2022 Katar Dünya Kupası’nda grup aşamasında elenen Almanya Milli Futbol Takımı’nda teknik direktör Hansi Flick’in taktik arayışı sürüyor. Medyascope Spor’un podcasti Bundesliga 101’den Öner Tavtay, Alman futboluna ışık tuttu.
Almanya Milli Futbol Takımı’nda taktik arayışı sürüyor: Thomas Müller santrfor oynar mı, kanat bekleri kimler olacak?
EURO 2024’ün ev sahibi Almanya, hazırlık maçlarına cumartesi günü başladı. Ev sahipliği avantajı sayesinde turnuvanın favorilerinden sayılma ihtimali biraz daha artmış durumda. Fakat o zamana kadar Hansi Flick’in çok amaçlı bir kadro kurması şart. Bunun için de ilk adımı attı ve Peru maçında farklı şeyler denedi. Gelin hep beraber Almanya, ilk hazırlık maçında neler yapmış bir bakalım.
Kadro açıklanmadan evvel Flick’in farklı şeyler deneneceği konuşuluyordu. Özellikle Müller, Sane, Rüdiger, Reus, Süle gibi isimlerin çağrılmayacağı haberleri dillendirilmekteydi. Bununla birlikte kişisel sebeplerden ötürü İlkay Gündoğan ve sakatlık sebebiyle takıma katılamayacak Musiala da bir diğer eksikti. Alışılan oyuncuların yanında Wolf, Wirtz, Füllkrug, Leno, Berisha, Schade, Thiaw, Vagnoman, Günter, Felix Nmecha gibi çoğunlukla yeni isimler de kadrodaydı. Mario Götze ise Musiala’nın yokluğunda bir alternatif olarak kadroya alınmıştı. Kadro açıklandıktan sonra kafalardaki tek soru Flick’in takımı hangi taktikle sahaya süreceğiydi.
Peru maçının ilk 11’leri açıklandıktan sonra bile kafamızda birtakım soru işaretleri oluştu. Çünkü forvet karakterli dört oyuncu vardı sahada. Werner, Havertz, Wirtz ve Füllkrug birlikte oynayacaktı. Kağıt üstündeki dizilişte ileri ikilide Werner ve Füllkrug gözüküyordu. Sol kanat Wirtz, sağ kanat ise Havertz’di. Orta saha ise Kimmich ile Emre Can’a emanet edilmişti. Savunma dörtlüsü ise Raum, Schlotterbeck, Ginter ve Wolf’tan oluşurken, kalede Neuer’in sakatlığından ötürü ter Stegen görev alıyordu.
Almanya maça biraz tutuk başladı. Özellikle oyun kurulumunda yapılan pas hataları ve riskli pas denemeleri sebebiyle Peru şans bulmaya çalıştı. Peru’nun blok halinde Almanya’nın karşısında durması sebebiyle 3. bölgede boşluk bulmakta zorlanan bir Almanya gördük. Kimmich ve Emre Can top dağıtmaya çalışsalar da driblingle adam eksilten bir oyuncunun kadroda olmaması oyunun bir süreliğine sıkışmasına sebebiyet verdi. Ortadan Peru’yu açamayan Almanya, çareyi kanatlarda aradı. Özellikle Raum ve Wolf’ün ileri çıkışlarıyla sağlı sollu ortalarla tehlike arandı. Zaman zaman da savunma arkasına atılan toplarla tehlike yarattı Almanya. Peru’nun zayıf hücum hattı, Almanya’yı iyice cesaretlendirdi. Bazı anlarda Schlotterbeck de en iyi yaptığı işlerden biri olan ileri çıkarak arkadaşlarına boş alan yaratmaya çalıştı. Beklenen gol 12. dakikada geldi. Savunma arkasına atılan pasta Havertz topu göğsüyle kontrol etmeye çalışırken hakimiyeti kaybetti ve asiste dönüşerek Füllkrug’un önüne düştü. Çok iyi bir vuruş yapmasa da Füllkrug ağları bularak Almanya’yı öne geçirdi. Bu dakikadan sonra Peru’nun katı savunmasının direnci kırıldı. Kontra tehdidi yaratamamaları sebebiyle Almanya yoğun bir şekilde karşı kaleye yüklenmeye devam etti. Dakikalar 33’ü gösterdiğinde Wolf’un ortasını harika bir şekilde değerlendiren Füllkrug takımını 2-0 öne geçirdi. İlk yarıda Werner’in kaçırdıklarını da hesaba katarsak Almanya rahat bir şekilde 4-5 gol bulabilecek kadar fırsat yaratmıştı.
