Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bursa’da saldırıya uğrayan Amedspor’dan beş talep

Amedspor, dün (5 Mart) Bursaspor ile yaptığı maç öncesi ve maç sırasında uğradığı saldırının ardından Diyarbakır’da binlerce kişi tarafından karşılandı. Havalimanından kulüp binasına kadar futbolculara sloganlarla eşlik eden taraftarlar, Türkiye Futbol Federasyonu’nu (TFF) istifaya çağırdı. Kulüp binasında Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu adına yapılan açıklamada, Bursaspor ve sorumluların cezalandırılması istendi.

Kulüp binasında yapılan açıklamada konuşan Amedspor Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Burç Baysal, “Dün yaşanan olayın kamuoyu içinde yankı uyandırmasının temel sebeplerinden bir tanesi siyasi anlamda verilen mesajlardı. Özellikle Kürt toplumuna ötekileştirici ve ayrıştırıcı tutumlarıdır. 1990’ları Kürt toplumuna hatırlatma mesajlarının özellikle Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşayan Kürtler tarafından çok net bir şekilde algılanmış olduğunu kamuoyu duydu. Bu yaşananların içerisinde sadece ve sadece Bursa’daki o taraftar kitlesinin sorumluluğu olduğunu düşünmüyoruz” dedi.

Eren: “Organize bir kötülük”

84 sivil toplum kuruluşunun oluşturduğu Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu adına ortak açıklamayı okuyan Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren ise şunları kaydetti: “1990’lı yıllarda işlenen faili meçhul cinayetler ve zorla kaybettirmelerle anılan paramiliter güçlerin sembol isimlerinin ve yine o süreçle özdeşleşen Beyaz Toros resimlerinin tribünde açılarak sergilenmesi, organize bir kötülüğü ve iradeyi açığa çıkarmıştır. Kürt toplumunun hafızasında bütün karanlığıyla yer edinen bu sembollerin bir futbol müsabakası esnasında sergilemesiyle verilmek istenen mesaj ve tehditle yaratılmak istenen korku atmosferinin farkındayız. Kürtlere yönelik bu tehdit ve pervasızlığın, 1990’lı yıllarda bölgede görev yapmış ve isimleri pek çok ağır insan hakkı ihlalleriyle anılan fail konumundaki kamu görevlilerine yönelik cezasızlık politikasından beslendiğini ve cesaret aldığını da çok iyi bilmekteyiz. Ülke olarak büyük bir deprem felaketinin sebep olduğu acıların yasını tuttuğumuz ve hep birlikte yaraları sarmak için büyük bir dayanışma ortaya koyduğumuz günlerde, yaşanan bu çirkin olaylarla amaçlanan kötülüğün hep birlikte karşısında durmalıyız.”

Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu’ndan beş talep

Yaşananların kamu görevlilerinin Amedspor’a yönelik bu yaklaşımından bağımsız olduğunun söylenemeyeceğini vurgulayan Eren, Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu adına taleplerini şöyle sıraladı:

  • Bursaspor Kulübü’nün hükmen mağlup sayılmasına,
  • Sportmenliğe, oyun kurallarına ve Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) kararları ile talimatlarına aykırı davranan Bursaspor futbolcularının tespit edilerek resmi müsabakalara katılmaktan men edilmesine,
  • Bursaspor Kulübü’nün lig süresince bütün resmi müsabakalarını seyircisiz oynamasına,
  • Taşkınlık yapan, fiziki saldırıda bulunan, kesici delici aletleri stada sokan, suçu ve suçluyu öven pankartlar taşıyan, ırkçı ve nefret içerikli çirkin ve kötü tezahürat yapan bütün seyircilerin tespit edilerek bu seyirciler hakkında ömür boyu bütün müsabakalara giriş yasağı getirilmesine,
  • Ve uygun görülen diğer disiplin cezalarının da uygulanmasına karar verilmelidir.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.