Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasıda spor camiasından da maddi manevi destek geldi. Alman devi Borussia Dortmund, deprem bölgesine yardım amacıyla “siyah forma” ile maça çıktı. Medyascope Spor’un podcasti Bundesliga 101’den Öner Tavtay, bu özel formanın detaylarını sizler için yazdı.
Formanın ağırlığı
6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde gerçekleşen iki büyük depremle ülkemiz sarsılmıştı. Arama kurtarma çalışmaları sırasında da kimi zaman artçı, kimi zaman bağımsız depremler meydana geldi ki bunlardan ikisi, 20 Şubat’ta Hatay’ın Defne ve Samandağ ilçelerinde yaşandı. Kahramanmaraş depremleri sonrası dünyanın dört bir yanından arama kurtarma ekipleri gönderildi, maddi manevi yardımlar yapıldı. Sadece idari veya siyasi değil, spor ve sanat camialarından da çeşitli yardım kampanyaları organize edildi. Pek çok spor müsabakalarında saygı duruşunda bulunuldu, pankartlar açıldı, kulüpler ve oyuncular tarafından formalar açık arttırmalarla satışa sunuldu. Bunlardan birini gerçekleştiren takımlardan biri de Borussia Dortmund oldu.
Bundesliga 101 ekibi olarak deprem sonrası tüm maçlarda saygı duruşunda bulunulduğuna şahit olmuştuk. Tüm Almanya futbolu, Türkiye ve Suriye’nin kayıpları için duyarsız kalmadı. Bazı kulüpler ise bunun ötesine geçerek maddi yardım yaptı. Bunlardan en önemlisi kadrosunda Türk Milli oyuncumuz Salih Özcan’ı, Türk asıllı Alman futbolcu Emre Can’ı ve Suriyeli futbolcu Mahmoud Dahoud’u bulunduran Borussia Dortmund tarafından gerçekleştirildi. Hertha Berlin maçına özel dizayn edilmiş siyah formayla çıkmaya ve bu maçta oyuncuların giydiği formaları açık arttırmayla satılarak gelirinin tamamını deprem bölgesine bağışlamaya karar verdiler. Hertha Berlin maçının da kazanılması ve Dortmund’un zirveye ortak olmasıyla birlikte formaların daha değerli hale geldiğini de vurgulamamız gerek. Kendilerine hem yardım kampanyaları hem de bu anlamlı açık arttırma etkinliği için minnettarız.
Bunun dışında Freiburg da deprem bölgelerine 50 bin euroluk bağışta bulundu. Ayrıca Bochum ile işbirliği yaparak bu maçta oynayan oyunculardan ikisinin formalarını açık arttırmaya sunarak geliri bağışlayacaklarını açıkladılar.
Werder Bremen ise bir hafta önceki Borussia Dortmund maçındaki gelirleri ve oyuncuların formalarının açık arttırmalarından gelecek parayı deprem bölgesine yollayacağını açıklamıştı. Ayrıca A Milli Takım teknik direktörümüz Stefan Kuntz da yardımlara ön ayak olarak doğup büyüdüğü Neunkirchen şehri merkezli bireysel bir yardım kampanyası başlattı.
Dünyanın dört bir yanından spor camiasından isimler yardım etmeye, yardım kampanyaları düzenlemeye devam ediyor. Hepsine yardımları için yürekten teşekkür ediyoruz. Sporun birleştirici ve global etkisini böylesi felaketleri sonrası acil ihtiyaçlar zamanı görmek biraz olsun acımızı hafifletmek içni yardımcı oluyor. Dileriz ki bu acı verici felaketleri son kez yaşamış olur, gerçekleşecek sarsıcı doğa olaylarını minimum hasarlarla, kayıplarla atlatabiliriz. Bundesliga 101 ekibi olarak depremde hayatını kaybeden insanlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz.