Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

95. Oscar Ödülleri sahiplerini buldu: “Everything Everywhere All At Once” ödülleri sildi süpürdü

Amerikan Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi tarafından 1929’dan beri verilen ve sinema-televizyon dünyasının en prestijli ödüllerinden biri olarak nitelendirilen 95. Oscar Ödülleri, dün akşam (12 Mart) Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Los Angeles kentindeki Dolby Tiyatrosu’nda düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Törene 11 dalda yarışan “Everything Everywhere All At Once (Her Şey Her Yerde Aynı Anda)” damga vurdu, ödülleri topladı.

Holywood’un yıldızları, tüm dünyaca gıpta ile bakılan Oscar heykelciğini kimin kazandığını öğrenmek için Los Angeles’taki Dolby Tiyatrosu’na akın etti. Törenin sunuculuğunu komedyen Jimmy Kimmel yaptı.

Geceye Mart 2022’de beklenmeyen bir başarı göstererek tüm dikkatleri üzerine toplayan “Everything Everywhere All At Once” (Her Şey Her Yerde Aynı Anda) damgasını vurdu. 11 dalda aday olarak gösterilen film, yedi Oscar heykelini kazandı. Hayranlarının kısaca “EEAAO” olarak adlandırdığı film, Çin kökenli bir annenin ABD’ye göç hikayesini ve alternatif hayatlarıyla bağlantılı diğer evrenleri keşfini ele alan çok boyutlu bir yapım.

En İyi Kadın Oyuncu: Michelle Yeoh – Everything Everywhere All At Once

Michelle Yeoh

Michelle Yeoh, En İyi Kadın Oyuncu Oscar’ını alan ilk Asyalı olarak tarihe geçti. 60 yaşındaki Yeoh, ödülün ardından yaptığı konuşmada kadınlara seslendi ve “Kadınlar, kimsenin size en iyi zamanınızın artık geride kaldığını söylemesine asla izin vermeyin” dedi.

En İyi Erkek Oyuncu: Brendan Fraser (The Whale)

Brendan Fraser

En İyi Film: Everything Everywhere All At Once

Daniel Kwan ve Daniel Scheinert

En İyi Yönetmen: Daniel Kwan, Daniel Scheinert – Everything Everywhere All At Once

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Ke Huy Quan – Everything Everywhere All At Once

Altın Küre’de de aynı ödülü kazanan Ke Huy Quan, teşekkür konuşmasını yaptığı sırada gözyaşlarına boğuldu. 85 yaşındaki annesine seslenen 51 yaşındaki Quan “Anne ben Oscar aldım” dedi ve ekledi: “Hayallar ve rüyalar, inanmanız gereken şeylerdir. Ben neredeyse kendiminkinden vazgeçiyordum.”

1984 yılında “Indiana Jones: Kamçılı Adam” filminde çocuk oyuncu olan Vietnam asıllı Ke Huy Quan, bir dönem mülteci kampında yaşadığını hatırlattı ve “Bu bir Amerikan rüyası, hayallerinizi canlı tutun” dedi.

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Jamie Lee Curtis – Everything Everywhere All At Once

45 yıllık kariyeri boyunca ilk kez Oscar’a aday gösterilen ve ödülü kazanan Curtis, teşekkür konuşmasında gözyaşlarını tutamadı. Aldığı ödülün arkasında yüzlerce insan olduğunu hatırlatan Curtis, “Burada tek başıma duruyormuşum gibi görünüyor fakat öyle değil. Bu filmin arkasında yüzlerce insan var. Biz hep beraber az önce bir Oscar kazandık” diye konuştu.

Jamie Lee Curtis

En İyi Animasyon: Guillermo Del Toro-Pinokyo

En İyi Uzun Metrajlı Belgesel: Navalni

En iyi uzun metrajlı film ödülü, Rus muhalif lider Aleksey Navalni’nin zehirlenmesiyle ilgili olayların konu edildiği “Navalni” filmine verildi. Ödülü, belgeselin yönetmeni Daniel Roher aldı ve kazandıkları ödülü cezaevinde bulunan Navalni’ye adadı.

Navalni’nin eşi Yulia Navalnaya da ödül konuşmasında eşine “Aleksey, özgür kalacağın ve ülkemizin de özgür olacağı günün hayalini kuruyorum, güçlü ol aşkım” diyerek seslendi.

En İyi Canlı Aksiyon: An Irish Goodbye

En İyi Görüntü Yönetmeni: James Friend (All Quiet On The Western Front- Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok)

En İyi Saç ve Makyaj Tasarımı: The Whale (Balina) Adrien Morot Judy Chin, Anne Marie Bradley Sherron

En İyi Kostüm Tasarımı: Ruth Carter (Black Panther: Wakanda Forever)

En İyi Kısa Belgesel: The Elephant Whisperers

En İyi Kısa Animasyon: The Boy, the Mole, the Fox and the Horse

En İyi Prodüksiyon Tasarımı ve Set Dekorasyonu: All Quiet On The Western Front (Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok)

En İyi Kısa Belgesel: The Elephant Whisperers

En İyi Kısa Animasyon: Charlie Mackesy ve Matthew Freud. (The Boy, the Mole, the Fox and the Horse)

En İyi Orijinal Müzik: Volker Bertelman – All Quiet On The Western Front (Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok)

En İyi Görsel Efekt: Avatar: The Way of Water

En İyi Orijinal Senaryo: Dan Kwan ve Daniel Scheinert – ‘Her Şey Her Yerde Aynı Anda’ (Everything Everywhere All at Once)

En İyi Uyarlama Senaryo: Sarah Polley (Women Talking)

En İyi Ses: Top Gun: Maverick

En İyi Orijinal Şarkı: Naatu Naatu

En İyi Kurgu: Paul Rogers – ‘Her Şey Her Yerde Aynı Anda’ (Everything Everywhere All at Once)

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.