Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy: “Seçim halkın seçimi, güvenlik gerekçesiyle ifade özgürlüğünün önüne geçilmemeli”


Diyarbakır’da 12 ilin valileri, emniyet müdürleri ve jandarma komutanlarının katıldığı seçim güvenliği bölge toplantısı yapıldı. Toplantıda konuşan İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy, “Seçim halkın seçimidir. İşin siyasi anlamı, sonuçları, bakanlık olarak bizim görev ve ilgi alanımızın dışındadır. Elbette ki burada dikkat edeceğimiz en önemli konu güvenlik gerekçesiyle ifade özgürlüğünün önüne geçmemektir. Bu kadar önemli bir seçimde esas olan özgürlüğü temin etmektir” dedi.

Seçim güvenliği

Doğu ve güneydoğudaki 12 ili kapsayan seçim güvenliği toplantısı Diyarbakır’da yapıldı. İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy, 14 Mayıs’taki cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimlerinde vatandaşların özgür iradelerinin sandığa yansıması, seçimlerin huzur ve güven ortamı içinde yapılmasını sağlamak için güvenlik tedbirlerini planlamak üzere toplandıklarını söyledi.

“Güvenlik, özgür bir ifade ve tercih ortamını sağlamak için var”

Seçimin hem Türkiye hem de uluslararası toplum tarafından yakından takip edildiğini vurgulayan Ersoy, şöyle konuştu:

“Bakanlık olarak bizim buradaki pozisyonumuz açık ve nettir. Seçim halkın seçimidir, işin siyasi anlamı, sonuçları, bakanlık olarak bizim görev ve ilgi alanımızın dışındadır. Bizim görevimiz, vatandaşımızın özgür iradesini sağlıklı bir şekilde, herhangi bir aksiliğe veya güvenlik zafiyetine meydan vermeden sandığa yansıtabileceği ortamı temin etmektir. Elbette ki burada dikkat edeceğimiz en önemli konu güvenlik gerekçesiyle ifade özgürlüğünün önüne geçmemektir. Bu kadar önemli bir seçimde esas olan özgürlüğü temin etmektir. Güvenlik, özgür bir ifade ve tercih ortamını sağlamak için vardır. Bu itibarla bizim temel sorumluluğumuz kimsenin başkalarının özgürlük alanına müdahil olamayacağı, tercihlerin özgürce yapılabileceği güvenli bir ortamı tesis etmektir.”

Seçimde 601 bin güvenlik personeli görev yapacak

Alacakları tedbirleri anlatan Ersoy, 18 yaşından küçüklerin seçim broşürü, seçim materyali, afiş vs. dağıtmasına izin vermeyeceklerini söyledi. Ersoy, seçim günü emniyet, jandarma, sahil güvenlik, güvenlik korucuları ve geçici güvenlik korucuları ile toplam 601 bin 251 personelin görev başında olacağını hatırlattı.

“Üzerinde silah bulunan kişilerin seçim sandıklarının bulunduğu binalara girişlerine izin verilmeyecek”

Ersoy, sözlerini şöyle sürdürdürdü: “Özellikle seçim günü, üzerinde silah bulunan kişilerin seçim sandıklarının bulunduğu binalara girişlerine izin verilmeyecek. Aynı şekilde üzerinde propaganda etkisi olan rozet, amblem vs. bulunduran kişilerin de sandık mahalline girmelerine, her seçimde olduğu gibi bu seçimde de müsaade edilmeyecek.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.