Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Modern yüksek atlama stilinin mucidi, Olimpiyat Şampiyonu Birleşik Amerikalı atlet Dick Fosbury 76 yaşında hayatını kaybetti

Sırt üstü atlama tekniği ile yüksek atlama branşında yeni bir çağ açan Birleşik Amerikalı atlet Dick Fosbury, 76 yaşında hayatını kaybetti. Fosbury, Meksika’da düzenlenen 1968 Olimpiyat Oyunları’nda 2 metre 24 santimetrelik atlayışı ile olimpiyat rekorunu kırarak altın madalyayı kazanmıştı. 

Bir süredir lenf kanseri sebebiyle tedavi gören 76 yaşındaki Birleşik Amerikalı efsanevi atlet Dick Fosbury’nin, 12 Mart Pazar günü hayatını kaybettiği açıklandı. Fosbury’nin basın sözcüsü Ray Schulte, olimpiyat şampiyonu atletin, uykusunda vefat ettiğini söyledi. 

Yüksek atlama branşında tüm sporcuların yüz üstü atladığı dönemde, bu tekniği değiştirerek sırt üstü atlayan ilk isim olan Dick Fosbury, 1968’de Meksika’nın başkenti Mexico City’de düzenlenen olimpiyat oyunlarında bu tekniği ile altın madalyayı kazanmıştı. “Fosbury sıçrayışı” ismiyle spor literatürüne giren bu atlayış, günümüz yüksek atlama sıçrayış tekniği olarak kullanılıyor. Fosbury, bu tekniği ilk kez kullandığı 1968 Mexico City Olimpiyat Oyunları’nda 2 metre 24 santimetrelik derecesiyle olimpiyat rekorunu kırarak altın madalyayı elde etmişti. (Editörün notu: Tekniği o kadar benimsenmiştir ki, dört yıl sonraki 1972 Münih Olimpiyatları’na katılan 40 atletten 28’i “Fosbury sıçrayışı” ile performanslarını sergilemiştir.)

Dick Fosbury’nin 1968 Mexico City Olimpiyat Oyunları’ndaki atlayışını buradan izleyebilirsiniz.

Dick Fosbury’nin tekniğiyle birlikte değişen yüksek atlama sporuyla ilgili bu videoyu da buradan izleyebilirsiniz.

Yazan: Yahya Kemal Doğan

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.