Emekli Büyükelçi Naci Koru, YetkinReport‘taki yazısında deprem bölgesinden göç eden vatandaşların oy kullanabilmesi için yapılması gerekenleri ele aldı.
Deprem bölgesindeki 14 milyon nüfuslu 11 ilde 8 milyon civarında kayıtlı seçmen olduğuna ve bunun toplam seçmen sayısının yüzde 12-13’üne denk geldiğine dikkat çeken Naci Koru, deprem bölgesinden göç eden vatandaşların oy kullanabilmesi için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:
“1- Seçimlerin ertelenmesine gerekçe arayan kesimlerin ileri sürdükleri bir görüş, depremde hayatını kaybedenlerin listesinin eksiksiz çıkarılamadığı, bunun seçmen kütüklerinin hazırlanmasına engel olacağıdır. Bu görüş dayanaksızdır. Depremde hayatını kaybettiği resmî makamlar tarafından açıklanan vatandaşların ölüm tescillerinin yapılmasına engel yoktur. Tescil yoluyla seçmen listeleri otomatik ve anlık güncellenir.
2- Resmî açıklamalar dışında çok sayıda vatandaşımız kayıptır. Kayıpların hukuki durumu cenazelerinin bulunmasına veya gelecekte açılacak gaybubet davalarının sonucuna göre belli olacaktır. Bu durumdaki kişilerin isimlerinin seçmen kütüklerinde sağ olarak kaydedilmesi hukuken veya pratik olarak seçimlerin düzenlenmesini engellemez. Bu grupta olup akıbetleri halihazırda belirsiz seçmenler seçim günü oy verme merkezine gelirlerse, oy kullanabilirler. Hayatta olmayanların oy kullanmaları mümkün olmayacağına göre, yaşanan belirsizlik seçimleri etkilemez.
3- Bazı vatandaşlarımızın kimlik belgeleri kaybolmuş olabilir. Seçim günü kimlik doğrulaması kolayca yapılamayabilir. İçişleri Bakanlığı, depremzedelere e-devlet üzerinden diledikleri zaman hızlıca geçici kimlik vermektedir. Dolayısıyla deprem bölgesinde kalan veya başka illere göç eden vatandaşlarımızın oy verme sırasında kimlik ibrazı sorunu yoktur.
4- Çok sayıda vatandaşımız deprem sonrasında illerinden ayrılmış başka illere yerleşmiştir. Bu konu yalnız seçimler açısından değil, bölgenin sosyal dokusunun korunması bakımından da önemlidir. Doğup büyüdükleri illerden geçici olarak ayrılanların adreslerini başka illere taşımaları teşvik edilmemelidir. Aksi halde, bölgenin dokusu bozulur, bu illerin daha önce çıkardıkları milletvekili sayısı önemli ölçüde azalır. Depremzedelerin yeni adreslerinde eski illeri için geçerli olacak şekilde oy kullanmaları mümkündür.
Yurtdışındaki vatandaşlarımız için son 2-3 seçimdir uygulanan yönteme deprem bölgemizdeki illerde yaşayan vatandaşlarımız için başvurulabilir.YSK kararıyla, deprem bölgemizdeki vatandaşlarımıza kendi illerinde veya geçici olarak ikamet ettikleri il ve ilçelerde oy kullanma hakkı sağlanabilir. YSK bu konuda olumsuz görüş bildirdiği takdirde, siyasi partilerin oydaşacakları bir hukuki metin üzerinden yasal düzenleme yapılabilir.“
Naci Koru’nun yazısının tamamını okumak için tıklayınız.