Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Medyascope özel haber | Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da CHP’ye adaylık başvuruları iki kat arttı, AKP’de yarı yarıya düştü

“Türkiye’nin en kritik seçimleri” olarak değerlendirilen 14 Mayıs seçimlerine sayılı günler kaldı. Partilere aday adaylığı başvuruları da başladı. Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da ana muhalefet partisi CHP’ye başvurular iki kat artarken, iktidardaki AKP’de yaşanan düşüş ise başvurulara yansıdı. AKP’de bazı illerde aday adaylığı başvuruları yarı yarıya, Diyarbakır’da ise üçte bir oranında düştü. Medyascope’a konuşan CHP Doğu Masası Danışma Kurulu üyesi Cevdet Nasranlı, hedeflerinin her ilde en az bir milletvekili çıkarmak olduğunu söyledi.

Aday adaylığı başvurularında CHP’de artış, AKP’de düşüş

Milletvekilliği aday adaylığı başvurularında sona gelinirken, Doğu ve Güneydoğu’daki başvurularda ilginç sonuçlar ortaya çıktı. CHP’ye bu seçim için yoğun başvuru var. Diyarbakır ve Van gibi kentlerde son seçimlerde yeteri kadar başvuru olmaması nedeniyle parti üyelerini listelere yazdıran CHP’de bu seçimde başvurular iki-üç kart arttı.

Diyarbakır’da CHP üç kat arttı, AKP’ye başvurular üçte bire düştü

12 milletvekili çıkaran Diyarbakır’da, 2018 seçimlerinde iktidar partisi AKP’ye 225 aday adaylık başvurusu yapılırken, 14 Mayıs seçimleri için sadece 70 kişinin başvuru yaptığı öğrenildi. 1990’lı yıllardan sonra Diyarbakır’da bir türlü istediği sonucu alamayan ve milletvekili listesini de parti üyelerinden oluşturmak zorunda kalan CHP’de ise Diyarbakır için şimdiye kadar yaklaşık 50 kişi aday adaylığı başvurusu yaptı.

Batman, Şırnak, Van ve Siirt’te de AKP düşüşte, CHP çıkışta

Millet İttifakı’nın iktidar olma ihtimali seçmen üzerindeki etkisini Batman ve Şırnak’ta da gösterdi. Dört milletvekili çıkaran Batman’da 2018 seçimlerinde AKP’ye 60 aday adaylığı başvurusu yapılırken, şimdiye kadar sadece 30 başvuru yapıldı. Batman’dan yıllardır milletvekili çıkaramayan CHP’ye 2018 yılında yedi başvuru yapılırken, 14 Mayıs seçimleri için 15 kişi başvuruda bulundu. Bazı başvuruların genel merkeze yapılması nedeniyle sayının daha yüksek olduğu belirtildi.

Dört milletvekili çıkaran Şırnak’ta 2018 seçimlerinde başvuru olmadığı için parti üyelerini aday gösteren CHP’ye şu ana kadar yapılan başvuru sayısı 15’i bulurken, AKP’den ise son seçimde 51 olan aday adaylığı başvurusu bu seçimde 20’ye düştü. Van ve Siirt’te de aday adaylığı başvurularında CHP’de ciddi artış yaşanırken, AKP’de ise ciddi bir düşüşün olduğu görüldü.

CHP Doğu Masası Danışma Kurulu üyesi Avukat Cevdet Nasranlı

CHP’li Nasranlı: “Hedefimiz her ilden en az bir vekil çıkarmak”

CHP Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun toplumun her kesimini kucaklayan dili ve helalleşme çağrıları nedeniyle yoğun ilgi gördüklerini söyleyen CHP Doğu Masası Danışma Kurulu üyesi Avukat Cevdet Nasranlı, “Doğu Masası kapsamında 24 ilde dört milletvekilimiz var. 14 Mayıs seçimlerinde hedefimiz ise her ilden en az bir vekil çıkarmak” dedi. CHP’nin geçmişte bölgede milletvekili aday listelerini bile oluşturmakta zorlandığını ancak şimdi başvurularda çok ciddi artışlar olduğunu vurgulayan Nasranlı, vatandaşların CHP’nin iktidara geldiğini gördüğünü söyledi. AKP’ye başvurularda azalma olduğunu ve başvuruları fazla göstermek için parti teşkilatından başvurular yaptırıldığını anlatan Nasranlı, bölgede siyaset yapmak isteyenlerin adres olarak artık CHP’yi gördüğünü belirtti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.