Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rus savaş uçağı Su-27 ile ABD İHA’sı Karadeniz’de çarpıştı

Karadeniz’de sıcak dakikalar yaşanıyor. Rus savaş uçağı Su-27, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ordusuna ait MQ-9 tipi insansız hava aracıyla (İHA) çarpıştı. Su-27’nin çarptığı İHA, ABD tarafından Karadeniz’e düşürüldü. ABD Savunma Bakanlığı’na (Pentagon) göre iki Su-27, iki MQ-9’u taciz ediyordu.

ABD Avrupa Komutanlığı’ndan yaşanan gelişmeye dair bir açıklama paylaşıldı. Açıklamada, Rus Su-27 savaş uçaklarından birinin MQ-9’un pervanesine çarptığı ve bu çarpışma sonucunda MQ-9’un uluslararası sulara düştüğü kaydedildi. Çarpışma olayına dair bir açıklama yapan ABD Hava Kuvvetleri Komutanı James B. Hecker de MQ-9 uçağının uluslararası hava sahasında rutin operasyonlar yürüttüğü sırada bir Rus uçağı tarafından taciz edildiğini söyledi. ABD ve müttefik ülkelerin uçaklarının uluslararası hava sahasında faaliyet göstermeye devam edeceğini kaydeden Hecker, Rusya’yı “profesyonelce ve güvenli bir şekilde” hareket etmeye çağırdı:

“Sabah saat 07:30 sularında Rus Su-27’lerinden biri MQ-9’ın pervanesine çarptı. ABD Kuvvetleri MQ-9’u Karadeniz’de uluslararası sulara düşürmek zorunda kaldı. Çarpışmadan önce Su-27 uçağı düşüncesizce, çevreye zarar vererek, gayri profesyonel bir şekilde MQ-9’un üzerine yakıt püskürttü ve önünde uçtu. Bu olay, güvensiz ve profesyonelliğe aykırı olmanın yanı sıra bir yetkinlik eksikliğinin de kanıtı.”

Beyaz Saray’dan açıklama

Beyaz Saray Sözcüsü John Kirby, çarpışmaya dair yaptığı açıklamada, Rus uçaklarının Karadeniz üzerinde ABD uçaklarına müdahale etmesinin alışılmadık bir durum olmadığını söyledi. MQ-9’un kimseyi tehdit etmediğini belirten Kirby, “ABD uçakları uluslararası hava sahasında faaliyet göstermeye devam edecek. Ulusal çıkarlarımız için yapmamız gerekeni yapmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Rusya’dan çarpışmaya dair herhangi bir açıklama yapılmazken, NATO ülkeleri konu hakkında bilgilendirildi. Rusya’nın ABD Büyükelçisi de Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı. ABD Başkanı Joe Biden’ın da olayla ilgili bilgileri Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan’dan aldığı açıklandı.

Kaynak: BBC, Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.