CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Murat Yetkin’e konuştu. Kılıçdaroğlu, “2 Mart’taki toplantıda isim sanmıyorum ki açıklansın. Tabii orada alınacak karara da bağlı. Adayı belirleriz ve açıklamak için tarih belirleriz. Ancak yöntemi konuşuruz” dedi.
Murat Yetkin, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti lideri Meral Akşener’in yarın (2 Mart) yapılacak Millet İttifakı toplantısı öncesinde 27 Şubat’ta yaptığı görüşmeye dikkat çekti.
Murat Yetkin, Kılıçdaroğlu ile görüşmesini şöyle anlattı:
“Her iki lider de aralarındaki ittifak bozulursa Erdoğan karşısında muhalefetin hiçbir şansı olmayacağının farkında ve ‘uzlaşmakta uzlaşmış’ görünüyorlar; neler üzerinde uzlaşacaklarını 2 Mart toplantısı gösterecek. Kılıçdaroğlu, o toplantıda adaylığını ortaya koyacak mı? Kılıçdaroğlu’nun karakter yapısı ve siyasi geçmişi, kendi adaylığını önermesi önünde engel gibi görünüyor. Gerçi Demokrat Parti lideri Gültekin Uysal, Kılıçdaroğlu’nun adaylığını ortaya atan ilk isim oldu ama asıl belirleyici 2 Mart toplantısı olacak.
Dün, CHP Meclis grubu toplantısı ardından gazeteci Deniz Zeyrek ve Muharrem Sarıkaya ile birlikte Kılıçdaroğlu ile kısaca görüşme imkânı bulduk.
‘2 Mart’taki toplantıda isim sanmıyorum ki açıklansın‘ dedi; ‘Tabii orada alınacak karara da bağlı. (…) Adayı belirleriz ve açıklamak için tarih belirleriz. Ancak yöntemi konuşuruz.’
Yani, 2 Mart’ta altı lider adayın kim olacağını belirleseler dahi bunu başka bir gün açıklama kararı alabilir; gerçi o saatten sonra bunu saklamak pratik olarak imkânsız gibi bir şey olacaktır.
Kılıçdaroğlu ile görüşmemizde Yüksek Seçim Kurulu’nun deprem bölgesinde yaptığı inceleme ve İYİ Parti’nin depremzedeler için ayrı bir seçmen kütüğü oluşturulması önerisini de sorduk. İYİ Parti’nin önerisine ‘Arkadaşlar bakıyor’ dedi; nitekim dün CHP ve İYİ Parti’nin Meclis grup yöneticileri ve hukukçuları bu amaçla toplanmışlardı.
YSK’nın deprem bölgesinde yaptığı incelemeler sonucu seçimin yapılmaması ihtimali var mı? Kılıçdaroğlu, ‘Kabul edilemez! YSK güven veren bir kurum değil’ diyor ama zaten Anayasa da buna izin vermiyor. Seçim tarihi yetkisi sadece parlamentoda. Gerçi Erdoğan’ın bugün, 1 Mart’ta 14 Mayıs tarihini yeniden gündeme taşıması bekleniyor ama bu aslında, 10 Mart’ta Meclis’i feshettiğini ilan etmesi üzerine 60 gün koyup ilk pazar gününün saptanmasıyla hesaplanan tarih anlamına geliyor.
Belki biraz karışık oldu ama zaten bu ara karışık olmayan bir şey yok.
Özetle Altılı Masa aday kararı, Erdoğan seçim kararı arifesinde.”
Murat Yetkin’in yazısının tamamını okumak için tıklayınız.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.