplantıda da benzer bir adım atıldıktan sonra faiz indirim döngüsünün sona erdirilmesini gündeme almıştır” denilmişti. Kasım ayında MB’den 150 baz puanlık bir indirim daha geldi. PPK, yüzde 9’luk faizin yeterli olduğu değerlendirmesiyle, “Ağustos ayında başlatılan faiz indirim döngüsünün sonlandırılmasına karar verdiğini” duyurmuştu. 

PPK: “Depremin Türkiye ekonomisinin performansı üzerinde kalıcı bir etkide bulunmayacağı öngörülmektedir”

MB, iki ay boyunca yüzde 9’da sabit tuttuğu faizde indirime devam etti. PPK kararında, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ekonomiye etkisinin kalıcı olmayacağı belirtilerek, şu değerlendirmeye yer verildi:

Asrın felaketi öncesindeki öncü göstergeler 2023 yılının ilk çeyreğinde iç talebin dış talebe kıyasla daha canlı olduğuna ve büyüme eğiliminde artışa işaret etmekteydi. Depremin üretim, tüketim, istihdam ve beklentiler üzerindeki etkileri kapsamlı bir şekilde değerlendirilmektedir. Depremin yakın vadede ekonomik aktiviteyi etkilemesi beklenmekle birlikte, orta vadede Türkiye ekonomisinin performansı üzerinde kalıcı bir etkide bulunmayacağı öngörülmektedir. Kurul, yaşanan felaketin etkilerinin en düşük seviyelere indirilmesi ve gerekli dönüşümün desteklenmesi amacıyla uygun finansal koşulların oluşmasını önceliklendirecektir.

Faiz indiriminde deprem etkisi: “Depremin yol açtığı arz-talep dengesizliklerinin enflasyon üzerindeki etkileri”

Uygulanan bütüncül politikaların desteğiyle enflasyonun seviyesinde ve eğiliminde iyileşmeler görülmeye başlanmakla birlikte depremin yol açtığı arz-talep dengesizliklerinin enflasyon üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir. Sanayi üretiminde yakalanan ivmenin ve istihdamdaki artış trendinin sürdürülmesi açısından finansal koşulların destekleyici olması daha da önemli hale gelmiştir. Bu çerçevede Kurul, politika faizinin 50 baz puan düşürülmesine karar vermiştir. Kurul, bu ölçülü indirim sonrası para politikası duruşunun fiyat istikrarı ve finansal istikrarı koruyarak deprem sonrası gerekli toparlanmayı desteklemek için yeterli olduğu görüşündedir. Depremin 2023 yılının ilk yarısındaki etkileri yakından takip edilecektir.

MB’nin faiz kararı sonrası tepkiler

İktisatçılar, MB’nin faiz kararına “Haber değeri yok”, “Zaten önemsizleştirmişlerdi”, “Bilime karşı direniş” yorumlarıyla tepki gösterdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.