Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Suudi Arabistan’dan İran’a davet

İran ile Suudi Arabistan arasında yedi yılın ardından ilk temas kuruldu. Tahran yönetimi, Suudi Arabistan’ın İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’yi diplomatik ilişkileri yeniden tesis etmek adına Riyad’a davet ettiğini açıkladı. Davete dair Suudi Arabistan’dan ise bir açıklama yapılmadı.

Daveti Twitter hesabından paylaşan İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhammed Cemşid, davetin Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz tarafından gönderilen bir mektupla yapıldığını söyledi. Cemşidi, ziyaretin ne zaman gerçekleşeceği ile ilgili herhangi bir bilgi vermedi.

Cemşidi’nin paylaşımından önce, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan pazar günü (19 Mart) gazetecilere yaptığı açıklamada görüşmenin dışişleri bakanları düzeyinde ve yüz yüze olacağını söyledi. Üç farklı yer sunulduğunu belirten bakan, yer konusunda henüz detay vermedi.

Ne olmuştu?

İran ve Suudi Arabistan 2001’de imzaladıkları güvenlik alanında işbirliği yapmalarını öngören anlaşmayı yeniden hayata geçirmeye başlıyor.10 Mart 2023’te İran ve Suudi Arabistan 7 yıl aradan sonra diplomatik ilişkilerin yeniden tesisi ve büyükelçiliklerin karşılıklı olarak iki ay içinde açılması için anlaştılar. Çin’in arabuluculuğuyla sağlanan bu anlaşmanın iki ülke ilişkilerini güçlendirmesi bekleniyor.

2 Ocak 2016’da Suudi Arabistan’da aralarında Şii din adamı Nimr el-Nimr’in de bulunduğu 47 kişi “terör” suçlamasıyla idam edilmişti. Yaşananlara tepki gösteren İranlı yetkililerin açıklamalarının ardından Suudi Arabistan’ın Tahran Büyükelçiliği ve Meşhed Konsolosluğu, İran’daki göstericiler tarafından ateşe verilmişti.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.