Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Uganda’da LGBTİ+’lara hapis kararı öngören yasa parlamentoda kabul edildi

Uganda Cumhuriyeti’nde eşcinsel ilişkiyi suç kapsamına alan yasa tasarısı meclisten geçti. Alkışlarla kabul edilen tasarıya göre eşcinseller, hapis cezaları alabilir.

Doğu Afrika ülkesi Uganda’da eşcinsel ilişki yasak. Uganda Parlamentosu’ndan geçen bu son tasarı, kişileri cinsel yönelimleri üzerinden suçlu ilan ediyor. Öte yandan eşcinsellerin ailelerine ve arkadaşlarına da yetkililere ihbar etme sorumluluğu veriyor. Bu tasarıyla LGBTİ+ haklarını savunan kurumlara maddi yardım yapmak ve LGBTİ+ yanlısı her türlü yayın yapmak da suç kapsamına alınıyor.

Uganda Cumhurbaşkanı Yoweri Museveni, yasayı veto edebilir ya da kanunlaşmasını isteyebilir.

İşte yasanın parlamentodan alkışlar eşliğinde geçtiği anlar:

Uganda’da eşcinselliği suç kapsamına alan ilk yasa 2014’te gündeme gelmişti. Hatta o dönem, Cumhurbaşkan Musaveni’nin onayından geçen yasayı Anayasa Mahkemesi iptal etmişti. İptalin gerekçesini, Museveni’nin Vaşington’a yapacağı ziyaret olarak yorumlayanlar olmuştu.

Beyaz Saray, o dönem Uganda’da yaşanan gelişmelerin ardından Uganda’ya sağladığı fonların bir kısmını kesmişti. Sadece Amerika Birleşik Devletleri (ABD) değil, aralarında Danimarka, Norveç, Hollanda ve İsveç’in de bulunduğu ülkeler Uganda’ya yardımlarını durdurmuştu.

Uganda’da nüfusun çok büyük bir kısmı Hıristiyan. Ülkedeki Müslümanlar’ın oranı ise yüzde 13.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.