Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya’da 12 yaşındaki bir kız öğrencinin çizdiği “Savaşa hayır” resmi gündem oldu: Babası tutuklandı, kendisi yetimhaneye gönderildi

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sürüyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in “özel askeri operasyon “olarak adlandırdığı bu işgale karşı çıkmanın cezası da günden güne sertleşiyor. Rusya’da yetkililer, “Savaşa hayır” temalı bir resim çizen ortaokul öğrencisinin babasını tutukladı, kızı da yetimhaneye gönderdi.

53 yaşındaki Aleksey Moskalev ve 12 yaşındaki Maşa Moskaleva, Moskova’nın güneyindeki Tula bölgesindeki yetkililerin dikkatini Nisan 2022’de Maşa’nın çizdiği resimden sonra çekmişti. Moskaleva’nın resminde Ukrayna ve Rusya bayraklarının yanı sıra “Savaşa hayır” ve “Ukrayna’ya zafer” cümleleri vardı. Öte yandan resimde çocuğunu Rus füzelerinden koruyan bir anne de bulunuyordu.

Bağımsız insan hakları gözlemevi OVD-Info’nun aktardığına göre günler sonra Moskaleva’nın okuldaki resim öğretmeni, resim hakkında müdürü bilgilendirdi. Daha sonra Moskaleva’nın babası da Odnoklassniki isimli bir sosyal medya platformunda yaptığı savaş karşıtı bir yorum nedeniyle “Rus ordusunu kötülemekle” suçlandı. OVD-Info, Moskaleva’yı okulda Federal Güvenlik Servisi yetkililerinin ziyaret ettiğini de yazdı.

Moskalev ve kızı, evleri arandıktan ve güvenlik güçleri tarafından sorguya çekildikten sonra Yefremov’dan ayrıldı. Aralık ayında hakkında “Rus ordusunun itibarını zedelediği” gerekçesiyle dava açılan Moskalev, çarşamba (1 Mart) günü tutuklandı. OVD-Info, Moskalev’in Yefremov Soruşturma Komitesi Merkezi’ne götürüldüğünü yazdı.

Babasının tutuklanmasından sonra yalnız kalan 12 yaşındaki Maşa Moskaleva ise yetimhaneye götürüldü. Moskaleva, babası serbest kalana veya bir koruyucu aile bulunana kadar yetimhanede kalacak.

Rusya’da savaşa “savaş” demek yasak. Ukrayna’yı işgalin ardından kısa bir süre sonra Rus milletvekilleri, orduyu itibarsızlaştıran ve ordu hakkında “yanlış bilgi” yayan ifadeleri yasakladı, cezası üç yıl hapisten başlıyor.

Kaynak: Moscow Times

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.