Flick, ikinci yarıya üç değişiklikle başladı. Emre Can, Wirtz ve Werner’i kenara alırken; Goretzka, Götze ve Gnabry’yi sahaya sürdü. Emre Can’ın çıkışıyla birlikte Almanya orta sahasındaki agresiflik azaldı. Goretzka oyun yapısı olarak Emre Can’dan çok daha farklı bir orta sahaydı ve o beklenen agresif oyunu göstermiyordu. Bu da zaman zaman Peru’nun rahat kontraya çıkmasına fırsat tanıdı. Emre Can, hücum sırasında stoperlerin arasına girip savunmayı üçleyerek olası bir kontra tehlikesini de azaltıyordu. Böylece Raum ve Wolf daha rahat hücuma destek veriyordu.
Goretzka’nın girişiyle birlikte Peru kanatlardan ileri çıkabilmeye başladı. Her ne kadar ciddi tehlike yaratamasalar da ceza sahasına girebildikleri anlar oldu. Dakikalar 64’ü gösterdiğinde oyun yine sıkışmıştı ve Schlotterbeck yine o topla birlikte çıkışlarından birini yaptı ve verkaçla ceza sahasına girdi. Abram’ın müdahalesiyle yerde kalsa da maçın hakemi Maria Sole Ferrieri Caputi, oyunu devam ettirdi. Oyun durduktan sonra VAR’ın uyarısıyla pozisyonun tekrarını izleyince müdahalenin penaltıya sebep verdiğine kanaat getirdi. Almanya’nın kazandığı penaltıyı Füllkrug’un atarak hattrick yapmasını bekliyorduk ama Havertz gidip topu alarak kendi atmak istedi. Füllkrug itiraz etse de Havertz topu vermedi. Maç boyu etkisiz ve tutuk bir oyun sergileyen Havertz, topu direğe nişanladı ve dönen topa da müdahale etmemesi gerektiği halde vurarak ağlara gönderdi. Fakat kural kitabına göre penaltıyı kullanan oyuncu başka bir oyuncu topa dokunmadıkça tekrar vurma hakkına sahip değildi. Böylece Havertz, sadece Füllkrug’un hattrick yapmasına değil, aynı zamanda penaltı atışı sonrası topu tamamlamaya gelen Gnabry’nin de olası golüne engel oldu.
Dakikalar 75’i gösterince de yerini Schade’ye bıraktı. Füllkrug da Berisha’yla yer değiştirdi. Maç içerisinde Peru’nun sert oyunu sebebiyle tansiyon yükselmişti. Bunun dışında kaleciyle çarpışan Gnabry de burun kanaması sebebiyle birkaç dakika kenarda tedavi görmüştü. Fakat bu sertlik esas “meyvesini”, 85. dakikada bileğine aldığı darbe sebebiyle yerde kalan Schlottterbeck ile verdi. 23 yaşındaki oyuncu tedbir amacıyla da oyundan alındı ve yerine Kehrer girdi. Sonraki dakikalarda da ciddi tehlikeler görülmeden maç sona erdi.
Almanya, Peru karşısında %66 topla oynama yüzdesine sahipti ve toplam 603 pas yaptı. Bunların %89,5’i isabetliydi. 23 tane de orta açıp 8’inde isabet buldular. Şutlarda ise Almanya 14 tane şut çekti, bunlardan 6’sı kaleyi bulurken, 8 tanesi auta gitti. Peru’nun ise isabetli veya isabetsiz şutu yoktu. Almanya’nın 2 topu direkten dönerken, kaçan 4 tane de net pozisyonu vardı. Rakip ceza sahasında 34 kere topla buluştular, 6 korner kullandılar ve 3.95’lik xG’yle maçı tamamladılar. Peru’nun ise xG oranı sadece 0,03’te kaldı.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Ciddi bir yorum yapabilmek için ölçü sayılacak bir maç olmadığını söylemek gerekiyor. Peru gerçekten eski gücünden çok uzak ve vasat bir futbol oynuyor. Almanya’nın gerçek bir baskı altında neler yapacağını Belçika karşısında görme şansımız olacak. Flick’in sistemi ve kadroyu çok değiştirmeyeceğine dair Alman basınında haberler çıkıyor. Schlotterbeck’in sakatlığında Kehrer, hastalanan Havertz’in yerinde de Gnabry görev yapacak gibi gözüküyor. Beklenen kadroda orta sahanın solunda Gnabry, sağında Wirtz yer alıyor. Bunun dışında Ginter’in tandemi de Kehrer olarak değişiyor. Geri kalan oyuncuların değişmeyeceği öngörüsü hakim. Bakalım Hansi Flick ve yeni Almanya kadrosu bizlere Belçika karşısında neler gösterecek?
Yazan: Öner Tavtay
Editör: Doğa Üründül