Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Millet İttifakı Akşener’siz toplandı: Pazartesi günü cumhurbaşkanı adayı ve geçiş süreci yol haritası açıklanacak

Millet İttifakı, İYİ Parti lideri Meral Akşener’in ayrılmasının ardından ilk toplantısını yaptı. “Hedefimiz; kaybedeni olmayan bir zaferdir” denilen açıklamada, Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı ve yol haritasının 6 Mart Pazartesi günü kamuoyuna açıklanacağı duyuruldu.

Vatandaşlardan Akşener’e tepki: “Kazanılmış bir seçimi neden verdiniz?”

Millet İttifakı, İYİ Parti lideri Akşener’in masadan ayrılmasının ardından bir kez daha toplandı.

Saadet Partisi Genel Merkezi önünde vatandaşlar, “Kazanılmış bir seçimi neden verdiniz? Bir buçuk yıldır belli değil miydi?” diyerek Akşener’e tepki gösterdi.

Saadet Partisi Genel Merkezi’ne gelen ilk lider Kemal Kılıçdaroğlu oldu.

CHP lideri, “Halkın umudu Kılıçdaroğlu” sloganıyla karşılandı.

Ardından, Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu, DEVA Partisi lideri Ali Babacan ve Demokrat Parti lideri Gültekin Uysal geldi.

Toplantı yaklaşık dört buçuk saat sürdü.

Millet İttifakı’nın beş lideri 6 Mart Pazartesi günü saat 14.00’te toplanma kararı aldı.

Cumhurbaşkanı adayının ve “Geçiş süreci yol haritasının” pazartesi günü açıklanacağı duyuruldu.

Ortak akıl, istişare ve uzlaşı vurgusu

Toplantıdan sonra yapılan açıklamanın tam metni şöyle:

“Millet İttifakı olarak, bugün Saadet Partisi’nin ev sahipliğinde bir araya geldik. Ülkemizin tüm toplum kesimlerinin en geniş yelpazede temsil edildiği ve bizatihi milletimizin kurduğu masamız ilk gün hangi ilke ve hedefler doğrultusunda kurulduysa, bugün de yine aynı istikamette çalışmalarına devam etme kararlılığındadır.

Hiçbir gelişme milletimizin deprem felaketi dolayısıyla yaşamakta olduğu acıların ve bu acılara sebep olan yönetim zafiyetinin üstünü örtemez. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza bir kez daha Allah’tan rahmet diliyor, bütün bu yönetim zafiyetlerine son vereceğimizi ve ayrıca tüm vatandaşlarımızı güvenli şehirlerde ve güvenli konutlarda yaşatmak için gerekli tedbirleri alacağımızı taahhüt ediyoruz. Millet İttifakının belediye başkanları da şimdiden bu taahhütlerin gereğini yerine getirmek için çalışmalarını sürdürmektedir.”

Bizler, yola çıktığımız ilk günden beri ortak akıl, istişare ve uzlaşı ile bir süreç yürütüyoruz. Yeni bir dönemin şafağında olduğumuzun bilinciyle; bu topraklarda umudu yeniden yeşertecek ve güzel ülkemizde insan onuruna yaraşır hayat şartlarını hep birlikte tesis edeceğiz.

“Hedefimiz; kaybedeni olmayan bir zaferdir!”

Düne ve bugüne sıkışmadan, Yarının Türkiye’ sini inşa ve ihya etmekte kararlıyız! Bizler, 85 milyon insanımızın hiçbir ferdini dışarda bırakmadan, hiç kimsenin kalbini kırmadan, güvenini boşa çıkarmadan yolumuza devam edeceğiz.

Hedefimiz; kaybedeni olmayan bir zaferdir!

Bu çerçevede; bir önceki toplantımızda karara vardığımız gibi, 6 Mart Pazartesi günü tekrar Saadet Partisi’nin ev sahipliğinde bir araya geleceğiz. Ortak bir anlayışa ulaştığımız 28. Dönem TBMM ve 13. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ortak Cumhurbaşkanı adayımız ve geçiş süreci yol haritası konusunda nihai açıklamayı kamuoyu ile paylaşacağız.

Babacan ayrılırken bir yurttaş “Demirtaş gibi dik durun” diye bağırdı

Toplantının ardından Saadet Partisi Genel Merkezi’nden ilk ayrılan lider Kılıçdaroğlu oldu.

Kılıçdaroğlu, ayrılırken “Gençliğin umudu Kılıçdaroğlu” sloganları atıldı.

Kılıçdaroğlu’nun ardından Davutoğlu, Saadet Partisi Genel Merkezi’nden ayrıldı.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ayrıldığı sırada bir yurttaş, “Başkan, Demirtaş gibi dik durun, dik. Korkmayın! Demirtaş gibi olun! Başka adam yok. Tek adamı yıkacak adam Demirtaş’tır” diye bağırdı.

Saadet Partisi Genel Merkezi’nden ayrılan son lider ise Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal oldu.

İYİ Parti Masa’ya dönecek mi?

Akşener’in Kılıçdaroğlu’nun adaylığına karşı çıkarak, Altılı Masa’dan kalkması ve Ekrem İmamoğlu ile Mansur Yavaş’a “aday olun” çağrısı yapmasının ardından İYİ Parti’de iki gündür yoğun bir görüşme ve toplantı trafiği yaşandı. Akşener, bugün de belediye başkanları, milletvekilleri ve GİK üyeleri ile toplantılar yaptı. “İYİ Parti tekrar masaya döner mi?” sorusuna yanıt İYİ Parti Grup Başkanı Müsavat Dervişoğlu’ndan geldi. Dervişoğlu, Meral Akşener’in 6 Mart’taki Millet İttifakı toplantısına katılmayacağını söyledi.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta da parti genel merkezinin önünde bekleyen gazetecilere şu açıklamayı yaptı:

“Kapının açık olmadığını düşünüyoruz. Bu haliyle Beşli Masa, Kılıçdaroğlu’nu aday yapmak için kurulmuş bir masa haline gelmiştir.”

Meral Akşener’in başdanışmanlarından Turhan Çömez de gazetecilere yaptığı açıklamada, masadan kalkanın İYİ Parti değil, diğer beş parti olduğunu söyledi:

“Son güne kadar Kılıçdaroğlu’nun adaylığıyla ilgili çok net bir açıklama olmadı. Kılıçdaroğlu açık beyanda bulunmadı. Kılıçdaroğlu bir yıldır aday olma isteğini hissettirdi. Akşener ile kendisi son iki ayda iki kez baş başa görüştü. Ama aday olma isteğini ortaya koymadı.”  

HDP’nin tavrı

Bu gelişmeler üzerine Halkların Demokratik Partisi (HDP) de Merkez Yürütme Kurulu’nu (MYK) olağanüstü toplantıya çağırdı. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, “HDP bu konuda üzerine düşen bütün sorumluluklarının farkındadır. Bu sorumlulukları yerine getirecek iradeye, kararlılığa sahiptir” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.